Francoz do zlata, Fak med dvajseterico


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Najdaljša biatlonska preizkušnja, 20-kilometrska posamična tekma se je v Novem Mestu na Češkem razpletla po francoskih željah. Prvo zmago na prvenstvu je osvojil vodilni v svetovnem pokalu, Francoz Martin Fourcade. Jakov Fak je s skromnejšo strelsko statistiko osvojil 20. mesto.

Že prvi nastop na strelišču se je začel z zgrešeno tarčo, nato se je Fak zbral, zadel vse tarče na obeh vmesnih postankih, na zadnjem pa pustil nepobeljeni še dve tarči. Kljub trem minutam pribitka je bil uvrščen na 20. mesto in napredoval na tretje mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. “Res me je presenetila že prva zgrešena tarča, saj sem bil prepričan, da sem imel puško umerjeno na brezvetrje. Po korekciji je bilo boljše, na progi pa je bilo zaradi tega potrebno še bolj pritisniti na plin. To sem tudi plačal na zadnjem strelskem postanku. Zadnji krog na progi sem poskušal spet vse iztisniti iz sebe, da bi nekoliko omilil časovne pribitke. Včasih gre tekma po načrtih, včasih pa žal tudi ne. Tokratna je bila daleč od dobrega nastopa, vendar me je spet nečesa naučila, da bo treba biti v takšni situaciji bolj previden na progi. Sem vesel, da lahko tekmujem na tako visoki ravni in to me ni potrlo. Konec koncev že imam kolajno s tega prvenstva. V športu se je potrebno zavedati tako vzponov kot padcev. Bom poskusil že na štafetni tekmi ali na tekmi s skupinskim štartom spet pokazati, koliko sem zares vreden,” je ocenil razplet Fak.


Peter Dokl [foto: Tomaž Šušteršič]

Dokl ustrelil ničlo

Ker je Fak na prejšnjem svetovnem prvenstvu osvojil zlato kolajno, je bil izvzet iz nacionalne kvote, zato je dobila možnost nastopa na današnji tekmi kar peterica slovenskih predstavnikov. Najboljši nastop na svetovnih prvenstvih je z 21. mestom uspel Petru Doklu. S Švicarjem Ivanom JollerjemUspel mi je krasen nastop, ki mi pomeni še toliko več, ker je bil dosežen na svetovnem prvenstvu. Končno sem prenesel zanesljivo streljanje s treninga tudi na tekmo. S trenerjem sva imela včeraj poglobljen razgovor, ko sva skovala taktiko za današnji nastop, kjer je bila ključnega pomena pravilna porazdelitev moči. Na strelišče sem pritekel v podobnem stanju, kot to počnemo na hitrih treningih in v tem je bil še dodaten del uspeha,” je opisal občutje Dokl.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Klemen Bauer, ki je prav tako računal z visoko uvrstitvijo, je po dveh streljanjih in šestih zgrešenih strelih stopil s proge. “Že večkrat sem rekel, da nikoli v karieri ne bom odstopil, vendar po takšnem začetnem streljanju enostavno nisem več videl izhoda, da bi lahko še kaj izvlekel iz tekme. Mislim, da je vseeno prevladal razum. Z odstopom na tej težki tekmi sem vendarle prihranil tudi nekaj moči, ki bo še kako prav prišla za štafetno preizkušnjo,” je razložil svojo odločitev Bauer.

Simon Kočevar, ki je z nastopom debitiral na svetovnih prvenstvih, je tekmo s tremi nepokritimi tarčami (0,1,1,1) zaključil na 92. mestu, Janez Marič pa si je nesrečno pristreljal sedem minut pribitka (3,0,2,2) in končal kot 101.


Simon Kočevar [foto: Tomaž Šušteršič]

Jutri bodo prišle na vrsto spet biatlonke s štafetnimi nastopi 4 x 6 km ob 17.15 uri. Slovenska postava Teja Gregorin, Andreja Mali, Dijana Ravnikar in Lili Drčar bo poskušala nastopiti čim bolje in priboriti Sloveniji želeno žensko kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Sočiju.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Novo Mesto :. Posamično (m)Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment