Flander na ključne treninge v ZDA


Rok Flander [foto: Oliver Klaus/FIS]

Pred novimi treningi in tekmami smo se pogovarjali z našim deskarjem Rokom Flandrom, svetovnim prvakom v paralelnem veleslalomu in dobitnikom bronaste medalje v paralelnem slalomu iz Arose leta 2007. Flander je v svetovnem pokalu osvojil štiri zmage in poleg tega še šestkrat stal na stopničkah, ti vrhunski rezultati pa se vrstijo že več kot pet let. 32-letni Kranjčan z optimizmom vstopa v novo sezono in se počuti odlično pripravljenega. Z njim smo se pogovarjali po koncu treningov, ki so potekali v Planici.

Flander je skupaj s svojimi reprezentančnimi kolegi paralelnih disciplin 13. oktobra nastopil v dvorani v nizozemskem Landgraafu, kjer je osvojil 12. mesto. “S finalnima vožnjama nisem zadovoljen, zato ker sem se enostavno počutil, kot da bi lahko več naredil. Stvari so šle v prvi vožnji v pravo smer, na žalost pa druga ni bila, kot bi morala biti. Vzel sem si preveč ravno linijo, kar je pomenilo izgubo tistih 16-ih stotink na koncu. S samim rezultatom se niti ne obremenjujem, pomembno je, da dam od sebe maksimum v danem trenutku, a tega v Landgraafu ni bilo. Glede na to, da na snegu nisem treniral kot prejšnja leta, nisem zadovoljen s tem rezultatom,” je ocenil prvo tekmo letošnjega svetovnega pokala.

Toda prva, precej specifična tekma v dvorani je že preteklost. Oči našega najboljšega deskarja zadnjih let so usmerjene v bližnje tekme. Poletni treningi so se nadgradili z nedavnimi v dolini pod Poncami, ki bodo zagotovo koristili za nadaljevanje sezone. “Zadnjih sedem dni sem intenzivno treniral v Planici, s kondicijskim trenerjem Draganom Bosničem, pripravljal sem se namreč v višinski sobi. Lani sem prvič poskusil ta princip treninga in moram reči, da so bili rezultati več kot odlični. Konec koncev sem to dokazal z zmago v svetovnem pokalu v Ameriki. Tam so se stvari dogajale na 3000 metrih, kar pomeni, da je tekma zelo zahtevna, kar se tiče dobre fizične priprave. Letos smo se za takšen trening odločili malo kasneje kot lansko leto, predvsem zaradi tega, ker si želim celotno sezono izpeljati bolje kot lansko. Lani je bil začetek sicer odličen, potem pa so prišle poškodbe in tudi generalno gledano se nisem počutil kot bi se moral,” je dejal Flander.


Rok Flander [foto: Oliver Klaus/FIS]

Nova tekma svetovnega pokala je na sporedu 3. decembra v italijanski Carezzi, potem pa sledijo preizkušnje preko Atlantika v Tellurideu. Flander bo s snežnimi pripravami nadaljeval zelo kmalu: “V torek potujem v Colorado, kjer bom od 2. do 10. novembra treniral v Vailu, skupaj s kanadsko reprezentanco. Od 11. do 16. bom v Copper Mountainu, kjer bom nastopil na dveh tekmah Severnoameriškega pokala. Ta slalom in veleslalom bom uporabil kot priprave na svetovni pokal v Italiji in ZDA. Terena v Italiji ne poznam, saj je to novo prizorišče, tako da ga ne morem komentirati, kar se tiče Tellurida, pa mi seveda ustreza, glede na to, da sem lani tam zmagal. Te tekme se zelo veselim. Vedno sem bil sicer strog kritik Amerike in celega sistema, a zadnji dve leti mi je v Ameriki zelo všeč. Tja se rad vračam tudi na treninge, Colorado je prava zimska pravljica in vsak športnik se mora tam odlično počutiti.

Naš športnik je na koncu še dodal, da ga je javnost mogoče narobe razumela, ko je pred nekaj tedni dejal, da se je na novo sezono pripravljal manj kot v preteklosti: “Če po pravici povem, da sem manj treniral, je bilo to seveda z razlogom. Mi smo stvar zelo dobro premislili. Treningov na vodi je bilo več kot prejšnja leta, saj sem na valovih treniral praktično tri mesece. Ob tem sem imel še kondicijske treninge, tako da že dolgo nisem bil tako dobro pripravljen, kot sem v tem trenutku. Edina neznanka, ki je še prisotna je oprema. To je edina star, ki se ni poklopila. Lansko sezono sem mislil, da sem bil na pravi poti, a se je izkazalo, da nisem bil, kljub temu, da sem na eni tekmi s to opremo celo zmagal. Različen sneg in različen teren pač zahtevata drugačno vrsto opreme. Mislim, da sem se veliko naučil. Ključni treningi oziroma trenutki se bodo zgodili od 1. do 20. novembra. Če mi bo zdaj uspelo sestaviti kombinacijo opreme, bom v tej sezoni zelo težko premagljiv.

Leave a Comment