Biatlonska karavana v meglenem in vetrovnem Oberhofu

Oberhof v Nemčiji bo v letu 2012 prvo izmed prizorišč svetovnega pokala, kjer se bodo biatlonke in biatlonci potegovali za nove točke. Že včeraj so na nemški vzhod prispeli tudi člani slovenske biatlonske reprezentance. Do sobote se bodo zvrstile štafetne in šprinterske preizkušnje, za nedeljski posladek pa bosta na sporedu še prvi tekmi s skupinskim štartom v tej sezoni.


V Oberhofu je sneg le na tekaških progah [foto: Tomaž Šušteršič]

Trenutno tribune za gledalce še samevajo, vendar bodo že jutri zapolnjene do zadnjega kotička kot je že v navadi za prvi vikend januarja. Prav nič januarski pa ni trenutni pogled na biatlonski stadion, ki ga je zadnja dva dneva pošteno namakal dež, pred tem so sneg topile nenavadno visoke temperature, nad biatlonsko prizorišče pa se je zavlekla še megla. Ker tudi nemška dežela Turingija trpi zaradi pomanjkanja snega, so biatlonci danes dopoldan lahko trenirali le v bližnjem snežnem tunelu, ki je pravzaprav kilometer in pol dolga, pokrita, smučarsko tekaška-proga z manjšim streliščem. S pomočjo umetno vzdrževanih temperatur dvorano zasnežujejo s kompaktnim snegom, preostanek pa ga pripravljajo za razvoz po progah Ski Arene na Rennsteigu, kjer se bodo že jutri kot prve pomerile ženske štafete. Žal tudi tokrat brez slovenske udeležbe, saj sta iz ženskega dela ekipe pripotovali v Oberhof le Teja Gregorin in Andreja Mali.


Slovenski biatlonci pred tekaško dvorano [foto: Tomaž Šušteršič]

Poleg Rusov, Nemcev, Francozov, Norvežanov, Švicarjev in drugih posameznikov iz reprezentanc, so se dopoldanskega treninga v snežnem tunelu udeležili tudi Teja Gregorin, Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik in mladi Simon Kočevar, ki bo namesto Petra Dokla prvič dobil priložnost za nastop na svetovnem pokalu, najverjetneje že na četrtkovi moški štafetni preizkušnji.

Popoldan je vodstvo tekmovanja le odprlo 1,5 kilometra naravne proge in biatlonski stadion za uradni trening tekmovalcev, ki sta ga za slovensko izbrano vrsto vodila Uroš Velepec na progi in Tomaš Kos na strelišču. Čeprav jutri slovenske ženske štafete ne bo na štartu, sta trenerja tako kot pred vsako drugo tekmo, poudarek namenjala dvigu tekmovalne pripravljenosti, drobnim korekcijam tekaške tehnike, prihodom na strelišče in kar čimbolj natančnemu zadevanju tarč. Prav to bo tudi eden izmed najpomembnejših elementov, saj je že med treningom pihal sunkovit veter z močjo do 80 kilometrov na uro, ki ga napovedujejo tudi za prihodnje dni. Poleg vetra pa naj bi že jutri pričel padati sneg, ki bo po napovedih tekmovalce spremljal vse do nedelje.


Fotogalerija: 03.01.2012, Oberhof :. trening slovenskih biatloncevSimon Kočevar bo doživel krstni nastop na tekmah svetovnega pokala [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment