Življenjska pot Tina Maze: vstopi in padci


Tina Maze [foto: SZS]

Pisal se je 2. maj 1983, ko se je v bolnišnici v Slovenj Gradcu rodila Tina Maze. Pri enem letu starosti se je iz Prevelj preselila v Črno na Koroškem, kjer živi še danes. Na smuči je prvič stopila pri dveh letih. Šport ji je bil v mladosti zelo domač, saj je poleg smučanja trenirala tudi odbojko. Prevladalo je smučanje, glede na sedanjost, je bila to nadvse tehtna odločitev.

Že v otroških kategorijah je opozorila nase. Med drugih je slavila tudi na Pokalu Loka, ki vsako leto poteka na Starem vrhu, in velja kot nekakšno otroško svetovno prvenstvo. Tu se je med drugim zmage veselila tudi Janica Kostelić, ki je nato nadvse uspešno tekmovala v svetovnem pokalu.


Tina Maze [foto: SZS]

Pri 15 letih na prvi mednarodni tekmi

Trenerji so kaj kmalu spoznali, da Tina v sebi nosi neizmeren smučarski talent, zato so ji posvečali veliko časa. Prve mednarodne tekme se je Tina udeležila pri 15 letih. 26. novembra 1998 je tekmovala na francoskem ledeniku Tignes. Slalomske preizkušnje ni končala, je pa zato že dva dni zatem zasijala na veleslalomu FIS v bližnjem Val Thorensu. Zavihtela se je na zmagovalni oder, zasedla je drugo mesto. A s tem se takrat najstnica ni zadovoljila. Naslednji dan, torej 29. november 1998, je velik talent le še potrdila, saj je slavila prvo mednarodno zmago v karieri. Seveda je bilo to doseženo v veleslalomu, ki je v nadaljevanju kariera predstavljala njeno paradno disciplino. “Po Osnovni šoli sem se vpisala na gimnazijo na Ravnah in istočasno bila sprejeta v žensko B reprezentanco. Takrat sem prvič nastopila na tekmovanjih FIS in s številkama 121 in 125 osvojila drugo in prvo mesto,” se prvih uspehov spominja Mazejeva.

Trenerji so je še v isti sezoni, torej 1998/99, uvrstili v ekipo za nastop na domači Zlati Lisici. Veleslalomsko preizkušnjo ni izpeljala do konca, nase pa je opozorila z 32. mestom na superveleslomu. V nadaljevanju sezone je nastopila na tekmah evropskega pokala in FIS tekmovanj, kjer je nanizala zavidljive rezultate. “Na ta čas me vežejo lepi spomini, saj sem prvič nastopila tudi v svetovnem pokalu in kmalu začela osvajati najboljša mesta, še posebej v veleslalomu,” spomine obuje Črnjanka. Tina je bila ob prvem prvencu v svetovnem pokalu stara vsega 19 let.


Tina Maze v sezoni 2004/05 [foto: SZS]

Že v naslednji sezoni 1999/2000 pa je Tina dobila priložnost nastopiti na vseh veleslalomih svetovnega pokala, vendar je na vseh tekmah odstopila ali pa je bila prepočasna za finalni nastop. Intenzivni treningi in vse boljša forma sta obrodila sadove, saj je že v naslednji sezoni na uvodnem veleslalomu na ledeniku Soelden za 24. mesto prejela prve točke v karieri.


Tina Maze in Andrea Massi [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Massi se v njenem življenju pojavi leta 2002

Andreo Massija je prvič spoznala leta 2002, ko je v reprezentanci A prevzel mesto kondicijskega trenerja. “V zadnjih letih, ko lahko uresničuje svoje ideje, pa mi izjemno pomaga tudi v smučanju. Njegova največja prednost je, da prihaja iz atletike, s katero se je ukvarjal predtem. Psihologija od športa do športa se zelo spreminja. Na koncu so vedno zmagovali tisti, ki so bili najbolje fizično pripravljeni. To je njegovo načelo, ki ga je uspešno uvedel v smučanju,” je nekaj besed namenila trenerju in življenjskemu sopotniku. Dobro delo je hitro prineslo rezultate, saj je Tina že na uvodni tekmi sezone slavila zmago. Njeno prvo. To je bilo znamenita ledeniška tekma na Soeldnu, kjer si je naša šampionka zmago razdelila s še dvema smučarkama Avstrijko Nicole Hosp in Norvežanko Andrine Flemmen.

Ni pa bila to njena prva uvrstitev na zmagovalni oder. To je storila v sezoni 2001/02, ko je na njej ljubem Mariboru veleslalom končala kot druga. V naslednjih sezonah je rezultatsko počasi napredovala in v sezoni 2004/05 s 650 točkami postala tudi deseta smučarka sezone.


