Fak z zmago do skupno tretjega mesta


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Uspešen slovenski dan športnih dosežkov nadaljuje tudi Jakov Fak, ki je na zadnji tekmi svetovnega pokala v ruskem Khanty-Mansiysku na skupinskem startu prišel do zmage. Današnji njegov nastop je bil vrhunski, saj je na strelišču pokril vseh dvajset tarč (0,0,0,0). S tem je Jakov prišel do skupno tretjega mesta v skupnem seštevku svetovnem pokala, kar je največji uspeh slovenskega biatlona. ″Glede na zdravje, sem tekmo naredil predvsem na strelišču, kjer nisem zgrešil nobene tarče. Tek sem držal nekako na nivoju, ki mi je še omogočal udobno počutje. Zelo sem si želel te zmage in jo tudi dosegel. Slabo sem spal, že na ogrevanju se nisem dobro počutil in če to ne bi bila zadnja tekma sezone, sploh ne bi nastopil. Ko enkrat štartaš je seveda vse drugače, adrenalin v telesu poskrbi, da tekmuješ najbolje kot zmoreš in lepo se je izšlo za zaključek sezone. Slabo telesno počutje pripisujem predvsem manjšemu izboru hrane v hotelu in časovno preveč limitiranim obrokom. Ko imamo s seboj kuharja, je zgodba povsem drugačna in to je bilo zelo dobrodošlo na svetovnem prvenstvu. Stopničke v skupnem seštevku so bile eden od mojih ciljev za sezono in uvrstitev med prve tri je še eden od mejnikov slovenskega biatlona. Ko sedaj pogledam nazaj, si mislim, da bi bil lahko tudi še višje in k temu si bom prizadeval v naslednjih sezonah. Zdaj vidim, da lahko držim visoko formo skozi celotno sezono in s tremi zmagami sem več kot zadovoljen,″ je po tekmi dejal Fak.

Na tekmi je sicer do drugega mesta prišel Rus Anton Shipulin (1,0,1,0), tretji pa je bil Norvežan Tarjei Boe (1,0,0,0).

Skupni zmagovalec svetovnega pokala je postal Francoz Martin Fourcade (1042 točk), drugi je Shipulin (978), tretji pa Fak (883). Klemen Bauer (136) je zasedal 44., Janez Marič (9) pa 86. mesto.

Gregorinova za konec 15.

Za zaključek biatlonske sezone so se tekmovalke pomerile na tekmi s skupinskim štartom. Do zadnje zmage v sezoni je v ruskem Khanty-Mansiysku prišla Nemka Laura Dahlmeier (0,0,0,0). Druga je bila Gabriela Soukalova (0,0,0,0), tretja pa Francozinja Marie Dorin Habert (0,0,1,1,).

Na tekmi je nastopila tudi Teja Gregorin (1,0,2,0), ki se je razveselila 15. mesta. Po tekmi je naša najboljša tekmovalka dejala: ″Zgleda, da res prihajam k sebi, saj se je na koncu še kar nekako izšlo. Na prvem streljanju stoje sem sicer po nepotrebnem čakala in dva strela sta šla mimo tarč, za zadnji strelski postanek pa sem se zbrala in naredila “ničlo”. Zadnji krog sem zmogla slediti Italijanski Wiererejevi in jo v zaključku tudi prehiteti. Že v zasledovanju sem se čutila močnejšo, skupinski štart pa je bil sploh uspešen, glede na bolezen v zadnjem obdobju. Generalno sem z nastopi v Rusiji zadovoljna, seveda pa so bili cilji pred sezono višji. 22. mesto v skupnem seštevku je zadovoljivo, saj se mi je sezona začela podirati že decembra. Čaka me še svetovno vojaško prvenstvo na Švedskem in s tem bom tudi sklenila sezono.

Skupna zmagovalka svetovnega pokala je postala Belorusinja Darya Domracheva (1092 točk), druga je Finka Kaisa Makarainen (1044), tretji pa Ukrajinka Valj Semerenko (865). Gregorinova (359) je 22. in Andreja Mali (102) 54.

Leave a Comment