Vrhunski začetek Žana Kranjca

Z lovom na točke in stopničke svetovnega pokala so danes začeli tudi alpski smučarji. Po ženski veleslalomski tekmi smo v avstrijskem Söldnu spremljali še eno preizkušnjo v tej disciplini in držali pesti za dva naša predstavnika, Žana Kranjca in Štefana Hadalina.


Žan Kranjec [foto: SZS]

Žan je startal četrti po vrsti in svojo nalogo opravil vrhunsko, predvsem z zahtevnejšim srednjim delom proge ter ob prihodu v cilj prevzel vodstvo s tremi desetinkami naskoka pred Francozom Alexisom Pinturaultom. V nadaljevanju so bili od Slovenca hitrejši le trije. 27 stotink prednosti je imel domačin Roland Leitinger, 8 Francoz Mathieu Faivre, 6 pa Švicar Marco Odermatt. Prvi zavoji so zelo dobro uspeli tudi Hadalinu, ki pa je v naslednjih odsekih v primerjavi z najboljšimi izgubil nekaj desetink in ob koncu prvega teka zasedel 23. mesto z 1.44 sekunde zaostanka za Leitingerjem.

Štefan, ki je prvič nastopil v finalu te preizkušnje, se je v drugo na pot znova podal odločno, ob prihodu v strmino pa se je v vožnjo prikradla napaka, ki bi skoraj vodila do odstopa. Vseeno je nadaljeval pogumno in v cilju zasedel takrat peto mesto. Pred drugim slovenskim nastopom v finalu je imel najboljši čas Gino Caviezel iz Švice, ki je startal tik pred Kranjcem. Le-ta je prikazal še en izjemen nastop, predvsem v spodnjem delu proge. Ob prihodu v cilj se je ”v zelenem” izpisala številka -0.29.

Občutki so super, lepo je začeti sezono na stopničkah. V prvi vožnji sem v prvem delu imel kar nekaj rezerve, v drugi bi se tudi kaj našlo, a mislim, da sem dal več od sebe. Na koncu je tretje mesto super, razliko so majhne. Sem izjemno vesel in samozavesten, da bo šla sezona dobro naprej. To, da so ljudje na tribuni mi veliko pomeni, sploh ko vidim mojo družino in prijatelje, ki pridejo navijati. Ča naredim tak rezultat je lepo videti, da se veselijo z mano,” je po tekmi dejal Kranjec.

Odermatt je za tem našega smučarja ugnal za desetinko sekunde, Faivre je zasedel 10. mesto, Leitinger pa je po mnogih napakah v srednjem delu vendarle uspel priti na drugo mesto. Žan je tako ponovil izjemen uspeh izpred dveh let in se veselil tretjega mesta, Štefan pa je s 25. vknjižil prve točke na Rettenbachu ter ob tem menil: “Točke so, kar je bil osnovni cilj, a bil je zelo podpovprečen nastop glede na pripravljenost na treningih. Težko ocenim, ne vem točno kaj se je dogajalo med vožnjo. Mislim, da sem naredil kar nekaj napak, ni bilo tisto, kar znam. Naredili bomo analizo, da bo naslednjič boljše. Dobro je, da na začetku dobiš neke solidne občutke. Nek osnovni cilj je izpolnjen, to so tudi moje prve točke v Söldnu. Kakšni odseki so bili zelo hitri in konkurenčni. Zdaj po treba korak po koraku delati na temu, da se bo stvar sestavila v celoto in verjamem, da bom prej ali slej konkurenčen najboljšim. Do naslednjih veleslalomskih tekem je še mesec in pol, vmes nas čaka še preizkušnja v Lechu. Konstantnost na treningih je na veliko višjem nivoju, zdaj bo treba delati na temu, da se to prenese tudi na tekmo.

Uvodnega nastopa sezone se bo z veseljem spominjal tudi glavni trener Klemen Bergant: “Vedeli smo, da sta dobra, nismo pa vedeli, kako se smuča konkurenca. Danes je bila za moške relativno lahka tekma, zato so bila zraven tudi kakšna taka imena, ki pozimi morda ne bodo. A vsakih stopničk moramo biti veseli. Smo pa že analizirali, kje smo danes morda izgubili zmago. To je bilo predvsem v prvem teku v zgornjem delu iz starta ven. Vesel sem za Žana, da je po tistih težkih časih, po lanski malo slabši sezoni znova v boju z najboljšimi. Ta rezultat je zanj dober zaradi več stvari. Mogoče bo šel lažje v nadaljevanje sezone. Kar se tiče Štefana je boljši, kot je danes pokazal, ne prvi, ne drugi tek ni prišel dol brez napak. Močno upam, da bo znal stvar dobro analizirati, da se mu napake ne bodo ponavljale, saj je v veleslalomu vreden več. Je pa res, da je bil tu prvič v finalu, da so to njegove prve točke. Če se malo bolj realno pogleda, ne samo kaj bi lahko bilo v najboljši izvedbi, smo lahko zadovoljni tudi s Štefanom.


Startna lista: Svetovni pokal .: Soelden :. Veleslalom (m)


Leave a Comment