Biatlonci na priprave v Forni Avoltri

Glavni trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec in trener Tomaš Kos sta danes popeljala svoje varovanke in varovance na priprave v italijansko biatlonsko središče Forni Avoltri. Teja Gregorin, Andreja Mali, Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik, Peter Dokl in Simon Kočevar so se kljub prazničnemu dnevu zbrali na klasičnem zbirnem mestu v Šenčurju, od koder so se odpeljali proti Italiji.

Namesto na prizorišče naslednjega svetovnega prvenstva v Nove Mesto na Češkem, kot je bilo načrtovano, bodo do naslednje nedelje trenirali v Furlaniji-Julijski krajini. Do spremembe je prišlo zaradi gradbenih del, ki še potekajo na infrastrukturi v Novem Mestu, zato so tam treningi praktično nemogoči.


Biatlonci pred odhodom [foto: Tomaš Šušteršič]

Imamo dobre izkušnje iz lanske sezone, ko smo poleti trenirali na prizorišču svetovnega prvenstva in se nam je to bogato obrestovalo pozimi, vendar smo dobili od Čehov obvestilo, da bi bili treningi zaradi gradnje pri njih zelo moteni. Nato smo iskali nadomestni center, ki je relativno blizu Slovenije, ki je sodoben in ima vse tisto, kar omogoča kvaliteten trening. Nekako se nam je zdel najbolj primeren prav Forni Avoltri, kjer bosta ob koncu naših treningov tudi dve tekmi IBU pokala v poletnem biatlonu na tekaških rolkah, ki se jih nameravamo udeležiti in preveriti našo trenutno tekmovalno pripravljenost. Mogoče bodo zaradi obsega, intenzivnosti in zelo velikih obremenitev to celo naše najtežje poletne priprave. Po tekmah bomo lahko podali oceno pripravljenosti, analizirali do sedaj opravljeno delo in morebiti korigirali programe za naprej. Zenkrat lahko le potrkamo na les, saj razen načrtovane operacije Tejinega kolena nismo imeli prav nobenih težav, kar pa ne pomeni, da jih ne moremo imeti v prihodnje. Ne bi se veliko zmotil, če bi dejal, da do sedaj še ni bilo sezone, ko bi do 15. avgusta vse teklo tako gladko in brez težav kot letos,” je delo ekipe pohvalil Uroš Velepec.

Teja Gregorin in Jakov Fak bosta do naslednjega petka vadila v Italiji s preostalimi člani ekipe, nato pa se bosta 26. avgusta kot edina povabljena slovenska predstavnika udeležila ene od najbolj atraktivnih tekem v poletnem biatlonu, ki že več let potekajo pod imenom City Biathlon v nemškem Püttlingenu.

Aktualni svetovni prvak Jakov Fak je svoje občutke strnil v naslednjih besedah: “Sem zelo zadovoljen z do sedaj opravljenim delom, saj so treningi močno osredotočeni. Oba trenerja sta zares odlično uskladila programe in delamo zelo natančno, pazimo na detajle tako pri streljanju kot tudi pri teku, kar bi moralo tudi pozimi prinesti še dodaten napredek. Čeprav nam Pokljuka ponuja odlične pogoje za trening, smo z veseljem sprejeli odločitev, da zamenjamo prizorišče in se za dobrih deset dni preselimo še v Forni Avoltri. Tekma v Nemčiji, kjer sicer nastopajo velika biatlonska imena in se je bom udeležil prvič, pa bo predvsem strelski test, saj je proga kratka in nezahtevna. Bom pa poskusil prenesti dosežke s treningov v tekmo in se kar čimbolj enakovredno kosati s tekmeci.

Teja Gregorin se je po nedavni operaciji kolena že povsem ujela v vadbeni ritem: “Operacija je res le še oddaljen spomin. Treniram praktično že s polnimi obremenitvami in na srečo sem izpustila le nekaj dni pomembnega treninga, operativni poseg pa tudi ni pustil nobenih posledic. Zase lahko rečem, da je energije v tem obdobju še dovolj, kar pomeni, da bo do začetka zimske sezone še veliko napornih dni. Čeprav sem v poletnem biatlonu že osvojila naslove svetovne prvakinje, vendarle ne gre povsem primerjati zimskih in poletnih tekmovanj. Konkurenca v Püttlingenu bo prav gotovo zelo ostra in primerljiva z zimsko, zato bo to zelo dragocena izkušnja in nekakšen vmesni test letos opravljenega dela.

Leave a Comment