Francozi zmagali v štafeti, Slovenci 14.

Zadnje biatlonsko dejanje pred svetovnim prvenstvom je pripadlo moškim štafetam. 4 x 7,5-kilometrsko preizkušnjo so v snežno-deževnem vremenu drugič zapored dobili Francozi. Slovenska četverica Peter Dokl, Klemen Bauer, Janez Marič in Jakov Fak je zasedla 14. mesto

V klasični letošnji zasedbi je kot prvi pričel tekmo Peter Dokl, ki je bil strelsko najuspešnejši od naših. Za deset tarč je porabil le en dodaten naboj, nekoliko več pa je zaostal v smučini, saj je Klemnu Bauerju predal štafeto na 12. mestu.


Klemen Bauer je štafeto predal Janezu Mariču [foto: Tomaž Šušteršič]

Doklov sovaščan je zaradi dveh kazenskih krogov po stoječem streljanju (0+1, 2+3), potisnil štafeto še dve mesti nižje. “Ne vem, kako nisem uspel zadeti tarč. Strelsko postajam vedno bolj samozavesten tudi v položaju stoje, tole danes pa ni bilo vredno štafete. Seveda se nam po treh dnevih tekem na precejšnjui višini pozna utrujenost in skrajni čas, da se po treh tednih spet nekoliko odpočijemo, vendar to ne more biti opravičilo za zgrešene tarče,” si ni znal pojasniti strelskega razpleta Klemen Bauer.

Tudi Janez Marič se ni mogel izogniti kazenskemu krogu, ki ga je po zadnjem strelskem postanku obkrožil dvakrat. Slovenska štafeta je bila ob njegovi predaji Faku 15. “Decembrska bolezen mi je pobrala več moči, kot sem si mislil. Zelo sem se gnal na progi, pri streljanju stoje pa nisem mogel umiriti niti nog, niti rok. Res mi je žal zaradi ostalih fantov, vendar sem naredil vse, da bi podrl vseh deset tarč in izboljšal našo trenutno uvrstitev,” je razložil Marič.

Jakov Fak kot najmočnejši člen štafete je nastopil zadnji, vendar mu ni ostalo prav veliko manevrskega prostora, da bi lahko štafeto približal vsaj deseterici. Sicer je tudi sam dvakrat popravljal zgrešena strela v položaju stoje, kar pa ni bilo več ključnega pomena. Preko ciljne črte je popeljal štafeto kot štirinajsti. “Tudi meni se pozna utrujenost, vendar je podobno tudi z drugimi najboljšimi tekmovalci. Če bi prevzel štafeto bolj v ospredju, bi bili občutki drugačni, lažje bi napredoval in imel več primerjave s konkurenti. Poskušal sem več tvegati pri streljanju, ampak sem imel tudi malo smole, saj se nam je nad strelišče spustila zelo gosta megla. Prav presenečen sem bil, kako so se spremenili pogoji glede na vreme med nastrelitvijo. Ne glede na današnji razplet zapuščam Anterselvo z zelo lepimi občutki, saj sta 2. in 3. mesto krasna rezultata. Štafeto pa bomo morali za prvenstvo izboljšati. Imamo dobre možnosti za visoke uvrstitve, pa nam nikakor ne uspe priti do njih in tu se ne smemo ustaviti,” je prepričan Fak.


Peter Dokl [foto: Tomaž Šušteršič]

Francozi (Fourcade S., Beatrix, Boeuf, Fourcade M.; 0+8) so bili z enako strelsko statistiko boljši od Rusov (Šipulin, Ustjugov, Garaničev, Mališko; 0+8), na tretjem mestu pa so se že drugič v tej zimi znašli Avstrijci (Eder, Summan, Mesotitsch, Landertinger; 1+8).

Biatlonci se bodo za dobrih štirinajst dni poslovili od tekmovanj, zato pa bodo vmesni čas reprezentance izkoristile za zadnje tekaške in strelske izboljšave pred nastopi na svetovnem prvenstvu v češkem Novem Mestu. Slovenska ekipa pod vodstvom glavnega trenerja Uroša Velepca in strelskega trenerja Tomaša Kosa se bo za vrhunec letošnje sezone do konca januarja pripravljala na domači Pokljuki.


Rezultati: Svetovni pokal .: Anterselva :. Štafeta (m)


Leave a Comment