Za telemark smučarji uspešna sezona

Konec tedna so s svetovnim prvenstvom zaključili sezono tudi telemark smučarji. V tej sezoni smo po nekaj letih pri vrhu v svetovnem pokalu videvali tudi slovenske tekmovalce.

Sezona, ki se je začela v začetku januarja v domačem Bohinju se je zaključila konec prejšnjega tedna z svetovnim prvenstvom v španskem Espotu. Slovenska reprezentanca katere trener je Matija Liška je po dveh letih načrtnega in spremenjenega dela dočakala tudi rezultatsko spremembo. Po zaslugi Luka Pintarja, ki je nanizal kar nekaj vrhunskih izidov v svetovnem pokalu ter mladega Sašota Aleša, ki je zablestel na svetovnem prvenstvu ima telemark smučanje ponovno tekmovalce, ki se uvrščajo med prvo deseterico na svetu. Tu sta še mladinca Jure Aleš in Rok Šmejic, ki sta na tekmah svetovnega pokala opozorila nase in sta zagotovo tekmovalca na katere lahko trener Matija Liška računa v prihodnje. Luka Pintar je sezono začel s petim in šestim mestom na domačih tleh, tudi nadaljevanje sezone je bilo uspešno in ima na koncu sedem uvrstitev med prvo deseterico na tekmah svetovnega pokala. Tudi v skupnem seštevku sprinta in paralelnega sprinta je končal med elitno deseterico. Do stopničk mu je nekajkrat zmanjkalo tudi nekaj športne sreče ampak kot sam pravi je to le velika motivacija za naslednjo sezono.


Telemark reprezentanca Slovenije [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Če potegnem črto skozi sezono sem lahko zadovoljen kajti po dobrih pripravah na sezono sva tudi z trenerjem pričakovala, da bom blizu vrha in tu nekje sedaj smo. Jasno, želel bi si tudi stopničke kar mi v tej sezoni sicer ni uspelo ampak mislim, da je to le dobra motivacija za v prihodnje. In zagotovo bo to eden izmed ciljev za prihodnjo sezono. Manjše razočaranje je bilo le svetovno prvenstvo od katerega sem po uspešni sezoni v svetovnem pokalu zares veliko pričakoval ampak enostavno se mi je v tem tednu v Španiji vse podrlo in končni rezultat je bil na žalost pač slab. Verjamem, da smo kot ekipa opozorili nase ter, da je pred telemark smučanjem v Sloveniji svetla prihodnost,” je po končani sezoni dejal Luka.

Na izjemen način je sezono končal Sašo Aleš, ki je presenetil prav na svetovnem prvenstvom s četrtim mestom. “Sezona svetovnega pokala je bila rezultatsko malo mešana. Na trenutke sem bil konkurenčen najboljšim, na nekaterih tekmah pa se vse ni izšlo po pričakovanjih. Kljub temu so bili rezultati zadovoljivi. Prišlo je svetovno prvenstvo in pa to četrto mesto v paralelnem sprintu nad katerem sem navdušen pa čeprav sem ostal brez odličja. Sezono lahko ocenim kot zelo uspešno,” pa je dejal Sašo.

Tudi ocena trenerja ter vodje reprezentance Matije Liške je pozitivna. “Imamo mlado ekipo z katero sem pred začetkom letošnje sezone začel popolnoma na novo. Priprave, ki smo jih skozi poletje opravljali na Pokljuki so bile zelo uspešne. Luka in Sašo sta z rezultati v svetovnem pokalu in potem na svetovnem prvenstvu zagotovo dokazala, da sta, če ne v samem pa zelo blizu svetovnega vrha. Tu sta potem še Jure in Rok, ki sta kot mladinca zelo dobro nastopala na najvišjem nivoju in tudi od njiju v prihodnje pričakujem, da se priključita najboljšim v tem športu. Pika na i je bilo svetovno prvenstvo na katerem se nam je sicer izmuznila medalja, ampak kljub temu sem z tem četrtim mestom Saša Aleša zelo zadovoljen. Imamo ekipo, ki je sposobna biti v samem vrhu, morda že prihodnjo sezono,” pa pravi Matija.

Pred telemark smučarji je le še državno prvenstvo, ki bo prihodnji teden na Krvavcu.

Leave a Comment