Biatlonci zaključili s prvenstvom, slovenski dosežki zadovoljivi


Klemen Bauer [foto: Tomaš Šušteršič

Z žensko štafetno preizkušnjo je padel zastor nad biatlonskim svetovnim prvenstvom v ruskem Hanti Mansijsku. V tekmi polni preobratov so zmago osvojile Nemke, ki jim jo je v zadnjem krogu s fenomenalno strelsko in tekaško predstavo prisvojila Magdalena Neuner.

Za nemškimi biatlonkami (Andreo Henkel, Miriam Gössner, Tino Bachmann, Magdaleno Neuner; 2+13) so se zvrstile Ukrajinke (Valj Semerenko, Vita Semerenko, Olena Pidrushna, Oksana Khvostenko; 0+4) na drugem in Francozinje (Anais Bescond, Marie Laure Brunet, Sophie Boilley, Marie Dorin; 0+9) na tretjem mestu. Slovenci nimamo v sestavu ženske štafete, saj so bile le tri tekmovalke dovolj kvalitetno pripravljene za letošnje nastope v svetovnem pokalu.

Po podelitvi kolajn najboljšim biatlonkam v štafetah je na stadionu v Hanti Mansijsku sledila še zaključna slovesnost prvenstva in predaja zastave Mednarodne biatlonske zveze naslednjemu prireditelju največjega biatlonskega tekmovanja v sezoni 2011/12. To je v imenu Ruhpoldinga prevzel Klaus Pichler, župan tega bavarskega kraja, ki sicer redno gosti tekme svetovnega pokala in slovi kot eno izmed najbolje obiskanih.

Slovenska reprezentanca zapušča prvenstvo z mešanimi občutki in predvsem z obžalovanjem nekaterih zamujenih priložnosti, kot je stanje opisal glavni trener Uroš Velepec: “Še pred prvimi nastopi smo bili hendikepirani, saj z nami na prvenstvo ni odpotoval Jakov Fak zaradi znanih težav z ozeblino prsta. Zaradi tega so se možnosti za osvojitev kolajne v moški konkurenci precej zmanjšale, vendar nismo obupali, temveč smo v vsako tekmo vložili vse naše adute. Nekateri nastopi so nam uspeli dobro, nekateri so bili povprečni in nekateri slabi, kot se je odrezala tudi večina nam konkurenčnih reprezentanc. Kljub temu, da je bila Teja v skupinskem štartu s petim mestom blizu kolajne, ne morem skriti malenkostnega razočaranja nad njenimi štirimi zgrešenimi streli na posamični 15-kilometrski tekmi. Z osmim mestom moške štafete smo dosegli tudi ekipni cilj in presegli Čehe in Švicarje s katerimi se potegujemo za boljšo uvrstitev v pokalu narodov. V tem trenutku se ne moremo kosati z največjimi biatlonskimi nacijami, Norvežani, Nemci in še kakšnimi, smo pa vendarle le malenkost za Švedi, kar nam daje motivacijo in zagon za naprej.

Nastope na prvenstvu ocenjujem kot zadovoljive, čeprav smo morali v zadnjem trenutku odpovedati udeležbo Faka. Med potrditvijo pomembnejših ciljev, ki smo si jih za prvenstvo postavili že pred sezono, nam je zmanjkala ena uvrstitev med deseterico. Rezultati so se skozi prvenstvo stopnjevali in višek smo dosegli tik pred koncem ter po osmem mestu moške štafete, ki ga štejemo za pomemben dosežek. Peto mesto Gregorinove, ki je vrhunski rezultat, nosi tudi malenkost pekoč občutek zaradi smole s strelivom, ker bi sicer morda dosegli tudi medaljo, ki je bila naša tiha želja,” je bil komentar Mateja Oblaka, ki je slovensko reprezentanco v vlogi vodje, prvič popeljal na svetovno prvenstvo.

Biatlonska karavana se že jutri zjutraj seli na naslednje prizorišče svetovnega pokala v norveški Oslo, ki bo obenem tudi zadnje v sezoni 2010/11. Biatlonski stadion pod slovitim Holmenkollnom bodo slovenski biatlonci in biatlonke zasedli v okrnjeni zasedbi brez Petra Dokla in Jakova Faka, ki je že zaključil letošnjo sezono. Po terapijah pri dr. Igorju Mekjaviču na Inštitutu Jožefa Štefana v Ljubljani, se je pokazalo, da bo ozebli kazalec desne roke potreboval še precej časa za obnovitev tkiva in vsakršno tveganje s tekmovanjem v razmerah, ki se pričakujejo na zadnji postaji svetovnega pokala, bi bilo nemogoče in nesmiselno.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Khanty Mansijsk :. Štafeta (ž)


Leave a Comment