Žan Košir že pričel s pripravami na novo sezono

Tržiški deskar Žan Košir, za katerim je izredno uspešna sezona, ki jo je kronal s prestižnima olimpijskima kolajnama, po prihodu s Sočija ni stal križem rok. Ni zaspal na lovorikah. Prav nasprotno, takoj je zagrizel v delo. Po uvodnem sklopu testiranj novih desk je na zadnji marčevski dan uradno pričel s kondicijskimi pripravami za naslednjo sezono. S tem že postavlja temelje za naslednjo olimpijsko obdobje. Izkušeni deskar, ki bo ta petek dopolnil 30 let, ima še dovolj energije in volje za nadaljevanje uspešne kariere.


Žan Košir že razmišlja o naslednji sezoni [foto: Miha Matavž]

Po prihodu z olimpijskih iger za vas, kljub temu da je bil svetovni pokal že zaključen, ni bilo pravega počitka. Doma so vas namreč pričakale nove Oxessove deske, pogoji na smučiščih pa so kar klicali k testiranju. Kako je potekalo testiranje? Ste z ˝novo robo˝ zadovoljni? Boste imeli deske za naslednjo sezono izbrane že pred začetkom snežnih poletno/jesenskih priprav?

Takoj ko sem zagledal ˝novo robo˝, ki je prispela, medtem ko sem bil v Rusiji, sem se že videl na terenu. Snežene razmere so bile idealne, priložnost za dober test torej izjemna. Seveda sem sončne dni in odlične razmere maksimalno izkoristil. Prvi vtisi so dobri, sem zadovoljen. Zbral sem dovolj kakovostnih informacij, ki bodo proizvajalcu pomagale pri nadaljnjem razvoju. Seveda s tem prvim sklopom testiranj zadeva ni zaključena, prav nasprotno. Čaka nas še veliko dela. Upam, da bodo skupni napori dali želeni rezultat. To pa je še bolj kakovostna oprema. Načrtujemo, da bomo konec maja imeli v rokah končni izdelek.

Se v po olimpijski sezoni obetajo kakšne spremembe pri procesu treninga ali boste z ekipo prakticirali preizkušen model, ki je prinesel napredek in odlične rezultate?

Spremembe bodo. Tudi v procesu treninga, čeprav sem doslej trdil, da preizkušene formule, ki prinaša rezultate nima smisla spreminjati. Čas je za nadgradnjo in posodobitev moje rutine. Z zadnjim dnevom v marcu sem uradno pričel priprave na novo sezono. Kondicijsko vadbo kombiniram s snežnimi treningi. Vse bolj ugotavljam, da je šport znanost, zato je temu primeren tudi moj pristop. Ponovno sem zelo natančno analiziral vsak moj deskarski gib in na podlagi ugotovitev skupaj s kondicijskim trenerjem oblikoval program fizične priprave, ki mi bo omogočila razvoj tehnike. Le-ta se nekoliko razlikuje od tehnike konkurentov, zaenkrat pa je v vseh sneženih pogojih še ne morem v celoti aplicirati. Z nekaterimi spremembami v kondicijski pripravi pa bom, upam da, lahko dosegel tudi to. Delamo torej, s polno paro …


Žan Košir je na olimpijskih igrah osvojil dve medalji [foto: Klemen Zibenik/smucka]

Pa priprave in nato treningi na snegu? Se tudi tu obetajo spremembe? Se boste tudi letos občasno pridružili tujim ekipam? Ponudb najbrž ne manjka?

Kar se tiče snežnih priprav in nato dela na snegu tekom zime, bo sistem ostal zelo podoben obstoječemu. Veliko večino treningov bom opravil z lastno ekipo, med sezone pa se bom občasno priključil tudi drugim ekipam. Dogovarjal se bom sproti in izbral najboljšo rešitev v danem trenutku.

V sezoni 2014/15 se nam obeta več tekem za svetovni pokal. Glede na osnutek koledarja celo devet, leto kasneje kar dvanajst. Deskarska karavana ne bo potovala le po Srednji Evropi, med drugimi se nam obeta tudi tekma v Južni Koreji. V državi, ki bo gostila naslednje zimske olimpijske igre ste že tekmovali, kako vam ustrezajo tamkajšnja prizorišča in sneg?

Več tekem in nekaj novih prizorišč je tisto kar smo si vsi želeli. Sam imam dobre izkušnje z ˝eksotičnimi˝ lokacijami. Ponavadi sem v takšnih okoliščinah še dodatno motiviran, ker se je potrebno hitro adaptirati na nove, drugačne razmere: nastanitev, hrana, potovanje, ljudje, sneg,… To mi vedno predstavlja poseben izziv, že doma preučim vse morebitne pasti in preigram vse scenarije. Tudi tako skušam pridobiti nekaj prednosti pred konkurenti, ki se v tem kontekstu mnogokrat obnašajo bolj flegmatično in posledično hitreje naletijo na nepredvidene težave. S Korejo, ki je za nas Evropejce povsem drug svet, imam že kar nekaj izkušenj. Pozitivnih. Tam sem vedno dosegal dobre rezultate.

Poleg svetovnega pokala, ki je vaš veliki cilj, je naslednje leto na sporedu tudi svetovno prvenstvo v avstrijskem Kreischbergu. Tudi tam ste že tekmovali. Toda alpski tekmi svetovnega prvenstva ne bosta na Slovencem znanem terenu, pač pa v bližnjem Lachtalu, ki je zadnja leta gostil le tekme evropskega pokala.

Drži. Tudi v Lachtalu sem pred leti že tekmoval, na tekmah evropskega pokala sem dosegel lepe rezultate. Teren poznam, priprave na tekmi bom pravočasno ustrezno prilagodil. Samo prizorišče je od našega Ljubelja oddaljeno zgolj nekaj več kot uro vožnje. Tudi zato tam načrtujem kar nekaj snežnih treningov. O tem ali mi nek teren leži ali ne pa sploh ne razmišljam več. Moj edini cilj je, da se čimprej adaptiram na vse tipe prog ter širše družbeno okolje, v katerem poteka tekma. V glavi sem prizorišče že ˝sprejel ˝, vem kaj me čaka. Torej, ni prav nobenih zadržkov, negativnih občutkov. Zgolj pozitivni, saj vem pa da bodo tam prisotni moji navijači, kar mi bo prineslo prednost ˝domačega terena˝.


Prvega Tržičana z olimpijsko medaljo so množično pozdravili tudi sokrajani [foto: Urban Meglič]

V marcu ste obiskali tudi tekme svetovnega pokala na domačih prizoriščih (Pokljuka/Kranjska Gora/Planica). Kaj lahko vrhunski tekmovalec koristnega ˝potegne˝ od vrhunskih tekmovalcev v ostalih športih?

Tekme sem obiskal na povabilo sponzorjev. Tako sem lahko užival v vrhunskem športu in hkrati opazoval podrobnosti. Osredotočil sem se na športnike in njihove pristop k samim tekmam. Znova sta se potrdili dve moji hipotezi: 1.) Da do vrha vodi več poti. Recepta ni. Vsak mora najti svojo pot, seveda pa je potrebno opazovati sebe in okolico, srkati znanje, unovčiti pridobljene izkušnje ter se učiti z napak. 2.) Tekmovalci in tekmovalke, ki imajo ˝naštudirano˝vse, do zadnje podrobnosti iz tira ne more vreči prav nič, vrhunski rezultati so logična posledica.

Leave a Comment