Valenčič 15. v Val d’Iseru

V francoskem Val d’Iseru je razplet drugega moškega slaloma v letošnji zimi ponovno potrdil, da je proga Bellevarde ena najzahtevnejših, s tem pa tudi najbolj selektivnih v svetovnem pokalu.

Razmere za izvedbo tekme ne bi mogle biti boljše, a zaradi zahtevnosti terena je lepo število slalomistov Savojske Alpe zapuščalo že po prvi vožnji. Med žrtvami prve proge sta bila tudi glavna favorita za zmago Marcel Hirscher in Alexis Pinturault. Medtem ko Francoz ni pravilno prismučal do cilja, je Avstrijec kljub veliki napaki bil uvrščen, a je zasedel prav zadnje mesto.

Ob njuni odsotnosti je bil boj za zmago izredno zanimiv. V najboljšem položaju je finale pričakal Avstrijec Mario Matt, ki je imel lepo prednost pred Italijanom Thalerjem in domačinom Grangeem. Na težki strmini so bili v ospredju starejši in bolj izkušeni tekmovalci, tudi Mitja Valenčič. Edini slovenski predstavnik je namreč za vodilnim Mattom zaostal za nekaj več kot sekundo in postavil 10. čas.


Matt je izkoristil napako Hirscherja in dosegel 15. zmago kariere [foto: GEPA]

Druga vožnja, ki jo je zakoličil avstrijski trener Marko Pfeifer, je bila pisana na kožo Mattu, pa tudi švedski ekipi, katero je Pfeifer dolga leta vodil. Tako so se Mattias Hargin, Markus Larsson in Andre Myhrer uvrstili med najboljšo deseterico. Hargin celo tik za Matta, ki je tudi v drugo smučal v svojem slogu. Tako je ob napaki Hirscherja rešil avstrijsko čast in našim severnim sosedom prismučal že 101. slalomsko zmago. Matt je s 34-leti postal tudi najstarejši zmagovalec slaloma za svetovni pokal.

Najboljši rezultat kariere je dosegel že omenjeni drugouvršečni Hargin, tretje mesto pa si je prismučal še en veteran, 35-letni Patrick Thaler.

Valenčič v drugo ni smučal najbolje, a vseeno zabeležil prve točke letos. Po Leviju, kjer se ni uvrstil niti med trideset najboljših, je 15. mesto lepa popotnica za nadaljevanje olimpijske sezone.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val d’Isere :. Slalom (m)


Leave a Comment