Žan Košir: “Po prvem maju znova na polno”

Za tržiškim deskarjem Žanom Koširjem je najuspešnejša sezona v svetovnem pokalu. Deset let po premiernem nastopu v svetovnem pokalu je dosegel prvo zmago. Konstantna forma skozi celotno sezono, pa je rezultirala tudi v dveh kolajnah v skupnem seštevku svetovnega pokala. Slalomskemu srebru je sledil še bolj prestižen bron v seštevku obeh paralelnih disciplin. Toda Žan, ki je ta mesec dopolnil 29 let, se ne ozira nazaj. Vse misli so že usmerjene v naslednjo sezono, katere vrhunec bodo seveda olimpijske igre v Sočiju.


Žan Košir se je v Bad Gasteinu razveselil zmage [foto: Oliver Kraus/FIS]

V ospredju regeneracija in sanacija poškodb

Obdobje po sezoni je posvečeno predvsem regeneraciji in saniranju poškodb. “Že takoj po zaključku svetovnega pokala v Sierra Nevadi sem si privoščil nekajdnevni aktivni oddih na španski obali. Po vrnitvi domov, kjer nas je pričakala prava zima, pa sem si privoščil še nekaj snežnih užitkov: tek na smučeh, turno deskanje ter deskanje prostega sloga v sproščeni družbi, brez polne obremenitve. Tovrstne aktivnosti me sprostijo, v naravi si napolnim baterije,” pravi Košir, ki pa se po nesrečni poškodbi na svetovnem prvenstvu v Kanadi ni mogel izogniti obiskom zdravnikov in fizioterapevtov. “Na srečo posledice poškodbe v Stonehamu niso tako zelo hude, toda fizioterapije so te dni kljub vsemu obvezni program,” je previden slovenski reprezentant.


Žan Košir [foto: Oliver Kraus/FIS]

Po prvem maju znova na polno

Dobre domače spomladanske snežne razmere pa je Košir izkoristil tudi za nekaj snežnih treningov med količki. “Aprila sem treniral na Voglu in na Krvavcu, v teh dneh bom, če bodo razmere dovoljevale, opravil še nekaj jutranjih treningov,” načrtuje Tržičan, ki se za prvomajske praznike že tradicionalno – s kolesom – z domačega Tržiča odpravlja na hrvaško obalo. “S tem kolesarjenjem je regeneracijsko obdobje simbolično zaključeno, po prvem maju sledijo bazične kondicijske priprave. Na polno. Prekinil jih bom le s krajšim ‘kajtbording’ oddihom v Egiptu, računam pa, da bom v maju lahko opravil tudi kakšen kakovosten snežni trening na avstrijskih ledenikih,” nam je še povedal Košir, ki sistema treninga pred olimpijsko sezono ne namerava menjati. “Bil sem uspešen, torej ni razlogov za radikalne spremembe. Tudi v prihodnje se bom pripravljal samostojno, na terenu bom še vedno sodeloval z Jernejem Demšarjem in strokovnjaki za posamezna področja. Obetajo se tudi skupni treningi z nemško in rusko ekipo,” še dodaja Košir, ki pa na južno poloblo kljub olimpijski sezoni po vsej verjetnosti ne bo odpotoval. Meni, da bodo zaradi obilice snega razmere na bližnjih avstrijskih ledenikih tudi poleti in jeseni povsem korektne in zadovoljive.

Leave a Comment