Biatlonci spet na tekaških rolkah


Slovenska biatlonska ekipa [foto: Tomaž Šušteršič]

Zaradi neobičajno visokih temperatur za ta letni čas so članice in člani slovenske biatlonske reprezentance iz omar zopet potegnili tekaške rolke, saj je v njihovem pripravljalnem taboru na Pokljuki medtem že pobralo ves sneg, ki je zapadel 22. oktobra.

Tudi drugje po svetu niso vremenske razmere nič kaj dosti drugačne in niti uveljavljena skandinavska prizorišča ne ponujajo idealnih snežnih razmer. “Nič posebnega, tudi to se dogaja. Sem prepričan, da so tiste reprezentance, ki so računale s snežnimi treningi že v začetku novembra mnogo bolj v stiski kot mi. Že v osnovi smo bili pripravljeni na to, da morda tudi do konca novembra treniramo na rolkah. Trenutna finančna situacija nam ne omogoča, da bi iskali tvegane rešitve na severu, zato smo že v načrtih predvideli treninge na Pokljuki do konca meseca. Imeli smo celo že osem snežnih dni in opravili smo štirinajst treningov na snegu, kar je bilo kot že večkrat rečeno, dar z neba. Po analizi je bilo ugotovljeno, da rutinirani tekmovalci ne potrebujejo dolgotrajnejše snežne adaptacije in tudi sedaj me ne skrbi za prehod na sneg. Treninga na smučeh je bilo ravno toliko, da smo lahko ocenili tudi izboljšave v smučarski tehniki,” je pojasnil situacijo v slovenski vrsti njen glavni trener Uroš Velepec.

Po štiridnevnem pasivnem premoru, ki je bil namenjen predvsem psihični razbremenitvi, so tekmovalke in tekmovalci spet vpeti v vadbeni ciklus. “Skrbimo za čim večjo umirjenost, psihološko se morajo tekmovalci umiriti pred sezono. Skrbimo, da so v tem obdobju tudi čim več s svojimi bližnjimi, kajti ko se prične sezona, morajo biti sveži in pripravljeni na večtedenske odsotnosti. Strelske analize kažejo, da raste tudi strelska uspešnost in obeti so več kot spodbudni,” je dodal trener Tomaš Kos.

Veseli tudi dejstvo, da je poškodba Jakova Faka praktično že pozabljena. “Zadnji tridnevni ciklus sem treniral že povsem normalno in lahko rečem, da je poškodba rame sanirana. Koliko je bilo storjene škode zaradi izpada treninga, je sicer težko oceniti, vendar s trenerjem ocenjujeva, da nisem veliko izgubil. Počutim se vsaj 99-odstotno fizično pripravljen,” je optimističen Fak.

Trenerjema pa je nekaj skrbi v zadnjem trenutku povzročil Klemen Bauer, ki si je pri teku izvil gleženj. Zaradi otekline težko obuje tekaški čevelj, vendar vseeno opravi vse treninge na rolkah. Že v nekaj dneh naj bi bila s terapijo odpravljena tudi njegova težava.

Biatlonci ostajajo v Športnem centru Triglav Pokljuka do nedelje, ko se napoveduje hladnejše vreme in naj bi bilo možno terene spet umetno zasneževati. Zadnji ciklus priprav bodo člani reprezentance pred odhodom na prvo prizorišče svetovnega pokala opravili od 16. do 23. novembra.

Leave a Comment