Čudaška prva preizkušnja v sezoni Biegunu, Tepeš tretji

Po včerajšnjem vrhunskem štartu olimpijskem sezone in zmagi slovenske ekipe, je bil danes v areni Vogtland en najmočnejših konkurentov veter. Odpadla je že poskusna serija, ki bi morala biti izpeljana ob 12. uri, uro in pol kasneje pa naj bi se začela prva posamična preizkušnja letošnje zimske sezone. A močno spremenljive razmere takega programa niso dopustile in prisilile žirijo, da je večkrat po 15 in 30 minut prestavljala začetek, nato pa po sestanku ob 15:15 končno zagnala dramatično prvo serijo, ki se je vlekla celo popoldne. Veter se je vsaj nekoliko umiril, a je obenem začelo snežiti. Na tekmi je nastopilo pet slovencev: Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Matjaž Pungertar in zadnji zmagovalec Klingenthala Jaka Hvala. Preostala reprezentanta Tomaž Naglič in Jernej Damjan sta obstala v petkovih kvalifikacijah.


Zmagovalna trojica Andreas Wellinger, Krzysztof Biegun in Jurij Tepeš [foto: GEPA]

Potek prvega polčasa so krojile izjemno spremenljive vremenske razmere – nekoliko je tudi snežilo in močno upočasnilo nekatere nesrečne tekmovalce, zaznamoval pa ga je tudi padec Andreasa Koflerja, ki so ga kasneje odpeljali z rešilcem. Prvi od naših nastopil Pungertar (119,5 m, 36. mesto), ki je skočil skoraj v brezvetrju, poleg tega pa ga je premalo odločen odriv od mize stal uvrstitve med dobitnike točk. Žrtev razmer je postal tudi Hvala, katerega je pokopal močan sunek vetra v hrbet in ga prisilil v pristanek že pri 99,5 metra. Že dva tekmovalca kasneje so se razmere povsem spremenile in omogočile Juriju Tepešu, da je pokazal dober skok (134,5 m) in po prvi seriji zasedel odlično 3. mesto. Pred zadnjo deseterico je veter zahteval še en krajši premor, razmere pa se potem niso bistveno izboljšale za Prevca in Kranjca, ki sta postal še dodatna osmoljenca izjemno zahtevne tekme. Oba sta se sicer uvrstila v najboljšo trideseterico – Prevc na 21. mesto s 123 metri in Kranjec na 23. mesto s 118 metri, a definitivno s takšnimi uvrstitvami ne moreta biti zadovoljna.


Jurij Tepeš je v nadvse čudni edini seriji od naših orlov pokazal najboljši skok [foto: GEPA]

Pravzaprav so vsi predstavniki najboljše deseterice nastopili v obupnih razmerah in so tako sicer odlični skakalci, kot na primer Poljak Kamil Stoch (117 m, 37. mesto), Norvežan Tom Hilde (121,5 m, 33. mesto) in Nemec Severin Freund (121,5 m, 28. mesto). Na vrhu zaletišča sta čakala samo še Anders Bardal in Gregor Schlierenzauer, ko je prišlo do nove prekinitve in še zavleklo že tako maratonsko preizkušnjo. Lastnika najvišjih štartnih številk sta tik pred koncem celo zapustita skakalnico in nista nastopila, čeprav je žirija odločila, da bo vseeno poskusila izpeljati drugi polčas. Kar pa se po pričakovanjih ni zgodilo in tako je z daleč najboljšo daljavo dneva 142,5 metra presenetljiv zmagovalec postal mladi Poljak Krzysztof Biegun, ki je opozoril nase že na tekmah poletne velike nagrade, drugi pa je bil Nemec Andreas Wellinger (132 m). Ta je na koncu poletne sezone prav v Klingethalu na račun čudnih razmer, kakršnim smo bili priča tudi danes, speljal prvo mesto v skupnem seštevku poletne velike nagrade Jerneju Damjanu.


Peter Prevc bo šele čez en teden končno dobil priložnost utišati glavnega trenerja Janusa. Ta mu namreč z veseljem ob vsaki priložnosti omeni, da ostaja edini reprezentant brez zmage v svetovnem pokalu. [foto: GEPA]

Karavana se zdaj seli v Skandinavijo, kjer nimajo problemov s pomanjkanjem snega. V Kuusamu na Finskem so že potrdili izvedbo tekem v smučarskih skokih, nordijski kombinaciji in teku na smučeh.


Rezultati: Svetovni pokal .: Klingenthal :. Uradni rezultati


Leave a Comment