Fak zmagal na skupinskem štartu

Na prestižni ekshibicijski tekmi “Champions Race” v Moskvi se je Jakov Fak najbolje znašel v konkurenci petnajstih najboljših povabljenih biatloncev. Skupinski štart na 5-kilometrski razdalji s štirimi streljanji je osvojil pred Rusom Antonom Shipulinom (+8,7 s) in Norvežanom Emilom Heglejem Svendsenom (+19,2 s). Vsi so zgrešili po eno tarčo.


Jakov Fak je slavil na tekmi s skupinskim štartom [foto: Tomaž Šušteršič]

Zares odlično vzdušje in sem vesel, da smo bili povabljeni v Moskvo. Zelo sem zadovoljen s svojim nastopom na skupinskem štartu, kjer sem zaradi bolezni po klavrnem koncu sezone svetovnega pokala, spet prikazal dobro predstavo. Strelsko smo bili zelo uspešni vsi trije najvišje uvrščeni, zagotovo pa sem si odločilno prednost nabral prav s hitrim streljanjem. Lansko leto je tekma potekala na zaprtem delu stadiona, tokrat pa v parku pred njim, zato je bilo deževno in hladno vreme kar neprijetno, ozka in ovinkasta proga pa na nekaterih delih zelo mehka na nekaterih pa poledenela, kar nam je tekmovalcem povzročalo krče v nogah,” je po zmagi povedal Jakov Fak.

Na podlagi uvrstitve s skupinskega štarta so si tekmovalci izbrali žensko sotekmovalko in obratno za tekmo mešanih štafet, ki je bila na sporedu za tem. Te so potekale v prilagojenem formatu z dvojno menjavo v zaporedju ženska 3 km, moški 3 km, ženska 3 km in moški 3 km. Vsakdo je vsakič v svoji predaji streljal enkrat leže in enkrat stoje, brez dodatnih nabojev, vsak zgrešen strel pa je pomenil kazenski krog 50 m. Francozinja Marie Dorin Habert, ki je zmagala v ženski konkurenci, si je izbrala za sotekmovalca rojaka Martina Fourcada. Jakov Fak kot zmagovalec pri moških, pa se je odločil za drugouvrščeno v svetovnem pokalu Belorusinjo Darjo Domračevo.


Jakov Fak je na tekmi mešanih štafet izbral Darjo Domračevo [foto: Tomaž Šušteršič]

Prvo polovico tekme sta bila zelo uspešna, saj sta prepričljivo zasedala vodilni položaj. Domračeva je nato v tretji predaji pustila nepokrite tri tarče (2,1) in še zadnjič predala štafeto Faku kot četrta. Po prvem strelskem postanku zadnje predaje je Fak brez zgrešene tarče napredoval do tretjega mesta. Nato pa mu je v položaju stoje ostala nepokrita ena tarča in v zaključnem tekaškem dvoboju s Francozom Fourcadom je fotofiniš odločil, da gre tretje mesto v Francijo, četrto pa belorusko-slovenski štafeti. Prav tako po fotofinišu so zmago pripisali finsko-švedskemu dvojcu Kaisa Mäkäräinen – Björn Ferry, druga pa sta bila brat in sestra v slovaško-ruski navezi Anastazija Kuzmina – Anton Šipulin.

Zmanjkal nama je en strel v črno tarčo in tudi tukaj bi bila lahko na vrhu. Vseeno je četrto mesto za takšno ekshibicijsko tekmo med skorajda vsemi najboljšimi biatlonci in biatlonkami lep dosežek in priznanje za dobro delo ob koncu sezone. Seveda se moram za oseben uspeh in uspeh štafete zahvaliti tudi mojima serviserjema Anžetu Globevniku in Gregorju Brvarju, ki sta tukaj opravljala še vlogo nadomestnega trenerja in fizioterapevta,” je po zaključku tekmovalnega dne strnil vtise Jakov Fak.

Tekme so bile spet pravi spektakel za več deset tisoč gledalcev, ki so v parku Lužniki (v neposredni bližini istoimenskega moskovskega nogometnega stadiona) uživali še v otroških biatlonskih tekmah, tekmi upokojenih biatlonskih legend in glasbenem koncertu. Po Moskvi se karavana v ponedeljek odpravlja še na Kamčatko, kjer bodo prav tako priredili ekshibicijske tekme v spomin na Vitalija Fatjanova.


Med nastopom [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment