V Severno Ameriko cela konjenica Slovencev

Sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju se je že začela, po zaslugi Tine Maze in drugih slovenskih smučark in smučarjev pa je start zelo obetaven. Tekmovalke in tekmovalci se zdaj selijo na drugo stran Atlantika, natančneje v Vail in Nakisko. Na sporedu je veliko število tekem, tako v hitrih, kot v tehničnih disciplinah. V Lake Louisu, Aspnu in Beaver Creeku bodo tako nastopili Tina Maze, Maruša Ferk, Ana Drev, Ilka Štuhec, Vanja Brodnik, Andrej Jerman, Andrej Šporn, Janez Jazbec, Rok Perko, Boštjan Kline in Klemen Kosi. Treningov pred tekmami se bo udeležila tudi Katarina Lavtar, ki bo kandidirala za nastop v Aspnu, prosto superveleslalomsko mesto v Beaver Creeku pa bo zapolnil Tomaž Sovič ali Tilen Debelak.


Moška ekipa v hitrih disciplinah [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Lake Louise vprašljiv

Prišli smo do potrditve, da smo dobro delali preko poletja. Prepričan sem, da ima vsaka tekmovalka in vsak tekmovalec zastavljene visoke cilje in tudi trenerji načrtujejo, da bodo te cilje v Ameriki realizirali. S hitrimi disciplinami se bo najprej spopadel moški del ekipe, ki ima s tekmovanji v Lake Louisu in Beaver Creeku že kar nekaj izkušenj, izjema je le Klemen Kosi, ki tja odhaja prvič. Prepričan pa sem, da mu bodo ostali dobri mentorji in vzor, kako se lotiti teh tekem, da bo lahko od njih veliko odnesel. Jasno je, da želimo videti tekmovalce med najboljšimi petnajstimi, to je realno pričakovati. Ob tem pa se moramo zavedati, da so v zadnjih letih, predvsem v Lake Louisi, dogodke krojili pogoji in razmere na progi. Tekme v Lake Louisi sicer še niso potrjene, jutri je na vrsti zadnja kontrola. Pri dekletih vemo, da so lani v Kanadi nastopile zelo uspešno in to postavlja smernice tudi za letos. Po besedah trenerjev in njihovih analizah je realno pričakovati uvrstitve med petnajst, vemo pa, da ima Tina Maze na vsaki tekmi za cilj stopničke. Vsem tekmovalcem želim veliko sreče, moram pa še pripomniti, da so vsi tekmovalci zdravi, le Maruša ima nekaj težav s palcem. Toda že v Leviju je dokazala, da je to ne ovira ter do bo nastopila kot pričakujemo,” je dejal strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc, ki bo z ekipo odpotoval v ZDA.


Maruša Ferk [foto: GEPA]

Platovšek: “Vržena nam je bila rokavica”

Ekipa za hitre discipline bo pod vodstvom Tadeja Platovška na onstran luže trenirala od petka. “Tudi člani naše ekipe so budno spremljali zadnje tekme in rezultatov smo zelo veseli. Po eni strani je to tudi vržena rokavica, tako da smo zdaj še bolj motivirani. Kar se tiče oktobrskih treningov smo imeli nekaj težav z razmerami. V začetku oktobra smo se posvetili veleslalomu, proti koncu meseca pa smo nekako računali na kakšen dober trening v Pitztalu, a ta žal ni bil mogoč zaradi preobilnih padavin,” je nad vremenom potarnal Platovšek in nadaljeval: “Vrnili smo se z zelo dobrega treninga na Planaiu, upam pa, da nam uspejo tudi treningi v Nakiski. Potem začnemo s tekmami, na katerih se bomo vsi maksimalno potrudili, tako trenerski štab, kot tekmovalci,

Dekleta s polnimi kvotami

Namen imamo opraviti sedem treningov v Vailu, kjer so razmere enkratne, proga je že pripravljena. V kolikor nam uspe realizirati ta sedemdnevni trening lahko pričakujemo dobre rezultate tudi na slalomu in veleslalomu. V veleslalomu bomo zapolnili celotno kvoto petih mest, v slalomu pa imamo tri prosta mesta, ki jih bomo tudi zapolnili. Na veleslalomu pričakujemo uvrstitev med petnajst plus eno finale, v slalomu pa dve uvrstitvi v finale,” je razmišljal glavni trener tehničnih disciplin za ženske Denis Šteharnik.

Leave a Comment