Tina Maze [foto: GEPA]

Razmere v reprezentanci so jo vedno bolj ovirale zaradi česar sezone v nadaljevanju niso prinesle željenih uspehov. Do začetka sezone 2007/08 je v svetovnem pokalu zbrala pet zmag, vse v veleslalomu. 2. februarja 2008 je v švicarskem St. Moritzu dosegla presenetljivo smukaško zmago. To ji je uspelo z visoko štartno številko 47, kar je do sedaj najvišja številka s katero je tekmovalka uspelo zmagati v tej disciplini.

Priprave ločeno od reprezentance

Po koncu sezone je pričela zoreti misel o samostojni poti. Tako sta z Andreo Massijem ustanovila t.i. ekipo Team to aMaze in se ločeno od reprezentance spustila po novi poti.


Tina Maze [foto: GEPA]

Že v prvi sezoni samostojne poti je se je rezultatska krivulja znova dvignila. V začetnem obdobju samostojne poti so se pojavljale nesoglasja znotraj ekipe, zato so se člani ekipe, predvsem serviserji, pogosto menjali. Sezono 2008/09 je končala kot šesta smučarka sezone, naslednje leto je bila že četrta, potem pa je le še stopnjevala uvrstitve v skupnem seštevku svetovnega pokala. V sezoni 2010/11 sta bile od nje boljši le Nemka Maria Hoefl-Riesch in Američanka Lindsey Vonn, lani je Tina zaostala le še za Vonnovo, letos pa prevladovala v vseh pogledih.


Tina Maze [foto: GEPA]

Ekipo Team to aMaze sestavljajo:
smučarski trener Livio Magoni.
serviser Andrea Vianello.
fizioterapevtka Nežka Poljanšek.
vodja ekipe Andrea Massi.


Tina Maze [foto: SZS]

Letošnja sezona je sezona presežnikov

Zgodovinska predstava Tine Maze se je začela 27. oktobra na ledeniku Rettenbach. Prvo tekmo sezone je gostil avstrijski Soelden, kjer je Tina vodila po prvem teku, v drugo pa suvereno prismučala do cilja in se veselila prve zmage. Na svoj račun je vpisala 100 točk in takrat smo rekli “naj se po Soeldnu sezona pozna”. Seveda pa si nismo mislili, da bo imela Tina slabih pet mesecev kasneje v seštevku svetovnega pokala 2414 točk. Do te vrtoglave rekordne številke je Tina prišla po dolgi sezoni, ki od smučarke zahteva neverjetne napore. Korošica ni popustila niti za trenutek in kar 24-krat stopila na zmagovalni oder, kar predstavlja še en fantastičen rekord. Za oddih od svetovnega pokala je na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osvojila eno zlato in dve srebrni kolajni, potem pa nadaljevala z bojem za male kristalne globuse.


Walter Reussner, Tina Maze in Beni Stöckli [foto: arhiv]

Že veliko časa pred koncem sezone je bilo namreč jasno, da Tine v skupnem seštevku točk ne bo mogla ujeti nobena tekmica in da je veliki globus že oddan. Še pred tem pa si je zagotovila naslov najboljše v superkombinaciji in “rezervirala” veleslalomski globus. Po odpovedi superveleslaloma na finalu v Lenzerheidnu je zasluženo prejela še en mali globus, v smukaški in slalomski razvrstitvi pa je končala kot druga.


Tina Maze [foto: GEPA]

Fantastična sezona Tine Maze je tako končana, v rokah ima veliki kristalni globus, prvi tak v zgodovini slovenskega smučanja. V največji meri je sestavljen iz zmag v Soeldnu, Aspnu, St. Moritzu, Courchevelu, St. Antonu, Mariboru, Meribelu, Garmisch-Partenkirchnu, Ofterschwangu in Lenzerheideju, drugih mest v St. Moritzu, Semmeringu, Muenchnu, Cortini d’Ampezzo, Mariboru, Garmisch-Partenkirchnu in Ofterschwangu ter tretjih v Aspnu, Aareju, Semmeringu, Cortini d’Ampezzo in Lenzerheideju. Svoje “kristalčke” pa je seveda prispevalo tudi pet četrtih in dva peta mesta ter 10., 12. in 20. mesto.


Tina Maze [foto: GEPA]

Hermann Maier ji ni bil kos

Tina je v letošnji sezoni podrla kar nekaj rekordov. S 24 uvrstitvami na zmagovalni oder v eni sezoni je za dve uvrstitvi izboljšala rekord Hermanna Maierja. Slednji je bil tudi lastnik prejšnjega rekorda v osvojenih točkah svetovnem pokalu. Leta 2000 je osvojil natančno 2000 točk. Tina jih je v letošnji sezoni na svoj račun vpisala kar 414 več. Med najboljših pet se je v sezoni uvrstila kar 31 in tako prejšnji rekord Pernille Wiberg in Maierja izboljšala za kar sedem uvrstitev.

Tina o koncu kariere trenutno ne razmišlja. Prihodnje leto so na sporedu olimpijske igre v Sočiju. Massi poudarja, da ima Tina še vedno veliko rezerv in dela za prihodnje ne bo zmanjkalo.


Tina Maze[foto: GEPA]

Leave a Comment