FOTO: Med 26. mešanimi štafetami Slovenci 16


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Otvoritvena tekma biatlonskega svetovnega prvenstva v Hanti Mansijsku je pripadla postavam šestindvajsetih mešanih štafet. Nekatere biatlonsko najmočnejše države so prvič letos nastopile z najboljšimi postavami in med njimi je bila tudi Norveška, ki je prepričljivo osvojila zmago. Kljub odsotnosti Jakova Faka so visoko ciljali tudi slovenski predstavniki, ki pa so dosegli le 16. mesto.

Načrti slovenske štafete so se podrli že v prvi predaji, ki jo je povedla na progo Teja Gregorin. Po prvem streljanju, kjer je porabila en dodaten naboj in zasedala 7. mesto, se ji stoje ni več izšlo. Dva obiska kazenskega kroga sta jo potisnila na začasno 20. pozicijo. “Pričakovanja so bila bistveno višja, kot sem jih danes realizirala. Res ne vem, kaj se je dogajalo v položaju stoje, samo naboji niso hoteli tja kamor bi morali. Krivda je prav gotovo na moji strani. Upam, da se do sobote popravim in spravim k sebi ter napravim tako kot je treba. Današnji ponesrečen nastop ni zmanjšal mojih apetitov, še vedno ciljam najmanj na prvo deseterico. Upam, da se mi roka umiri. Danes ni bilo tako vetrovno, da se ne bi dalo zadeti, kar so dokazale tudi druge tekmovalke. Treba bo narediti analizo in v soboto štartati na polno,” je po tekmi strnila občutke Gregorinova.

Andreja Mali je prevzela štafeto kot devetnajsta. Za deset zadetkov v tarče je izstrelila vseh šestnajst nabojev. “Na strelišču se nisem znašla najbolje, saj sem imela orožje umerjeno na precej močan veter, ki se je umiril pred streljanjem. Naredila sem korekcijo, vendar sem morala pri dodatnih strelih še dodatno korigirati. To so tiste malenkosti v položaju leže, ki te stanejo veliko časa. Škoda stoje, ker se lahko zadane. Tudi tisti prvi zgrešeni tarči sta bili zgrešeni po robu. Popravljanje je potem težje, ker se trese že celo telo. Sreča, da sem se izognila kazenskemu krogu,” so bile besede Malijeve.

Svetla točka današnje štafete je bil Janez Marič, ki je v slovenski postavi nadomestil Faka. Brezhibno in brez popravljalnih strelov je zadel vseh deset tarč in povzdignil štafeto do 16. mesta. “S svojim nastopom moram biti kar zadovoljen, saj dve ‘ničli’ nista kar tako. To je tudi dober obet za prihodnje tekme. Vsak kar se tiče strelišča, upam da prenesem to tudi na šprint. Današnja tekma je bila generalka in sem šel kar malo razočaran na štart, glede na predhodne predaje. Več sem pričakoval od našega nastope, vendar tudi to se naredi. Rekel sem si, da tekme ni konec dokler Klemen ne prečka ciljne črte in sem mu poskusil predati čim bolj spredaj,” je svoj nastop videl Marič.

V zaključku se tudi Klemen Bauer ni uspel izogniti kazenskemu krogu. Leže je porabil šest nabojev za pet tarč in pritekel dodatni dve mesti, leže pa si je privoščil dodatnih 150 metrov. Štafeto je do cilja pripeljal na 16. mestu. “Glede na to, da sem nastopil kot zadnji in že s precej velikim zaostankom, sem se poskušal ne preveč ozirati na vse skupaj. Štartal sem kot vsako drugo tekmo, osredotočen in s ciljem, da naredim tisto kar znam. Prvi del je bil nekako po pričakovanjih, po položaju stoje pa kazenski krog in to ni bilo tisto, kar sem načrtoval. Res je k temu nekaj pripomogel tudi sunkovit veter, ki mi je premaknil puško. Nenazadnje je šlo za prvo tekmo prvenstva in uvod pred tekmami v posamični konkurenci,” je razkril Bauer.

S prednostjo 22,9 sekunde so se prvič povzpeli na zmagovalni oder Norvežani (Tora Berger, Ann Kristin Aefedt Flatland, Ole Einar Bjoerndalen, Tarjei Boe; 0+7). Drugo mesto je zasedla nemška mešana štafeta (Andrea Henkel, Magdalena Neuner, Arnd Peiffer, Michael Greis; 0+8), tretje pa z enakim strelskim izkupičkom kot Nemci in že z minuto in 16 sekundami zaostanka za zmagovalci, Francozi (Marie Laure Brunet, Marie Dorin, Alexis Boeuf, Martin Fourcade; 0+8). Biatlonke in biatlonci iz dežele galskih petelinov so s tem osvojili tudi prvo mesto v letošnji pokalni razvrstitvi mešanih štafet.

Biatlonski stadion v Hanti Mansijsku bo jutri sameval v tekmovalnem smislu, saj so na sporedu le popoldanski treningi pred sobotnima šprinterskima preizkušnjama za moške in ženske.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Khanty Mansijsk :. Mešane štafete
Fotogalerija: 03.03.2011, Khanty Mansijsk :. Mešane štafete


Leave a Comment