Biatlonci zaključili prve letošnje priprave v tujini


Miha Dovžan je zavzeto vadil streljanje [foto: Tomaž Šušteršič]

Po štirinajstih dnevih, ki so jih slovenski biatlonci preživeli na prvih letošnjih pripravah v Avstriji, so se včeraj vrnili v domovino. Prvi teden so Teja Gregorin, Andreja Mali, Anja Eržen, Urška Poje, Jakov Fak, Lenart Oblak in Miha Dovžan vadili v Ramsauu, kjer so preizkusili tudi ledeniški sneg. Zadnji teden pa so preživeli v biatlonskem središču Obertilliach na Tirolskem, kjer so veliko časa posvečali streljanju. Zaradi rojstva prvorojenca Aksla je priprave izpustil Klemen Bauer.


Na pripravah so veliko časa posvetili streljanju [foto: Tomaž Šušteršič]

Spet smo šli malo v tujino in tega se vedno veselim, ker s tem razbijamo pokljuško rutino. Po zaključku lanske uspešne zimske sezone sem se skoraj za dva meseca povsem odklopila od biatlona. To mi je precej pomagalo, da se se sedaj še bolj motivirana vrnila na treninge. Nekaj več sem se morala delati na kondicijski pripravi, vendar se po trenerjevih besedah že povsem nadoknadila dni, ki sem si jih vzela za počitek. Tokratni sklop priprav je bil že kar obsežen in intenziven, na koncu priprav pa smo imeli tudi mini tekme, kjer sem bila strelsko že zelo uspešna. Ker nam je glavni trener sedaj namenil štirinajst dni premora pred naslednjimi pripravami v Franciji, jih bom najverjetneje preživela nekje ob morju na slovenski obali,” je ob koncu priprav pojasnila Teja Gregorin.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Tudi Jakov Fak, ki se je ekipi pridružil prvič po fazi individualnih treningov, je bil zadovoljen. “Lahko rečem, da sem užival na treningih, saj se vse odvija po načrtih. Ramsau je bil morda nekoliko manj ugoden zaradi strme rolkarske steze, Obertilliach pa mi je pisan na kožo. Sicer pa je bilo koristno, da smo v kratkem času zamenjali kar dve strelišči in se obema hitro prilagodili, kot je pogosto potrebno tudi v zimski sezoni. Pred tem sem veliko delal na t.i. suhem streljanju, zdaj pa sem izstrelil tudi prve naboje v letošnjem pripravljalnem obdobju. Na tekmah, ki smo jih simulirali, sem streljal še najbolje, kar kaže da očitno lahko dokaj hitro preklopim na streljanje pod obremenitvijo. Zelo sem zadovoljen, da sem stabilen glede moči in teže, saj sem jo lani kar nekaj izgubil. K temu so veliko pripomogli tudi specialni treningi moči, ki sem jih po koncu sezone delal pod nadzorom specialista Janija Grila, s katerim poskušamo v reprezentanci kar čim več sodelovati. Že lani mi je pomagal pri terapijah ramena, sedaj pa smo to še nagradili. Proces seveda še ni končan, vendar je občutek zelo pozitiven. Premor bom izkoristil za nekaj dni uživanja ob morju, preostanek pa bo minil aktivno s treningi.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Glavni trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec je bil podobnega mnenja: “V poolimpijski sezoni smo želeli malo spremeniti rutino, zato smo nekoliko zamenjali kraje za vadbo ter tudi sistem treningov. Vključili smo tudi težje rolkarske proge, velike obsege treningov, kompleksno streljanje, ki smo ga uvedli hitreje, miniaturne tekme za več tekmovalnega stresa, poleg tega pa še kolesarjenja, pohode, … v duhu svetovnega nogometnega prvenstva pa še igre z žogo, v katere smo pritegnili tudi ženski del ekipe. Predvsem za mlajše tekmovalce smo imeli tudi dva treninga tehnike na ledeniku Dachstein. Precej časa in tudi nekaj izboljšav smo uvedli v strelske treninge, kjer poleti načeloma ni prav veliko nepredvidenih in zahtevnejših situacij, ki smo jih tokrat poskušali simulirati z različnimi nenavadnimi tarčami. Teja, Jakov in Andreja kot naši najbolj izkušeni tekmovalci imajo dovolj motiva za treninge na vrhunskem nivoju, medse pa so zelo dobro sprejeli novince v ekipi, katerim se posvečamo še s posebnimi pristopi. 28. julija se bodo naše priprave nadaljevale v francoskem Bessansu, kjer bo veliko vlogo odigrala tudi višina.


[foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment