V Sočiju čakajo samo še sneg

Še nekaj več kot 100 dni je do začetka največjega tekmovanja naslednje zime, olimpijskih iger v Sočiju. Ruski prireditelji zagotavljajo, da so prizorišča nared ali skorajda nared, zdaj čakajo le še prave zimske razmere in nekaj pomoči narave, da bo črnomorsko turistično središče dobilo bolj zimsko podobo.

Snega v Sočiju še nimajo, tako da so smučarske proge, smučarske skakalnice in drugi športni objekti še v bolj poletni podobi, tudi ledu v dvoranah, kjer se bodo borili hokejisti ter drsalci, še ni. A povsod, tako v mestu Soči kot v bližnji Krasnaji Poljani, so večinoma postorili že vse, tako da bi tekmovanje lahko že izvedli.

Gradbeni stroji in žerjavi so še prisotni

Olimpijski stadion Fišt bi, če bi morali predvidene dogodke na njem izvesti že zdaj, sicer imel še nekoliko divjo podobo, kajti ob njem so še gradbeni stroji in žerjavi. Ko bodo dela končali, naj bi objekt jemal dih vsem udeležencem slavnostnega odprtja in slovesnosti ob koncu iger, ki so ju umestili na ta objekt. “Vsi gledalci, na stadionu bo prostor za 40.000 ljudi, bodo lahko s svojih sedežev videli tako morje kot gore,” je ob predstavitvi stadiona dejal odgovorni zanj Roman Kostenko in pojasnil, odkod ime: “Fišt je najvišja gora v tem delu Kavkaza, v našem narečju pa pomeni belo glavo.” Pobeljeni vrhovi gora bodo v Sočiju februarja poskrbeli za pričakovano pravljično zimsko kuliso olimpijskega mesta.


V Sočiju še ni snega [foto: FIS]

A stadion ne bo imel dolgo olimpijske podobe. Kmalu po igrah, olimpijskih in paraolimpjskih, ga bodo začeli preurejati. Za zdaj so Rusi še skrivnostni, v kaj se bo spremenil; Soči je namreč tudi med gostitelji nogometnega svetovnega prvenstva čez pet let, že prej, naslednje leto, pa bo v tem mestu prvenec doživela tudi dirka formule 1. Nekateri namigujejo, da naj bi proga potekala po olimpijskih prizoriščih ter tudi tik ob stadionu ali celo skozenj. Uradno tega še nihče ni potrdil, Kostenko pa pravi, da imajo še nekaj “skrivnosti”.

Blizu stadiona in trga, kjer bodo podeljevali olimpijske medalje, so še dvorane Bolšoj in Šajba, namenjeni hokeju, dvorana ledena kocka (Ledjanoj Kub) za curling in palača Iceberg (Ajsberg) za umetnostno in hitrostno drsanje) in Arena Adler za hitrostno drsanje. Blizu so olimpijska vas, uradni hoteli in medijsko središče, vmes pa poteka poseben zeleni pas, imenovan Ptičji paradiž, ki je zaščiten in vanj niso smeli posegati.

Poleg bleščeče plati pa ima olimpijski Soči tudi kakšno temnejšo. Med slednje štejejo tudi tisti prebivalci, ki so se morali preseliti s tega področja, ker so zaradi novih objektov porušili njihova domovanja. O tem, da je bilo tu nekoč naselje, priča tudi majhno pokopališče ob olimpijskem stadionu. Ko bo iger konec, bodo olimpijsko vas sicer spremenili v stanovanja in jih prodali. A ker naj bi cene dosegle 3600 evrov za kvadratni meter, se bodo nekdanji prebivalci zdaj olimpijskega dela Sočija tja težko vrnili.

Leave a Comment