Fak na zasledovanju do šestega mesta


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Jakov Fak, ki je včeraj na šprintu osvojil bronasto kolajno, si je danes pritekel in pristreljal še eno odlično uvrstitev. Izmed dvajsetih tarč je na 12,5-kilometrskem zasledovanju pustil nepokrito le eno in zasedel zelo dobro šesto mesto. S tem nadaljuje niz zelo uspešnih slovenskih nastopov na svetovnem prvenstvu v Novem Mestu na Češkem.

Velik del tekme se je izmenjeval na drugem in tretjem mestu, zgrešil pa je prav na zadnjem strelskem postanku, kar ga je v izredni konkurenci najprej potisnilo na peto mesto, do cilja pa je izgubil še boj z avstrijskim biatloncem Landertingerjem in si vendarle prislužil udeležbo na cvetlični podelitvi, kamor je povabljena šesterica najboljših.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Nastop ni bil ravno za stopničke, je pa šesto mesto še vedno dober razplet in s tem sem zaenkrat zadovoljen. Kot vedno, mi je žal zaradi zgrešenega strela na zadnjem streljanju. Le tako bi lahko obdržal priključek z vrhom in se boril za odličja. Treba je bilo tvegati, ker je tudi Emil zgrešil strel. Vse skupaj pa je tudi posledica nekoliko hitrejšega streljanja, kjer sem lovil sekunde. Nisem bil dovolj pripravljen s prstom na strel. Kot sem povedal že včeraj, je treba biti zelo pozoren na strelišču, ker se hitro maščuje vsaka nepazljivost. Predvsem korekcije orožja v položaju leže so zelo pomembne, zato sem danes tam izgubil tudi nekaj časa zaradi korigiranja. V zadnjem krogu sem plačal davek na progi, ker sem šel v predhodnih krogih nekoliko preko svojih zmožnosti in se poskušal ves čas držati v ospredju. Najbolj pomembno je, da se še vedno lahko kosam z najboljšimi. Danes so bili oni nekoliko boljši, že v naslednjih dneh, po tridnevnem počitku, pa si želim spet parirati z njimi za najvišja mesta,” je v cilju napovedal Jakov Fak.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Klemen Bauer, ki je poleg Faka edini branil slovenske barve na moškem zasledovanju, je bil nenatančen predvsem na prvem stoječem strelskem postanku. Trikrat je moral obkrožiti kazenski krog, pred tem pa še enkrat po prvem ležečem streljanju. Čeprav si je med tekmo izboril že sedemnajsto pozicijo, je nastop končal na 24. mestu. “Veliko bi se lahko napredovalo, vendar sem na žalost izgubil tri mesta. Že zelo dolgo nisem streljal ničle v položaju stoje, kot mi je uspelo na zadnjem streljanju. Tako malo me včasih loči od resnično boljše strelske predstave. Ko se sprostim in se osredotočim na strele, je razplet takoj boljši. Mislim, da me sedaj od boljšega streljanja ločijo samo še detajli. Nekako sem na progi kompenziral zgrešene strele in se poskušal spet približati 21. mestu s šprinta,” je bil komentar Bauerja po njegovem nastopu.

V izredno razburljivem zaključku tekme je že deveti naslov svetovnega prvaka (drugega na tem prvenstvu) po fotofinišu osvojil Norvežan Emil Hegle Svendsen (0,0,0,1). Za desetinsko sekunde počasnejši je bil Francoz Martin Fourcade, ki je med najboljšimi edini zgrešil dve tarči (0,1,1,0), na tretjem mestu pa je končal Rus Anton Šipulin (0,0,1,0).

Teja Gregorin napredovala za sedem mest

Teja Gregorin je kot edina slovenska predstavnica na 10-kilometrski zasledovalni tekmi osvojila 32. mesto. S tem je za sedem mest izboljšala svojo šprintersko uvrstitev. Kljub trem zgrešenim tarčam je moško norveško zmagoslavje ponovila še vodilna biatlonka v svetovnem pokalu Tora Berger.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Gregorinova je tokrat že nekoliko izboljšala svojo tekaško predstavo, pa tudi strelsko je bila dokaj zanesljiva (0,0,1,1). “Zadovoljna sem z napredovanjem in delno tudi s strelsko potrditvijo. Sama nase pa sem jezna, zaradi zadnjega zgrešenega strela stoje, ki bi moral zadeti. Če me občutki ne varajo, se tekaška forma res izboljšuje. Vsaj zadnji krog je bil spet borben, dovolj hiter, da sem premagala tekmico na progi. Upam, da bo temu sledila tudi rezultatska krivulja, ki v zadnjih dnevih ni bila najbolj spodbudna. Preko noči ne gre pričakovati revolucije, vendar bosta morda prav dva prosta dneva pri tem pomagala. Zame prihaja zelo pomembna, 15-kilometrska posamična tekma, zato bo pred tem potrebno spočiti telo in glavo. Na tej tekmi se bo odločalo tudi o uvrstitvi v skupinski štart, zato ima zame še toliko večjo težo. Vem, da zmorem več in želim si nastopov, ki sem jih letos že prikazovala pred tedni. Nekaj tekem je še pred nami in s tem še nekaj novih priložnosti, ki si jih želim izkoristiti,” je opisala svoj nastop in svoje želje Gregorinova.

Za Norvežanko Bergerjevo sta se po srečno-nesrečnem spletu okoliščin na zmagovalni oder uvrstili še Poljakinja Kristina Palka (0,0,1,1) in včerajšnja zmagovalka Ukrajinka Olena Pidrušna (0,0,2,0). Osmoljenki, ki bi sicer precej zanesljivo prišli do njunih mest, pa sta bili Rusinja Olga Zaitseva in Norvežanka Ann Kristin Aafedt Flatland. Slednja je namreč slab kilometer pred ciljem nesrečno padla, se zapletla z Rusinjo in obe sta ostali brez uvrstitve na stopničke.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Oceno slovenskih nastopov je podal tudi glavni trener Uroš Velepec: “Na prvenstvu imamo ekipo, ko jo sestavlja pet tekmovalcev in štiri tekmovalke. Vsi seveda ne dosegajo vrhunskih uvrstitev, vendar pa jih potrebujemo za štafetne nastope, zato so vsi zelo koristni. Najboljši med njimi so na dovolj visokem nivoju, naredijo pa tudi napake, ki jih poskušamo sproti odpravljati. Imamo že kolajno, ki je spodbuda za vse, tako tekmovalce, kot tudi trenerje in ostale člane ekipe. Biatlon je ekipen šport in to je tudi ena od naših prednosti. Še naprej se bomo trudili, da nudimo vsem najboljše pogoje, oni pa bodo dali vse od sebe za najboljše rezultate. Zaenkrat smo zadovoljni s prikazanim, vedno pa je prostor, da pokažemo še več.

Prve bodo spet na vrsti biatlonke, ki bodo stopile v smučino v sredo, ko je na sporedu posamična 15-kilometrska preizkušnja. Le dan za njimi se bodo na 20-kilometrski tekmi pomerili še moški. Do konca prvenstva pa ostanejo na programu še nastopi štafet in tekmi s skupinskim štartom.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Novo Mesto :. Zasledovanje (m)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Novo Mesto :. Zasledovanje (ž)


Leave a Comment