Fak pričel sezono z osmim mestom

Uvodna preizkušnja nove sezone svetovnega pokala je pripadla biatloncem, ki so nastopili na tradicionalni 20-kilometrski posamični preizkušnji. Navkljub kar trem zgrešenim strelom je bil nabolje uvrščeni slovenski predstavnik Jakov Fak na 8. mestu. Do točk svetovnega pokala je prišel tudi Vasja Rupnik s 33. mestom.

Fak je s tem dosežkom ponovil lansko uvodno uvrstitev iz Östersunda in le želimo si lahko, da mu gre tako naprej, saj si je kasneje na tem prizorišču s tretjim mestom pritekel in pristreljal tudi stopničke. Z eno zadeto tarčo več bi že danes osvojil drugo mesto, med deseterico pa je bil najbolje uvrščen tekmovalec s tremi nepokritimi tarčami (0,1,0,2). “Sedaj bo šlo lažje, ko se je končno pričela sezona. Pred tekmo sem bil kar precej napet in pod pritiskom, zato tudi zadnji strelski nastop ni bil tako zanesljiv. Nekako nisem našel pravega strelskega ritma in dve tarči sta žal obstali, pa tudi za tek nisem bil pred tekmo povsem prepričan. Zelo dobro funkcioniramo kot ekipa in tudi zaradi dobrega materiala je bil tek lahko tako hiter. Pomembno je, da je prvi nastop za mano, sezona bo še dolga in komaj čakam naslednjih nastopov,” je sklenil prvo tekmo sezone Jakov Fak.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Nekoliko presenetljivo je bil drugi najboljši mož ekipe Vasja Rupnik, ki je uspel podreti sedemnajst tarč od dvajsetih (1,1,0,1) in prvič v posamični preizkušnji osvojiti točke svetovnega pokala.”Predvsem s strelskim nastopom sem lahko zadovoljen, tek pa je bil soliden. Rabim še kakšno tekmo več, da bom tudi v tej prvini še bolj suveren. Če odmislim še eno zgrešeno tarčo, ki sem jo zgrešil popolnoma brez potrebe zaradi prehitrega proženja, bi bila tekma že skoraj popolna. Tudi večerni nastopi mi kar ležijo in upam na podobno nadaljevanje sezone,” si je zastavil cilje Vasja Rupnik.

Ostali Slovenci so se zvrstili precej za dobitniki točk. Peter Dokl na 78. mesto (1,0,2,0), Janez Marič mesto za njim (3,1,1,1), Klemen Bauer pa še deset mest nižje (0,3,1,3).

Glavni trener Uroš Velepec je bil s prikazanim na prvi tekmi zadovoljen le polovično: “Glede na majhnost ekipe in pogoje, ki jih imamo moramo biti zadovoljni, čeprav smo med tekmo že računali s stopničkami. Prvič nastopamo v moški konkurenci s kvoto petih tekmovalcev in ekipna pričakovanja so bila zanesljivo višja. Žal sta Marič in Bauer slabo reagirala na strelišču, temu pa je seveda sledil tudi manj agresiven tekaški nastop, saj s tremi minutami zaostanka po le enem streljanju težko računaš na dober izid. Pri Doklu smo pričakovali bistveno boljši strelski izkupiček, ker s tekom težko konkurira za višja mesta. Fantje si morajo z naslednjimi tekmami povrniti strelsko samozavest in verjeti vase, kar so dokazovali celotno pripravljalno obdobje. Za Faka in Rupnika pa lahko izrečem le spodbudne besede, saj sta glede na svoje potenciale nastopila zadovoljivo, Jakovov dosežek ocenjujem celo kot zelo dober glede na tri zgrešene tarče. Razplet tekme je bil z izjemo zmage izjemnega Francoza precej nepredvidljiv, saj hitra proga ni odpuščala strelskih napak, kar so izkusili marsikateri favoriti vključno z najmočnejšimi Norvežani, Rusi, Nemci, …“.


Vasja Rupnik [foto: Klemen Zibelnik]

Prvo tekmo sezone je z ogromno prednostjo skoraj dveh minut dobil mlajši od francoskih bratov Fourcade. Martinu je ostala nepodrta le ena tarča (0,0,0,1), prav toliko kot drugouvrščenemu Čehu Michalu Slesingrju (0,1,0,0). Nemško čast je s tretjim mestom rešil mladi Simon Schempp (1,0,0,0).

Jutri bo biatlonski stadion nad Östersundom pripadel biatlonkam, ki se bodo prvič v sezoni pomerile na 15-kilometrski posamični tekmi. Slovenijo bosta ob 17.15 uri zastopali Teja Gregorin in Andreja Mali. Predvsem Gregorinova se želi odkupiti za nekoliko spodletel nastop na prvi tekmi pokala IBU, kjer si je želela ponoviti uspeh reprezentančnega kolega Faka.


Rezultati: Svetovni pokal .: Östersund :. Posamična tekma (m)


Leave a Comment