Biatlonci za zaključek sezone sila nenatančni

Skupinski štart je bila zadnja moška tekma letošnje sezone, kjer je bil najboljši Norvežan Emil Hegle Svendsen. Klemnu Bauerju kot edinemu slovenskemu predstavniku, se nastop ni izšel na strelišču (3,0,3,2), zato se je moral zadovoljiti z 28. mestom

Za zaključek sezone sem si resnično želel boljšega rezultata. Streljanje mi je porušilo nastop in že po prvem postanku leže sem bil s tremi obiski kazenskega kroga brez prave tekmovalne volje. Letos sem se že nekajkrat uvrstil na tekmo s skupinskim štartom po ključu dodatnih petih tekmovalcev glede na rezultate na konkretnem prizorišču in tako je bilo tudi danes. Pripravljal sem se za bistveno boljši rezultat, ki pa ni uspel. V skupnem seštevku pokala sem se uvrstil na trideseto mesto in to je bil tudi moj letošnji doseg. Tekaško vsekakor segam više, v kombinaciji s streljanjem pa se moram izboljšati,” je ugotavljal Bauer.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Njegovo streljanje na tekmi je spremljal trener Tomaš Kos: “Žal je Klemen streljal na koncu strelišča, kjer so razmere drugačne kot na prvih strelskih mestih, veter se je vrtinčil in to mu je pokvarilo začetek tekme, saj se s tremi zgrešenimi tarčami ne moreš prebiti naprej v karavani. V tem stilu se je potem tudi nadaljevalo, čeprav se je uspel zbrati vsaj za drugi postanek leže. Glede na razmere so imeli stoje težave tudi številni drugi.

Jakov Fak zaradi (pre)slabega zdravstvenega stanja in telesne izčrpanosti, ki traja še vse od Ruhpoldinga, ni nastopil.

Četrto zmago v tej sezoni je osvojil Svendsen, ki je zadel osemnajst od dvajsetih tarč (0,1,0,1). Drugi je bil Nemec Arnd Peiffer, ki je bil strelsko neuspešen kar štirikrat (1,1,1,1), tretji pa na veselje domačih gledalcev Rus Anton Shipulin (0,0,2,0). Mali kristalni globus za skupno zmago na tekmah s skupinskim štartom je pripadel četrtouvrščenemu Nemcu Andreasu Birnbacherju.

Norvežan Svendsen kljub današnji zmagi ni uspel nadoknaditi zaostanka v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer je pred njim s prednostjo 65. točk zmagal Francoz Martin Fourcade (1100 točk). Najbolje uvrščeni slovenski biatlonec je Jakov Fak na 17. mestu (545 točk), ki pa je izpustil štiri tekme. Klemen Bauer z 279. točkami zaseda 30. mesto, Vasja Rupnik s 33. točkami je 75., Janez Marič s 26. pa 80. od stoštirih prejemnikov točk.

Ob 12.45 uri bodo na zadnji tekmi sezone nastopile še biatlonke. Na 12,5-kilometrskem skupinskem štartu bo za Slovenijo štartala le Andreja Mali, saj je Teja Gregorin svoje letošnje nastope zaradi zdravstvenih težav že zaključila.

Še zadnjič v sezoni najboljša Belorusinja, Malijeva 30.

Z ženskim skupinskim štartom se je sklenila biatlonska sezona svetovnega pokala 2011/12. Slovenske barve je na zadnji tekmi branila le Andreja Mali, ki je v odsotnosti Teje Gregorin zaključila na 30. mestu. Belorusinja Domračeva se je v dveh dneh še drugič zavihtela na vrh.

Andreja Mali je že na prvem strelskem postanku pustila nepokriti dve tarči, kar jo je potisnilo na rep kolone tekmovalk. Drugo streljanje leže je bila brezhibna, po prvem streljanju stoje pa je spet naredila dve napaki, kar je bilo glede na tekaško predstavo že preveč za boljši rezultatski obet. Poslednje streljanje je botrovalo še enemu obisku kazenskega kroga in kot trideseta je prečkala ciljno črto. “Šprinterska in zasledovalna preizkušnja sta bili odlični, za današnji skupinski štart pa mi je žal zmanjkalo moči. Prva dva zgrešena strela sta me preveč oddaljila od tekmic, zato sem glavnino preostanka proge pretekla sama in na ta račun izgubljala še več časa, kot bi ga sicer. Psihično se človek še nekako motivira, fizično pa je težko napadati, če ni več kje vzeti. Čeprav je bila tekma v veliki meri izgubljena že po prvem streljanju, sem vseeno uspela vknjižiti enajst točk in imela čast, da sem kot zadnja v sezoni pritekla skozi cilj,” je nekoliko hudomušno ugotavljala Malijeva.

Andreja je imela podobno kot Klemen in vsi tisti, ki so streljali na zadnjih strelskih mestih, več težav z vetrom. Težko je bilo korigirati, ker se je veter ves čas vrtinčil in ta razlika je še posebej izrazita tu v Hanti Mansijsku. Že po včerajšnjem zasledovanju je tarnala na utrujenostjo, pa vseeno nastopila, kajti udeležba med trideseterico najboljših je vendarle posebna priložnost, še posebej na finalu svetovnega pokala. Obžalujemo, da zaradi zdravstvenih težav nista mogla nastopiti Teja in Jakov, ki sta si od teh tekem obetala še veliko. Oba sta imela veliko željo tekmovati, vendar je skupinski štart, kjer je tempo vedno zelo visok, še za zdrave tekmovalce velik napor, kaj šele za obolele,” je pojasnil glavni trener Uroš Velepec.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Darja Domračeva si je z zmago zagotovila mali kristalni globus v skupinskem štartu. Čeprav je bila trikrat nenatančna na strelišču (1,0,0,2), je v zadnjem krogu uspela odbiti napad Tore Berger. Norvežanka je podrla devetnajst od dvajsetih tarč (0,0,0,1) in se uvrstila pred finsko tekmovalko Kaiso Mäkäräinen. Ta je kar štirikrat obkrožila kazenski krog (2,0,1,1), kar pa ni bilo še nič v primerjavi z Magdaleno Neuner. Nemka si je za slovo od tekmovalne kariere privoščila šest zgrešenih tarč (0,0,4,2) in zasedla šesto mesto.

Petindvajsetletna nemška biatlonska zvezdnica pa je vseeno osvojila skupno zmago v seštevku svetovnega pokala (1216 točk), kjer je za 28 točk premagala Domračevo. Najbolje uvrščena Slovenka Teja Gregorin je z dvema tekmama manj osvojila 15. mesto (525 točk), Andreja Mali pa je bila s 137. točkami 43.

Slovenska ekipa se iz Hanti Mansijska vrača z letalom preko Münchna v ponedeljek, 19. marca.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hanti Mansijsk :. Skupinski štart (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Hanti Mansijsk :. Skupinski štart (ž)


Leave a Comment