Forum Nordicum letos v Ankaranu

Društvo športnih novinarjev Slovenije je v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije in njenimi organizacijskimi odbori tekmovanj za svetovni pokal – v smučarskih skokih (OK Planica in OK Ljubno), smučarskih tekih (OK Rogla) in biatlonu (OK Pokljuka) – pred tremi leti uspešno kandidiralo za organizacijo vsakoletnega zasedanja Foruma Nordicuma za leto 2013.

Forum Nordicum je interesno združenje športnih novinarjev, ki poročajo o dogajanju v nordijskem smučanju in biatlonu. Združenje so z aktivno udeležbo slovenskih novinarjev (Evgen Bergant, Marko Rožman, Henrik Übeleis, …) ustanovili leta 1981 v Ramsauu na avstrijskem Štajerskem. Odtlej neprekinjeno zaseda po tri do štiri dni vsako leto meseca oktobra v kakšnem znanem zimskošportnem kraju, ki gosti velike prireditve v nordijskem smučanju ali znanem turističnem kraju. Forum Nordicum je postal spoštovan in cenjen partner Mednarodne smučarske zveze (FIS) in Mednarodne biatlonske zveze (IBU), zelo radi pa ga za svojo predstavitve izkoriščajo ne le najbolj znameniti proizvajalci smuči ter prireditelji olimpijskih iger, svetovnih prvenstev v nordijskem smučanju in biatlonu, temveč tudi drugi gospodarski subjekti, ki so na kakršenkoli način povezani s tema dvema smučarskima zvrstema.


Predsednik organizacijskega komiteja Foruma Nordicum 2013 Oto Giacomelli [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Forum Nordicum bo tako letos od 14. do 17. oktobra zasedal v Ankaranu v Hotelu Adria Convert. “Vse novinarje vabimo, da pridete na Forum Nordicum. Kmalu bo na planiški spletni strani objavljena prijavnica in pogoji, pod katerimi se lahko prijavite. Ankaran smo izbrali iz preprostega razloga, saj so novinarji celotno zimo do kolen v snegu. Tako bomo priredili srečanje v prijetnem kontrastu, v okolju, kjer je lahko sredi oktobra tudi še prijetno toplo. Gre za zelo resen simpozij in ne le večerna veselica. Forum Nordicum je v tem smislu v 30 letih doživel veliko zgodbo. Resnično ste dobrodošli v Ankaranu. Plačati bo potrebno le splošno pristojbino v višini 80 €, nastanitev je brezplačna, prehrana je urejena. Upam, da bodo vaše medijske hiše prisluhnile vašim željam,” je dejal predsednik organizacijskega komiteja Foruma Nordicum 2013 Oto Giacomelli ter nadaljeval: “V Ankaranu boste deležni informacij iz prve roke, ki jih sicer ne morete dobiti. Naša glavna partnerja sta FIS in IBU, poleg vseh drugih gostov, ki se bodo predstavili. Predstavila se bo Planica s kandidaturo za svetovno prvenstvo, Ljubno in tako dalje. Forum Nordicum brez asistence Smučarske zveze Slovenije in glavnih organizatorjev tekmovanj v Sloveniji bi zelo težko spraviti skupaj. Zanimivo pa je, da nas niti z besedo niso uslišali pri Alpini, drugem največjem proizvajalec tekaških čevljev na svetu, in Elan, ki ima težave s prodajo. Kar seveda razumemo, vendar ne razumemo, da izkoristijo takšne priložnosti za promocijo pred takšnim avditorijem. Zdi se nam nekoliko presenetljivo, ne glede na vse zagate. Vse skupaj sprejemamo z razumevanje njihovih stališče. Podobno srečanje so žal sedaj že številni preminuli člani organizirali leta 1988 in glede nato, da smo pomembna nordijska dežela, se nam je zdelo zadnji čas, da se odzovemo kot gostitelji.

Leave a Comment