Bron za Faka na šprintu, Gregorinova 39.


Jakov Fak je moral priznati premoč le Emilu Hegle Svendsnu in Martinu Foucadu [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Vysočina Arena v Novem Mestu je danes znova pozdravila biatlonce. Tokrat so se na moškem in ženskem šprintu prvič na letošnjem svetovnem prvenstvu pomerili v konkurenci posameznikov in posameznic. Jakov Fak je s tretjim mestom poskrbel za izjemen slovenski uspeh. Bron je že njegova četrto kolajna s svetovnih prvenstev.

Fak je bil nezgrešljiv na strelišču, kar mu je omogočilo boj za najvišja mesta. Norvežan Emil Hegle Svendsen na prvem in Francoz Martin Fourcade na drugem mestu, sta zgrešila po eno tarčo.


Jakov Fak se je razveselil brona [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Izredno veselje je Faka prevzelo šele, ko je ciljno prečkal še zadnji tekmovalec, ki bi mu morebiti lahko odvzel stopničke. “Nastop res še ni bil popoln, saj imam še nekaj tekaške rezerve, vendar je bronasta kolajna moja. Zelo sem vesel in tudi celotna ekipa bo sedaj lažje delala. Želeli smo si že kolajne v mešani štafeti, sedaj pa se je uresničila v posamični konkurenci. S štartno številko nisem bil najbolj zadovoljen, vendar sem se s tem sprijaznil in poskušal odteči najbolje kot sem lahko in iz svojega telesa iztisnil maksimum. Čeprav so bile razmere dokaj stabilne, je bilo strelišče precej varljivo. Potrebno je bilo biti pozoren na veter, ki je občasno zapihal. Očitno se res znajdem na velikih tekmovanjih in s tem se uresničujejo tudi moje sanje … sanje v katerih si želim kolajn. Upam, da bo to še trajalo. Sicer sem v zadnjem krogu izgubil eno mesto, vendar vedno ne zmorem nadoknaditi vseh želenih sekund. Gre za izjemna športnika kot sta Emil in Martin in več danes ni bilo možno narediti,” je povedal Fak.


Janez Marič je iskreno čestital Jakovu Faku [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Klemen Bauer je bil uvrščen na 21. mesto (0,2) in si je s tem prislužil tudi nastop na jutrišnji zasledovalni tekmi. “Zelo mi je žal za tista dva zgrešena strela, saj bi bil danes sposoben sestaviti tekmo brez kazenskega kroga. Bil sem zelo sproščen in brez pritiska. Vrhunski rezultat to še zdaleč ni, ne smem pa biti tudi pretirano razočaran,” je strnil občutke Bauer.

Prestala Slovenca Peter Dokl in Janez Marič bosta morala počakati na naslednjo priložnost, saj se s 63. (1,1) oziroma 78. mestom (3,2) nista uvrstila v zasledovanje.


Peter Dokl [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Pri dekletih na vrhu Ukrajinka

V ženski konkurenci je bila najuspešnejša Ukrajinka Olena Pidrušna, ki je z “ničlo” zasenčila celo Norvežanko Toro Berger (0,1). Za dvojno ukrajinsko uvrstitev na stopničke pa je poskrbela Vita Semerenko, ki je zasedla 3. mesto (0,0).

Teji Gregorin se je roka zatresla na streljanju stoje, kjer sta ji ostali nepokriti dve tarči. Strelska statistika pa ni zadoščala za višjo uvrstitev od 39. mesta. “Tudi na progi ni šlo, kot bi moralo in tam sem porabila preveč moči, kar se je odrazilo še na strelišču. S tekom nisem zadovoljna in ne čutim tiste vrhunske forme, ki sem jo že imela pred tedni v Anterselvi. Že jutri na zasledovanju bom lahko videla, ali to drži, ali sem imela le slab dan,” je komentirala Gregorinova.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Andreja Mali je bila 64. (1,1), povratnica Dijana Ravnikar, ki se je pripravljala predvsem za nastop v ženski štafeti, je zasedla 92. mesto, Lili Drčar pa 101. (2,1).

Jutri bo na svetovnem prvenstvu v Novem Mestu spet dvojni program z moško (ob 13. uri) in žensko (ob 16.15 uri) zasledovalno tekmo.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Novo Mesto :. Šprint (ž)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Novo Mesto :. Šprint (m)Lili Drčar [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Leave a Comment