Vertgie za smukaškega kralja okronala Kriechmayra

Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v italijanski Cortini d’Ampezzo se je nadaljevalo z moško smukaško tekmo. Z 2610 metri proge Vertigine se je spopadlo 42 smučarjev, med katerimi so bili tudi trije Slovenci.

Dobitniki odličij so postali tisti, ki so v odločilnem srednjem delu proge našli pravo razmerje med hitrostjo in natančnostjo. Do novega zlata je prišel Avstrijec Vincent Kriechmayr, srebro je z le stotinko sekunde zaostanka osvojil Nemec Andreas Sander, bron pa Švicar Beat Feuz, ki je za vožnjo potreboval 18 stotink več kot svetovni prvak.


Najboljši smukači: Andreas Sander (levo), Vincent Kriechmayr (sredina) in Beat Feuz (desno) [foto: Pentaphoto/OK Cortina]

Boštjan Kline je začel solidno, zavoji na polovici poti pa mu niso uspeli najbolje, saj so mu v primerjavi z najhitrejšim vzeli približno sekundo časa. Naš smučar se je vseeno boril do konca in v zadnjih nekaj sto metrih zaostanek celo zmanjšal ter bil na koncu uvrščen na 15. mesto, z 1.45 sekunde zaostanka za zmagovalcem. “Poskušal sem dati svoj maksimum, vožnja je bila z nekaj napakami, kar je normalno. Seveda pa so rezerve, treba je vzeti dobre stvari in jih nesti naprej. V srednjem delu se je zgodila napaka, po kateri sem izgubil ravnotežje. Tam vrata hitro prihajajo in sem jih komaj ujel. Poskusil sem rešiti, kar sem lahko. Mislim, da sem sposoben poseči tudi višje. Predvsem je spodbuda smučanje, ne toliko rezultat. Kot sem rekel, sem naredil nekaj napak, a smučanje je tisto, kar lahko nesem sabo,” je dejal Kline.

Miha Hrobat je smučal podobno kot njegov reprezentančni kolega, žal pa mu je višjo uvrstitev odneslo tudi smučanje v spodnjem delu proge, ki ni bilo tako dobro, kot Klinetovo. 2.20 sekunde zaostanka je na koncu pomenilo 23. mesto. Ob tem je menil: “Nisem smučal tako čisto, kot včeraj. V zgornjem delu je bilo nekaj vetra, ne vem kako je bilo z ostalimi fanti, zase lahko rečem, da je kar lepo pihalo. Spodaj sem se mogoče lotil preveč agresivno, je agresiven sneg, tako da nisem uspel zapeljati smučke tako, da bi lahko dodajal hitrost.Nejc Naraločnik je imel v srednjem delu proge nekaj težav, kmalu po zahtevnejšem delu pa je zgrešil vrata in odstopil. “V tistem delu, kjer sem odstopil, je bila res slaba vidljivost. Senca me je presenetila, zlezel sem nazaj in nisem več zdržal pritiska. Glede na to, da sem bil tu prvič, da se še učim, se mi zdi, da sem dosti potegnil ven, se naučil, ampak malo sem razočaran. A izkušnja je bila dobra,” pa je današnji dan opisal Naraločnik.

Glavni trener Grega Koštomaj je menil: “Boštjan je nekako osvojil to, kar smo si zadali za cilj, petnajsterico. Bila je zelo dobra vožnja, žal z napako tik pred skokom, ki mu je vzela kar nekaj desetink, s katerimi bi bil blizu deseterice, s čimer bi bili pa zelo zadovoljni. Pravi pristop je bil že na treningih. Bilo je videti, da so odločneje šli iz startne hišice. Bili so samozavestnejši, to kar poudarjam, da vrhunski športnik potrebuje in brez česar se ne da narediti dobrega rezultata. Sem optimističen za nadaljevanje sezone. Cilj je takšen. Za to smo delali, se pripravljali, fantje in cela ekipa v to vlaga ogromno energije. Ta fokus oziroma rdečo nit peljemo dalje in upamo, da v Saalbachu, kjer smo že tekmovali in ni neznanka, tako nadaljujemo.

Jutri sta v Cortini d’Ampezzo na sporedu alpski kombinaciji. Naše barve bodo v moški konkurenci branili Boštjan Kline, Martin Čater, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik, v ženski pa Maruša Ferk in Meta Hrovat.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Cortina d’Ampezzo :. Smuk (m)


Leave a Comment