FOTO: Biatlonci otvorili prvenstvo, ekipe v pričakovanju mešanih štafet


Otvoritev prvenstva [foto: Tomaž Šušteršič]

Včeraj zvečer je Anders Besseberg, predsednik Mednarodne biatlonske zveze na slavnostni otvoritvi na biatlonskem stadionu v Hanti Mansijsku odprl 52. svetovno prvenstvo v biatlonu. Bleščavo prireditev, kjer je bilo zbranih tudi precej pomembnih ruskih funkcionarjev, si je ogledalo še okoli 5000 tekmovalcev, njihovih spremljevalcev in gledalcev. Na prvenstvu bodo nastopili predstavniki iz 40 držav.

Danes preko dneva so potekali še zadnji uradni treningi pred prvimi tekmovalnimi preizkušnjami. Tudi slovenska četverica, ki bo jutri zastopala Slovenijo na tekmi mešanih štafet, je pod vodstvom trenerjev Uroša Velepca in Tomaša Kosa opravila pozno popoldanski trening. Medtem je servisna ekipa, ki je prispela v Hanti Mansijsk že pred dnevi, opravila še preostala testiranja smuči, preizkusila različne vrste maž in priprav. Anže Globevnik, ki načeluje kvartetu slovenskih serviserjev, je bil z opravljenih delom v sibirskih razmerah zadovoljen in ne pričakuje težav s konkurenčnostjo smuči ali njihovo pripravo, kljub precej nizkim temperaturam, ki se preko dneva gibljejo okrog -12 stopinj Celzija.

Teja Gregorin, Andreja Mali, Janez Marič in Klemen Bauer so pred jutrišnjim otvoritvenim nastopom podirali tarče na strelišču in se veselili premiernega nastopa. “Mislim, da tekaško nikakor ne bi smeli imeti težav, saj smo že celo sezono dobro pripravljeni. Naša hiba je streljanje in upam, da uspemo iz tega izvleči maksimum in prenesti na tekmo tisto, kar počnemo na treningih. Ob tem bi morali nekako poseči po mestih, ki smo jih letos že dosegali,” se nadeja dobrega rezultata Gregorinova.

Tekma mešanih štafet se mi zdi prav toliko pomembna kot druge v konkurenci posameznikov. Zavedam se realne možnosti za vidnejšo uvrstitev ali vsaj ponovitev tistih uvrstitev, ki smo jih že dosegli na tekmah v svetovnem pokalu. Na tekmo bom pristopil polno motiviran, kot verjamem, da tudi preostali trije člani. Mislim, da smo dobro pripravljeni, obenem pa je ta tekma tudi tista s katero bomo prebili led pred ostalimi nastopi,” je za uvodno preizkušnjo napovedal Bauer.

Tudi za trenerja Uroša Velepca bo nastop mešane štafete preboj ledu: “Vsaj po mojem mnenju je pravilno, da je ta tekma na sporedu prva, ker bo kar nekaj tekmovalcev s tem laže razbilo psihični pritisk in stres. Lažje se bodo tudi ocenili česa so sposobni, zato gremo tudi mi na tekmo z najmočnejšo postavo. Ob tem pa nas ne sme zavesti, da smo bili letos že dvakrat peti v svetovnem pokalu. Druge ekipe nemalokrat niso bile popolne, mi pa tudi nismo prikazali optimalnega rezultata. Brez Jakova je ta štafeta po moji oceni vsaj 40-45 sekund počasnejša. Predvsem na račun hitrosti streljanja in zaključnega kroga, verjamem pa, da je tudi Marič po bolezni v takšni formi, da če bo uspel dobro in hitro ustreliti, da ne bomo daleč od pričakovanj. Deveto mesto, ki ga držimo v pokalu narodov, predstavlja našo realno uvrstitev, kar bo boljše, bo seveda dobrodošlo, saj si želimo čim višje; kar pa bo slabše, bo seveda razočaranje.

Za slovensko zastopstvo na tekmi mešanih štafet 2 x 6 + 2 x 7,5 km bomo stiskali pesti ob 12.30 uri po srednjeevropskem času. Zaradi časovne razlike bo takrat v Hanti Mansijsku ura že 16.30 in dnevna svetloba se bo počasi že umaknila žarometom, kar pomeni, da bodo postalo tudi že precej hladneje.


Fotogalerija: 02.03.2011, Uradni treningJanez Marič, Teja Gregorin in Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment