Biatlonci za šestnajst dni na priprave v Francijo


[foto: Tomaž Šušteršič]

Biatlonska članska A ekipa se je pretekli ponedeljek odpravila v Francijo, kjer bodo v Haute Maurienne izvedli prvi vadbeni sklop 3. faze priprav. Pod vodstvom trenerjev Uroša Velepca, Tomaša Kosa in pomočnikov Boštjana Lekana ter Mitje Račečiča bodo do 20. avgusta namesto na Pokljuki trenirali pod francoskimi vršaci.


[foto: Tomaž Šušteršič]

Teja Gregorin, Andreja Mali, Anja Eržen, Jakov Fak, Klemen Bauer, Peter Dokl, Simon Kočevar in Lenart Oblak so že v prejšnjem tednu s testiranjem v Avstriji zaključili 2. fazo priprav. “Test je služil potrditvi naših predvidevanj, saj spremljamo tekmovalce že sami med treningi. Vsekakor pa so meritve bolj natančne in v nadzorovanih pogojih, kar omogoča boljšo primerljivost tako med tekmovalci kot med posameznimi fazami. Nekateri mlajši tekmovalci kot so Anja, Simon in Lenart so naredili velik korak naprej od pomladi, kar nas veseli, starejši pa stopajo po začrtani poti za letošnjo sezono in korekcije njihov vadbenih programov ne bodo potrebne,” je pojasnil glavni trener Uroš Velepec.


[foto: Tomaž Šušteršič]

V Bessansu približno 1800 metrov nad morjem, kjer bo nastanjena ekipa, trenutne temperature ne presegajo 22 stopinj Celzija, kar je bil tudi eden od razlogov, da se je vodstvo reprezentance odločilo za priprave v tem biatlonskem središču sredi francoskih Alp.


[foto: Tomaž Šušteršič]

Pravzaprav sta pretehtala dva glavna razloga. Eden je nadmorska višina, ki je že značilna za višinski trening, obenem pa ne zahteva posebne adaptacije, drugi pa so bistveno znosnejše dnevne temperature. Biatlonski center dobro poznano, saj smo v njem že trenirali, Teja pa je tam leta 2009 postala tudi svetovna prvakinja v poletnem biatlonu. Rolkarska steza ima zelo dolge vzpone, prelazi v okolici pa segajo vse do 3000 metrov nadmorske višine, kar bomo izkoristili predvsem pri vadbi na kolesih. Pokljuka bo v tem obdobju precej zasedena z drugimi reprezentancami, zato smo se tokrat mi umaknili v tujino,” je še dodal Velepec.


[foto: Tomaž Šušteršič]

Strelski trener Tomaš Kos pa ga je dopolnil: “Celotna dolina v tem letnem času turistično ni posebej obljudena, zato bomo imeli mir in biatlonsko strelišče praktično le za sebe, kar je še posebej pomembno za kvalitetno izpeljavo načrtovanih strelskih treningov. Prvi teden bo namenjen večjemu številu ur treninga z nižjo intenzivnostjo, v drugem delu pa smo predvideli dve preobremenitvi in za zaključek še interno tekmo, kjer bodo pomembni strelski dosežki v tekmovalnih pogojih. Tu se bo že pokazalo, kako dobro so posamezniki delali do sedaj. Glede na strelske predstave na nedavnem svetovnem prvenstvu, smo v tem obdobju tudi pri streljanju očitno naredili korak naprej, čeprav tekmovalci še nimajo za seboj velikega števila ur kompleksnega treninga.

Ekipa bo prebivala v apartmajski hiši, kjer bo za njih skrbel kuhar, ki so ga vzeli s seboj, za sprostitev in športno masažo pa jim bo na voljo maser.


[foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment