Avstrijci ponovno nepremagljivi, slovenski fantje peti

Ekipno tekmovanje v finskem Lahtiju, ki se je zaradi težav z vetrom preselilo na srednjo skakalnico (HS 90), so dobili zlati vikersundski fantje v postavi Thomasa Morgensterna, Gregorja Schlierenzauerja, Martina Kocha in Andreasa Koflerja. Slovenija je z ekipo, ki jim je prinesla bron na svetovnem prvenstvu v Vikersundu, danes zasedla peto mesto.


Zmagovalni štirje [foto: FIS]

Prva Slovenca, ki sta se spustila po skakalnici sta bila Jernej Damjan (89,5 m) in Jurij Tepeš (76,5 m), ki sta s svojima nastopoma Slovenijo popeljala do petega mesta. Zanimivo je bilo, da Avstrija v začetku ni vodila, presenetila je mlada reprezentance Poljske, za katero sta dobro nastopila Maciej Kot in Klemens Muranka. Tretji slovenski predstavnik je bil Jure Šinkovec. Ta je pristal pri 81,5 m in ob boljših nastopih ostalih ekip je Slovenija padla na sedmo mesto. Nastopila je še zadnja, elitna skupina, v kateri je Robert Kranjec skočil 90 m in Sloveniji pred finalno serijo zagotovil šesto mesto. Do odra za zmagovalce pa ni manjkalo veliko – le nekaj manj kot 15 točk.

Tretje mesto blizu, a obenem daleč

Avstrija je drugo serijo začenjala v najboljšem položaju, za zmago pa se je še vedno borila tudi Poljska, ki je pred začetkom finala za Avstrijci zaostajala zgolj 11 točk. Nemčija je bila tretja. Svoj nastop je še drugič opravil Jernej Damjan in pristal pri 88 m, s katerim je Slovenija mesto pridobila. Sledil je nastop Jurija Tepeša, s tem pa tudi izboljšanje vetrovnih razmer. Mladi skakalec je te dobro znal izkoristiti in ob manjših težavah pri doskoku s skokom 101 m postal rekorder skakalnice ter hkrati prvi, ki je tu preletel 100 m. Če je Slovenija po Tepeševem nastopu pridobila veliko, je veliko tudi izgubila takoj, ko je skočil Jure Šinkovec. Pristal je pri 83 m in pred zadnjo serijo finala je Slovenija za tretjeuvrščeno Poljsko zaostajala že za več kot 23 točk. Po nastopu finalnega skoka Roberta Kranjca (81 m) je že bilo jasno, da odra za zmagovalce danes Slovenci ne bodo videli.

Morda bi morali imeti nekoliko bolj razpoložene fante, čeprav je tudi vreme nekoliko ponagajalo. Moramo biti zadovoljni s petim mestom,” je po tekmi dejal Janus ter dodal: “Selitev tekme na malo skakalnico je bila pravilna odločitev. Če bi bila tekma na veliki skakalnici, se tam danes ne bi skakalo. Enostavno preveč piha. Sprejemi v zadnjih dneh niso vplivali na naše skakalce. Fantje so na njih uživali, to so prijetne stvari.

Čestitam tudi Juriju za nov rekord skakalnice,” je še dejal Janus.

Tepešev skok

Na stopnice za zmagovalce sta se poleg zmagovalne avstrijske ekipe lahko povzpeli še reprezentanca Nemčije, za katero so nastopili Andreas Wank, Maximilian Mechler, Severin Freund in Richard Freitag ter reprezentanca Poljske v postavi Macieja Kota, Klemensa Muranka, Aleksandra Zniszczola in Kamila Stocha. Norvežanonom, tako kot prejšnji vikend v Vikersundu, ni uspelo priti med najboljše, zasedli so najbolj nehvaležno četrto mesto.

Zelo težko se je bilo privaditi na spremembo iz letalnice v Vikersundu na to majhno skakalnico. Razlika v pritiskih pri pristanku in zaletni hitrosti so izjemne. Kot ekipa smo danes delovali zelo dobro. Vetrovne razmere na tekmi so bile težke, zaradi česar je nekaj skakalcev naredilo napake. Veselim se jutrišnje tekme,” je dejal Thomas Morgenstern.

Skandinavska turneja se bo v Lahtiju nadaljevala v nedeljo, ko bodo dopoldne že kvalifikacije, takoj zatem (ob 11.00) pa še posamična tekma.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lahti :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment