Začenja se svetovno prvenstvo v telemarku

V španskem Espotu se z današnjo preizkušnjo v klasiku začenja svetovno prvenstvo v telemark smučanju. To bo zadnje dejanje letošnje sezone za telemark smučarje, ki so prejšnji teden končali z nastopi v svetovnem pokalu. V ponedeljek je bil na sporedu uradni trening, danes pa bo že prva preizkušnja in sicer v klasiku. V sredo so na sporedu kvalifikacije za četrtkovo tekmo v paralelnem sprintu, v nedeljo pa še preizkušnja v sprintu. Na svetovnem prvenstvu bodo nastopili tudi trije slovenski predstavniki Luka Pintar, Sašo Aleš ter Jure Aleš.


Telemark reprezentanca Slovenije [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Naš glavni adut na tem prvenstvu bo Luka Pintar, za katerim je uspešna sezona v svetovnem pokalu. Na nekaterih tekmah je končal tik pod zmagovalnim odrom zato tudi na svetovnem prvenstvu meri proti vrhu. “Z rezultati v svetovnem pokalu sem predvsem sebi dokazal, da sem konkurenčen najboljšim ter da se lahko uvrščam na mesta pri vrhu, kar mi v prejšnjih sezonah ni uspelo, tako da sem z temi dosežki v tej sezoni seveda zadovoljen. Sedaj je pred menoj le še svetovno prvenstvo in zagotovo je cilj, da se tudi iz Španije vrnem s podobnimi rezultati. To bo moje tretje svetovno prvenstvo in do sedaj še nimam vidnih dosežkov iz teh tekmovanj. Tu me zanimajo le mesta pri vrhu. Največ pričakujem od paralelnega sprinta ter od sprinta, kajti verjamem v to, da če se mi vse poklopi, bom blizu medalj tako kot sem bil že nekajkrat v tej sezoni,” je po uradnem treningu v Espotu dejal Luka, ki ga glavni preizkušnji čakata v sredo in nedeljo.

V Španiji bosta nastopila tudi brata Aleš. Za Sašota bo to drugo svetovno prvenstvo od katerega pričakuje boljše rezultate kot pred dvema letoma na Norveškem. Na finalu svetovnega pokala je dobro smučal tudi Jure, za katerega bo to prvo veliko tekmovanje in zagotovo velika priložnost, da tudi tu opozori nase. Sašo Aleš je pred prvenstvom napovedal: “Na finalu svetovnega pokala prejšnji teden sem z dobrim rezultatom v sprintu dobil prepotrebno samozavest. Zato bom tudi tu poizkušal se uvrstiti čim višje.” Jure Aleš pa je dodal: “To bo moje prvo veliko tekmovanje. Iz svetovnih prvenstev še nimam izkušenj, kljub temu bo moj adut tu sproščenost, kajti na zadnjih tekmah sem dokazal, da sem lahko hiter.

Leave a Comment