Fantastičen Fak do zmage v Hochfilznu

Jakov Fak je na zasledovalni tekmi v Hochfilznu v Avstriji ugnal vso konkurenco in se veselil druge zmage na največjih tekmovanjih in prve v svetovnem pokalu. Jakov je prikazal izjemno taktiko, tekel odlično in zgrešil le dve tarči. V zadnjih metrih preizkušnje se je znebil vseh tekmecev in zasluženo osvojil prvo mesto.

Slovenske barve sta tokrat branila dva biatlonca, Jakov Fak, ki je včeraj osvojil odlično tretje mesto ter Klemen Bauer ki je danes startal kot 26. Oba sta imela lepo izhodišče za napredovanje po lestvici, predvsem Fak, ki je za Nemcem Andreasom Birnbacherjem in Francozom Martinom Fourcadom zaostal 14 sekund, Bauer pa je tokrat startal 59 sekund za vodilnima. Slednji je danes ponovno prikazal zelo dober tek, a so bili nastopi na streliščih premalo natančni, da bi mu uspel preboj po lestvici navzgor. Njegov strelski izkupiček (0,1,2,3) ga je na koncu popeljal na 34. mesto.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Je pa odlično streljanje danes prikazal Fak. Na postankih je bil nenatančen le dvakrat (0,0,1,1), grešili pa so tudi njegovi tekmeci. Naš biatlonec je po tretjem streljanju zasedal četrto mesto, nato prehitel enega tekmovalca in šel v streljanje skupaj z Birnbacherjem, Fourcadom in z Rusoma Antonom Shipulinom in Dmitrywm Malyshkovim. Vsi tekmovalci so zgrešili po enkrat, Šipulin celo dvakrat, za tem pa je sledil zadnji krog. Zadnja dva in pol kilometra je Jakov pretekel izjemno, narekoval tempo in se na zadnjem vzponu znebil tekmecev, ki so mu sledili. Priključek je obdržal le Malysko, ki pa je moral na koncu le priznati premoč našemu biatloncu. Jakov je prišel v cilj z devetimi desetinkami prednosti in se tako veselil zmage. Tretje mesto je osvojil Fourcade.

Trener Uroš Velepec, ki je na zadnjem vzponu zagreto spodbujal Jakova, je med tekom s proge proti zmagovalnemu odru navdušeno in zadihano dejal: “Jakov je danes tekmoval tako kot je treba. Dokazal je, da je tekmovalec, ki je zrel za takšne tekme. Na zadnjem streljanju je sicer tudi zgrešil, a je šel v zadnji krog zelo spočit. Potem je samo še naredil tisto kar zna.

Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

In tisto kar zna je res fantastično. Jakov je spregovoril o občutkih, ko je stopil z zmagovalnega odra: “Prvi vtisi so odlični, odlični bodo tudi zadnji. Če zmagaš so vsi vtisi lepi. Rezultat je lep tudi za celo ekipo. Rad bi se zahvalil trenerjem, serviserjem, zdravnikom, fizioterapevtom in vsem, ki so mi dali priložnost, da sem sploh lahko prišel do takšne uvrstitve.” Nato je dodal še nekaj besed o začetku tekme, v katerem sta Birnbacher in Fourcade pošteno stopila na plin: “Glede na to, da sem tekel sam, sem moral teči bolj taktično, saj nisem imel nobenega zavetrja. Na koncu se je tekma izšla kot sem si zamislil, tako da sem več kot zadovoljen.

Jutri imajo moški na sporedu štafetno preizkušnjo, kjer bo nastopila tudi slovenska ekipa, kmalu pa bosta na zasledovalni preizkušnji nastopili Teja Gregorin in Andreja Mali.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hochfilzen :. Zasledovalno (m)


Leave a Comment