Biatlonci zaključili nastope na evropskem prvenstvu

Mlada slovenska ekipa je danes zaključila tekmovalne nastope na Odprtem evropskem prvenstvu v biatlonu do 26 let v Breznu-Osrbliu. Kronski rezultat je v zadnji posamični disciplini z 12. mestom dosegel mlajši član Anže Povirk.

Slovenska ekipa se s Slovaške po tednu dni vrača s solidno rezultatsko bero, v kateri izstopa predvsem omenjen rezultat Povirka. Članica Lili Drčar je na 15-kilometrski posamični preizkušnji dosegla 23. mesto (0,1,0,2), 29. je bila na šprintu (0,3) in 36. na zasledovalni tekmi (0,1,3,2). Simon Kočevar je v moški članski konkurenci osvojil 26. mesto v zasledovanju (0,0,1,1), 30. na šprintu (0,1) in 50. na 20 kilometrov posamično (0,3,2,1).

Med mlajšimi člani smo imeli Slovenci dva zastopnika, Anžeta PovirkaPrimoža Pančurja. Slednji je bil od dve leti starejšega reprezentančnega kolega za tri mesta boljši le na šprintu, kjer je z zelo dobro strelsko statistiko zasedel 29. mesto (0,1). Izhodišče v zasledovalni tekmi je bolje izkoristil Povirk, ki je ohranil 32. mesto (2,0,3,1), Pančur pa je bil 39. (2,0,1,3). Na 15-kilometrski posamični preizkušnji je zelo dobro streljal Povirk, kar mu je prineslo 12. mesto (0,1,0,1), Pančur pa je bil zaradi šestih zgrešenih tarč 49. (2,1,1,2).


Lili Drčar[foto: Tomaž Šušteršič]

Zadnja tekma nam je prinesla največji uspeh prvenstva in s to popotnico se vračamo v domovino, predvsem pa je to dobra napoved za prihajajoče mladinsko svetovno prvenstvo. Za oba najmlajša je bilo pomembno, da na tem tekmovanju pridobita izkušnje in se dokažeta tako strelsko kot tekaško. Na prizorišču so nas danes spremljale temperature do -20 stopinj Celzija, zato je bila dobra strelska predstava še toliko bolj pomembna. Anže je izkoristil te pogoje na strelišču in uspel mu je nastop, kot smo si ga želeli. 12. mesto je dobra spodbuda za celo ekipo, saj se materialno sicer težko primerjamo s trenutno največjimi biatlonskimi nacijami,” je podal oceno prvenstva vodja odprave Boštjan Lekan.

Medtem pa so vsi najboljši svetovni biatlonci in biatlonke že zasedli Holmenkollen nad norveško prestolnico, kjer se bodo v naslednjih dneh spet odvijale tekme svetovnega pokala. Slovensko reprezentanco za štirinajstdnevno skandinavsko turnejo Oslo – Kontiolahti sestavljajo Teja Gregorin, Andreja Mali, Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič in Vasja Rupnik.


Simon Kočevar foto: Tomaž Šušteršič]

S puncama in fanti smo danes naredili kvaliteten trening s tekmovalno hitrostjo, da se po enotedenskem premoru spet nekoliko privadijo na hitrejši ritem. Naredili smo primerjavo s Francozi in ugotovili, da naši najboljši prav nič ne zaostajajo za njihovimi najboljšimi. Privajali so se tudi na strelišče, do katerega je polminutni spust, kar pomeni, da bo možno strelsko prikazati ‘ničle’. Trenutno je dnevna temperatura -11 do -12 stopinj Celzija z rahlim sneženjem in prvič letos je pošteno mraz na tekmovališču,” je iz Osla poročal glavni trener Uroš Velepec.

V servisu so imeli fantje kar nekaj dela, saj bomo prav tako prvič letos uporabili smuči za zares hladen sneg, ki jih je bilo potrebno dodobra preveriti in testirati. Skrbelo nas je zaradi Jakova, ki je imel za vikend povišano temperaturo, vendar ne kaže več znakov bolezni in se je danes že primerjal s Fourcadom. Klemen je na treningu stoje spet streljal zelo dobro in upamo, da so njegove tehnične napake znova pozabljene, Tejo pa bo potrebno dobro pripraviti, da bo na progi več tvegala in še bolj borbeno nastopila v prvem delu tekme, kajti streljanje ji ne dela težav,” je pred jutrišnjimi tekmami še napovedal Velepec.

Ženske bodo na šprintu nastopile ob 11.30 uri, moški pa ob 14.30 uri. Čeprav naj bi bili pogoji na progi za vse tekmovalke in tekmovalce vsaj približno enakovredni ves čas tekem, sta trenerja najboljše slovenske predstavnike uvrstila v drugo štartno skupino. Petek bo tekem prost dan, zato pa bo dvojni program v soboto (obe zasledovalni preizkušnji) in v nedeljo (obe tekmi s skupinskim štartom).

Leave a Comment