Bergerjeva nadaljuje zmagoviti niz, Gregorinova 25.

Po dveh dnevih premora so na svetovnem prvenstvu v češkem Novem Mestu prve ponovno stopile v smučino biatlonke. 15-kilometrska posamična preizkušnja je v sneženju pripadla Norvežanki Tori Berger. Teja Gregorin, ki je v tej disciplini leta 2009 v Koreji osvojila srebrno kolajno, je bila tokrat uvrščena na 25. mesto.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

S tremi minutami pribitka zaradi treh zgrešenih tarč (1,1,0,1) je Gregorinovi vendarle uspelo obdržati 15. mesto v trenutni skupni razvrstitvi svetovnega pokala, kar ji omogoča tudi nastop na tekmi s skupinskim štartom. “Zelo sem bila nervozna pred tekmo, čeprav sem si dopovedovala, da se ne smem obremenjevati z nastopi moje konkurence. S streljanjem stoje moram biti v tem trenutku zadovoljna, leže pa bi morala zadeti vseh deset tarč. Zaradi novozapadlega snega, je bila proga počasna in tudi zelo težka, vendar sem se kar uspešno spopadala z njo. Na strelišču pa je bilo potrebno delati korekcije zaradi vetra. Vsekakor to ni tisto, kar bi si želela za vrhunec sezone, pa vseeno že mnogo bolje kot na začetku tega prvenstva. V tej situaciji moram biti zadovoljna tudi z uvrstitvami okrog 20. mesta, obenem pa upam, da se bo forma do štafetne tekme oziroma do skupinskega štarta še stopnjevala. Upam, na najbolje,” je ocenila svoje stanje Gregorinova.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Solidno je nastopila Andreja Mali, ki je z dvema nepobeljenima tarčama (0,2,0,0) osvojila 36. mesto. “Tekma ni bila popolna, saj sem računala z ‘ničlo’. Na prvo streljanje stoje bi se morala bolje pripraviti, ker je bilo kar preveč površno. Povsem drugačen je bil zadnji strelski postanek, ki je bil hiter, brezkompromisen in tako bi morala vedno streljati, ne glede na tekmo. Težke razmere na progi pa mi tudi niso dopuščale boljšega nastopa, čeprav so mi smuči, ki sem jih posebej izbrala, lepo zdrsele pod nogo. S točkami sem zadovoljna,” je komentirala Malijeva.

Dijana Ravnikar, ki se je od slovenskih predstavnic prva podala na progo, je zasedla 88. mesto (1,1,4,0), Lili Drčar pa je bila 100. (1,2,2,2).


Dijana Ravnikar [foto: Tomaž Šušteršič]

Teja je obranila 15. mesto v skupnem seštevku in se uvrstila na skupinski štart, kar je bil po treh zgrešenih tarčah še edini dosegljiv cilj. V zadnjem krogu je imela enega najhitrejših tekaških časov (6.) in s tem je imela lepe možnosti za boljši nastop. Žal je bila strelsko premalo zanesljiva, ker se je preveč ustrašila, da ji morda ne bo uspela uvrstitev na skupinski štart. Leže je počakala pred zadnjim proženjem, veter se je nekoliko okrepil in strel je bil zgrešen. Dve nezadeti tarči stoje bi jo sicer še lahko pripeljale do 15. mesta, česar je v tem trenutku sposobna, kar pa še vedno ni presežek. Spet je začela tekmo nekoliko bolj rezervirano in ravno zaradi tega smo tudi računali na strelske ‘ničle’. Celoten nastop je vendarle korak navzgor, najverjetneje bo tudi iz dneva v dan tekla hitreje, kar ji daje upanje za nedeljski skupinski štart. Pohvaliti moram še Malijevo, ki je dosegla točke na najdaljši tekmi, ki ni ravno njena specialnost in končno dosegla rezultat na ravni njenih nastopov v svetovnem pokalu,” so bile besede glavnega trenerja Uroša Velepca.

Bergerjeva je osvojila že drugo zlato v nizu in z brezhibno strelsko predstavo za debelih 52 sekund premagala prav tako strelsko stoodstotno Nemko Andreo Henkel. Tretje mesto si je z zaostankom minute in 42,5 sekund zagotovila Ukrajinka Valj Semerenko (1,0,0,0).


Lili Drčar [foto: Tomaž Šušteršič]

Jakov Fak bo jutri v moški konkurenci na 20-kilometrski preizkušnji branil naslov svetovnega prvaka, ki ga je lani osvojil v Ruhpoldingu. “Prav na vsaki tekmi prvenstva sem si želel biti najboljši, vendar pa bo jutrišnja še toliko bolj posebna, ker branim zlato kolajno. Spomin na Ruhpolding je resda še živ, vendar sem osredotočen na Nove Mesto. Jutri bo treba biti spet maksimalno zbran, če bo še snežilo, bo tudi proga zelo težka. Ne skrivam, da si želim še kakšne kolajne, pravzaprav bi si želel stopiti na najvišjo stopničko in podobno najbrž razmišlja vsaj še deseterica najboljših biatloncev. Treba bo biti boljši od njih in prav neizmerna želja bo tudi eno mojih glavnih orožij. Ne bom se kar tako predal,” je prepričan v uspeh Fak.

Jakovu bo delala družbo še preostala četverica Slovencev, saj imajo prav zaradi njegovega lanskega dosežka, možnost nastopiti vsi slovenski biatlonci, ki so zbrani v Novem Mestu. Klemen Bauer, Janez Marič, Peter Dokl in Simon Kočevar bodo ob 17.15 uri poskušali na progi in strelišču kar čim bolj slediti še vedno aktualnemu svetovnemu prvaku.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Novo Mesto :. Posamično (ž)


Leave a Comment