Biatlonci pred šprinterskimi preizkušnjami


Jakov Fak na novinarski konferenci [foto: Tomaž Šušteršič]

Na slovenski kulturni praznik so se biatlonci v češkem Novem Mestu pripravljali na šprinterski tekmi, ki bosta prvi preizkušnji prvenstva, kjer se bodo potegovali za naslove v konkurenci posameznikov in posameznic. Deveterica slovenskih predstavnikov je opravila s treningi, ki so bili namenjeni pripravi na sobotni tekmi.

Že dopoldan je Jakov Fak skupaj s Toro Berger, Darjo Domračevo, Kaiso Mäkäräinen, Andreasom Birnbacherjem in Fredrikom Lindströmom sodeloval na novinarski konferenci, ki jo je pripravil proizvajalec smuči Fischer. Kot eden glavnih moških tekmovalcev na smučeh omenjene družbe, je odgovarjal na vprašanja o pričakovanjih za prvenstvo in svojih dosežkih v aktualni sezoni. Kot eden glavnih favoritov za odličja prvenstva je zbudil precejšnje zanimanje tujih medijev, ki mu tu namenjajo kar precej pozornosti, obenem pa visoko kotira tudi na stavnicah, ki napovedujejo zmagovalce.


Dekleta med treningom [foto: Tomaž Šušteršič]

Pred šprintersko tekmo je povedal: “Mešana štafeta je bila dobra priprava v fizičnem in psihičnem smislu za naslednje tekme. Moram še enkrat povedati, da je naše peto mesto izjemen rezultat, ki pa me ni povsem zadovoljil, saj smo vendarle načrtovali kolajno. Z njo bi bila celotna ekipa bolj sproščena in bi najverjetneje še lažje dosegli zastavljene posamične cilje. Jutrišnja tekma bo sredi dneva, kar mi bolj ustreza, ker raje tekmujem po dnevni svetlobi. Čeprav je konkurenca močna in si vsi želijo osvojiti kolajno na prvenstvu, ostajam optimističen in z visokimi cilji tudi sam. Ne skrivam, da me bo na tem prvenstvu zadovoljila le kolajna v katerikoli disciplini, saj bi vse drugo pomenilo korak nazaj. Med tistimi, ki bodo najbolj natančni na strelišču in obenem najhitrejši na progi, bo odločala še želja po kolajni in sam sem prav gotovo zelo motiviran zanjo. Seveda se lahko pripeti tudi spodrsljaj, a o tem ne želim razmišljati.

Zelo podobne so bile misli njegove reprezentančne kolegice Teje Gregorin: “Tek na štafeti še ni bil takšen, kot sem si želela. Ponavadi je tako pri meni, da bo daljšem premoru potrebujem kakšno tekmo več, da spet pridem v pravi tekmovalni ritem. Ker verjamem, da se bo tek stopnjeval, računam na največji uspeh na posamični tekmi ali na tekmi s skupinskim štartom. Seveda imam dobre možnosti tudi na šprintu, še posebej z včerajšnjo strelsko predstavo. Treba bo biti natančen in hiter. Progo sem sedaj še bolje spoznala in temu bom tudi prilagodila razporeditev moči. Skupaj z Jakovom in Klemnom imamo lepe možnosti za kakšen vrhunski rezultat.

Moški šprint, kjer bodo slovenske barve branili Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič in Peter Dokl se bo pričel ob 13. uri. Ženski šprint z udeležbo Slovenk Teje Gregorin, Andreje Mali, Dijane Ravnikar in Lili Drčar pa ob 16.15 uri.


Dijana Ravnikar in Lili Drčar [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment