Brez plačila za Faka

Danes v popoldanskih urah se je v Šenčurju na 2. seji sestal Odbor za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije. Glede na dnevni red so člani odbora razpravljali o izvedbi programov biatlonskih reprezentanc v pripravljalnem obdobju, o koledarju biatlonskih tekmovanj v Sloveniji za sezono 2010/2011 in o dogajanju v zvezi s prestopom Jakova Faka v slovensko reprezentanco.


Odbor za biatlon [foto: Tomaš Šušteršič]

Poročilo o pripravah reprezentance je podal glavni trener A ekipe Uroš Velepec, ki je s celotnim obdobjem in aktualnim stanjem v reprezentanci zadovoljen. Ekipa dela po načrtu in v skladu s trenutnimi finančnimi zmožnostmi. Nekateri posamezniki so imeli nekaj težav z boleznimi, kar pa je objektivno dejstvo, na katerega ni možno bistveno vplivati. O delu B ekipe je v odsotnosti trenerja Boštjana Lekana poročal vodja reprezentanc Matej Oblak. Ekipa, ki je bila na novo formirana v letošnji sezoni in je sestavljena iz relativno mladih tekmovalcev, je dobro organizirana in funkcionira po zastavljenem načrtu. Pravkar so se vrnili s poletnega svetovnega prvenstva, kjer so nastopili v skladu s pričakovanji in gre pohvaliti predvsem nastop Simona Kočevarja.

Na predlog tekmovalne komisije je odbor obravnaval tudi koledar domačih biatlonskih tekmovanj v zimski sezoni. Biatlonci se bodo na tekmah državnega prvenstva pomerili v januarju in marcu 2011, slovenski pokal pa bo sestavljalo šest tekem, ki bodo izvedene v Športnem centru Pokljuka na Rudnem polju.

Glede na dopis Hrvaške biatlonske zveze Smučarski zvezi Slovenije po izjavi volje Jakova Faka, da prestopi v slovensko reprezentanco, v katerem so izrazili pričakovanja za plačilo nadomestila zaradi izpada sponzorskih prihodkov, je odbor po razpravi zavzel naslednje stališče. “Sedanje finančne in druge razmere Zboru za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije v okviru sprejetega proračuna ne omogočajo izplačila nadomestila. Odbor je izrazil pričakovanje, da bo soglasje vsled dobrega sodelovanja med zvezama s hrvaške strani vseeno čim prej izdano, kar bo omogočilo Jakovu Faku nadaljevanje tekmovalne kariere.” Sprejet je bil tudi sklep, da Odbor za biatlon in vodstvo slovenskih biatlonskih reprezentanc do odgovora Hrvaške biatlonske zveze ne komentirata dogajanja v zvezi s predmetnim primerom.

Ker je Jakov Fak že nastopil na slovenskem poletnem državnem prvenstvu, so bil izraženi tudi nekateri pomisleki ali lahko glede na njegov trenutni status postane državni prvak Republike Slovenije. Tekmovalna komisija je po preučitvi znanih dejstev ugotovila, da je bila storjena napaka, saj je tekmovalec član Športnega društva Pokljuka, ni pa še član Smučarske zveze Slovenije, zato se njegove rezultate skladno pravilniku razveljavi in korigira razvrstitev za poletno državno prvenstvo v disciplinah šprint in zasledovalno.


Peter Zupan [foto: Tomaš Šušteršič]

Leave a Comment