Biatlonci iz MSP brez vidnega uspeha

Po tednu dni se z mladinskega svetovnega prvenstva iz Kontiolahtija vrača slovenska ekipa, ki so jo sestavljali štirje mladinci in dva mlajša člana pod vodstvom trenerjev Roberta Sitarja in Boštjana Lekana. Njihov največji uspeh je z 20. mestom na posamični 12,5-kilometrski tekmi v mladinski konkurenci zabeležil Primož Pančur (1,3,0,0).

Na isti tekmi so mu z 39., 66. in 68. mestom sledili Juš Kolarič (0,2,1,2), Miha Dovžan (3,2,1,2) in Jure Sterle (3,0,2,2). Pri mlajših članih sta Anže Povirk in Lenart Oblak na posamični tekmi zasedla 46. (0,4,1,3) in 50. mesto (2,3,0,2).

Veliko se je pričakovalo tudi od štafetnega mladinskega nastopa 3 x 7,5 km v postavi Juš Kolarič, Miha Dovžan in Primož Pančur. Zablesteli so strelsko, saj so porabili le štiri dodatne naboje za trideset tarč, vendar pa je ravno tisti dan v postelji z alergijo obležal glavni serviser slovenske ekipe. Kljub borbenim tekaškim predstavam niso imeli konkurenčno pripravljenih in izbranih smuči, zato več od 13. mesta ni bilo možno doseči.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V drugi polovici prvenstva so slovenskim predstavnikom ostale na sporedu le še šprinterske in zasledovalne preizkušnje. Na šprintu mladincev 7,5 km je bil Primož Pančur 31. (0,1), Juš Kolarič 39. (0,1), Miha Dovžan 71. (2,2,) in Jure Sterle 75. (1,2). Slovenska predstavnika v konkurenci mlajših članov Lenart Oblak in Anže Povirk sta dosegla 44. (2,0) oziroma 53. mesto (1,2). Prvenstvo se je danes zaključilo z zasledovanji, kjer se je glavnina slovenskih uvrstitev vrtela okrog trideseterice. Mladinec Juš Kolarič je z brezhibno strelsko predstavo, to je uspelo le še drugouvrščenemu Nemcu Dorferju, napredoval za osem mest in osvojil 31. mesto. Le mesto za njim pa je bil uvrščen Primož Pančur (1,0,1,1). Eden za drugim sta se do 32. in 33. mesta povzpela tudi mlajša člana Lenart Oblak (0,1,0,1) in Anže Povirk (0,1,1,1). Slednji je pridobil dvajset mest, Oblak pred njim pa dvanajst glede na rezultat v šprintu.

Generalno smo na tekmah zmanjšali časovne zaostanke glede na preteklo prvenstvo, rezultatsko pa smo zaradi nekaj izjemno nadarjenih tekmovalcev na vrhu, nazadovali. Konkurenca je vedno močnejša in velike biatlonske nacije so naredile velik tekmovalni preskok. Nastop z mladinsko štafeto je bil naša največja priložnost. Peto ali šesto mesto je bilo realno dosegljivo, vendar smo na žalost zgrešili pri izboru in pripravi smuči. Fantje so resnično trpeli na progi in več nismo mogli izvleči iz tekme. Na nobeni tekmi nam sreča ni bila pretirano naklonjena, da bi se poklopilo v takšni meri, da bi se uvrstili vsaj okrog petnajsterice. S to ekipo smo nekje v zlati sredini, kar smo dokazali tudi z napredovanji v zasledovanju, za preboj v ospredje pa bo potrebno storiti več. Prvih deset mest še ni realno dosegljivih, vendar bi z rezervami v treningu, ki jih zaradi šolskih obveznosti nismo izkoristili, lahko popeljali ekipo višje,” je slovenske nastope ocenil vodja mladinske ekipe Robert Sitar.

Mlade slovenske biatlonce čakajo do konca sezone še nastopi na dveh regionalnih pokalih. Na Obertilliachu naslednji konec tedna in od 16. do 18. marca na finalu na Pokljuki, kjer bodo imeli pred domačim občinstvom priložnost pokazati svojo veljavo.

Leave a Comment