Zmaga Freundu, Kranjec sedmi


Drugi dan zapored se je Robert Kranjec uvrstil med najboljšo deseterico [foto: GEPA]

Najverjetneje prva regularna tekma v letošnji sezoni je postregla z trdim bojem za najvišja mesta vse do zadnjega skoka in z zanimivim razpletom. Čeprav je ob začetku preizkušnje v Lillehammerju kar močno snežilo, se je vreme kmalu umirilo, pa tudi veter je bil za večino tekmovalcev zelo enakovreden. Zmaga je šla v nemške roke in sicer Severinu Freundu, ki je z minimalno razliko na račun prednosti iz uvodne serije prehitel domačina Andersa Bardala. Tretji je bil Japonec Daiki Ito. Naši skakalci so dosegli lep ekipni uspeh.


Peter Prevc je zapravil odično pozicijo iz prve serije [foto: GEPA]

Prevc v uvodni seriji sedmi

Še posebej dobro je po prvem skoku kazalo Petru Prevcu, ki je bil od naših najboljši že v kvalifikacijah. Z daljavo 129 metrov je suvereno prevzel vodstvo, uspel mu je tudi slogovno lep skok. Prvo serijo je zaključil na zelo obetavnem sedmem mestu. Meter dlje je odneslo Jurija Tepeša, a je imel za malenkost boljše pogoje in je na ta račun izgubil nekaj točk. Lahko bi rekli, da smo od Roberta Kranjca pričakovali nekaj več kot le povprečnih 126,5 metrov, a kot se je izkazalo je najboljše prihranil za drugi skok. Jaka Hvala je v dobrih razmerah poletel do znamke 130 metrov, precej krajša sta bila Tomaž Naglič in Rok Justin z 121 metri – pristala sta na 36. in 40. mestu in si tako finalno serijo ogledala iz tribune. Odlično je nastopil Poljak Piotr Zyla, ki je z daljavo serije (134,5 metra) napadal celo zmago, določil pa je tudi usodo Simona Ammanna. Ta je zaradi nerodnega padca po pristanku ostal brez pomembnih točk iz sodniških ocen, a pravila mednarodne smučarske zveze FIS skakalcu dovoljujejo nastop v finalni seriji navkljub padcu, če dolžina skoka dosega vsaj 95% najboljše daljave serije. Ammann je pristal 129,5 metrih, kar je zadostovalo pravilom. V posrečenem naključju sta si 30. mesto razdelila Kamil Stoch ter Yuta Watase in tako se je po dolgem času zgodilo, da je v drugem polčasu nastopilo 32 skakalcev.


Jaka Hvala je kljub nastopu v drugi seriji ostal brez točk [foto: GEPA]

V finalu 32 skakalcev – smola za Hvalo

Kar pa je pomenilo precej nesrečen razplet za dva tekmovalca, ki sta kljub nastopu v finalu ostala brez točk in na žalost je eden od njih postal prav naš Hvala. Drugi skok je bil precej slabši, 118 metrov ga je poneslo prav na dno rezultatske lestvice in tako je vknjižil uvrstitev prav na nesrečno 32. mesto. Precej drugačen obraz je v drugo pokazal Kranjec, ki je s pomočjo šibkega vzgornika poletel v dno skakalnice, pristal pri 132 metrih in z odličnim slogovnim vtisom suvereno prevzel vodstvo. Tam je ostal vse do nastopa Thomasa Morgensterna – pridobil je kar 10 mest in bil na koncu 7. Manj sreče sta imela njegova reprezentančna kolega Prevc, ki je imel težave med letom (124 m in 14. mesto) in Tepeš, ki pa je z mize odrinil v trenutku, ko so vetrovne razmere prvič začele rahlo nihati in je tako skočil v brezvetrju (124,5 m in 12. mesto). Osmoljenec spremenljivega vetra je postal tudi vodilni v skupnem seštevku Gregor Schlierenzauer – čeprav že v uvodni seriji ni ravno blestel (127 m, 11. mesto), je z drugim nastopom še poslabšal uvrstitev. Zasedel je končno 15. mesto, rumeno majico vodilnega pa bo vseeno obdržal še vsaj za en teden.

Boj za zmago sta po slabših nastopih Zyle, Kasaia in Ita bila Freund in Bardal. Slednji je nastopil odlično, pristal je pri 138 metrih in z ogromno prednostjo sedmih točk prevzel vodstvo, a ga je Freund ugnal točno za 2 točki. Za Nemca je to peta zmaga v svetovnem pokalu.

S tekmovalnim vikendom v Lillehammerju sem zelo zadovoljen, predvsem s tekmo na mali skakalnici, kjer sta mi uspela dva super skoka. Na veliki napravi sem nekoliko ‘pokiksal’ prvi skok, vendar so bili v tistem trenutku v zraku zahtevni pogoji. Na koncu sem zelo zadovoljen, da sem iztržil sedmo mesto. Za menoj je dober vikend. Pokazal sem solidne skoke predvsem na tekmah, saj sem na njih bolje nastopil kot na treningih, kar mi je najbolj pomembno. S temi rezultati sem dobil potrditev, da sem na pravi poti,” je po tekmi povedal Kranjec in dodal, da je letos sezono začel bolje tudi zaradi opreme. “Lansko leto sem se na začetku sezone še nekoliko lovil z dresi. Sedaj je za nami že veliko skokov, tako da smo se jih že navadili. Lani me je bilo morda na začetku tudi nekoliko strah. Imel sem težave s čevlji. Letos tega ni. Teče lepo tako, kot je potrebno.

Skakalci se sedaj selijo v temperaturno precej prijetnejšo Nemčijo in sicer v Titisee-Neustadt, kjer bodo nadaljevali sezono s petkovimi kvalifikacijami.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer :. Uradni rezultati
Izjava: Robert Kranjec (.mp3)


Leave a Comment