Bloudkovi nagrajenci so biatlonci, Izlakar, Fabjan in Markovičeva

Najvišja državna priznanja za šport, Bloudkove nagrade, so za leto 2012 prejeli biatlonska mešana štafeta (Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak), atlet invalid Franjo Izlakar, trener v judu Marjan Fabjan in športna plezalka Mina Markovič.


Bronasti biatlonci na lanskoletnem svetovnem prvenstvu [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Podelitev, 48. po vrsti, je bila v Unionski dvorani ljubljanskega Grand hotela Union, sponzorja Teama Slovenia. Poleg štirih nagrad, tri za vrhunski mednarodni športni dosežek in eno za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa (Marjan Fabjan), so podelili še 11 plaket. Te so prejeli Iztok Durjava, Jure Kufersin in Mirko Šeruga za življenjsko delo v športu, za pomemben mednarodni dosežek v športu skupaj alpinista Nejc Marčič in Luka Stražar ter še Filip Flisar, Anja Klinar, Benjamin Savšek in Matevž Lenarčič, za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa pa Andreja Razlag, klub Flip Piran ter Uroš Velepec.

Biatlonci prepričali z odličnimi nastopi na svetovnem prvensvu

Biatlonska mešana štafeta je na svetovnem biatlonskem prvenstvu v nemškem Ruhpoldingu osvojila naslov svetovnih podprvakov v disciplini mešanih štafet na razdalji 2 x 6 km + 2 x 7,5 km, ki velja za eno najatraktivnejših biatlonskih disciplin za gledalce. Slovenskim biatloncem na velikih tekmovanjih še nikoli prej ni uspelo doseči podobnega uspeha. Ciljno črto so sicer prečkali celo kot prvi, a so Norvežanom kasneje, zaradi mehanske okvare tarče, ki se kljub zadetku ni pokrila, odšteli čas enega kazenskega kroga. Tako so na koncu zlato domov odnesli Norvežani. Z uvrstitvijo na zmagovalni oder v družbi tako odličnih reprezentanc, kot sta norveška in nemška, pa so naši biatlonci dokazali, kaj se da doseči, če združijo moči štiri močne športne osebnosti. Za tako izjemen uspeh sta potrebna tudi odličen ekipni duh in dobra koncentracija ter seveda mirne roke na strelišču in hiter tekaški korak v smučini. Da so naši biatlonci v mešani štafeti nastopili tako uspešno, nas še toliko bolj veseli zato, ker je disciplina že uvrščena v program naslednjih zimskih olimpijskih iger, ki bodo prihodnje leto v Sočiju.

Leave a Comment