Prevc tik pod stopničkami

Zadnja posamična tekma pred svetovnim nordijskim prvestvom v dolini Fiemme bi težko potešila apetite slovenskih navijačev, potem ko so nas naši skakalci povsem razvadili z uvrstitvami v sam svetovni vrhu, a so bili nastopi štirih mušketirjev kljub temu  zadovoljivi. Pred domačimi navijači je bil najboljši Richard Freitag, za njim je na drugem mestu le za 0,3 točke zaostal novo odkriti talent za polete Andreas Stjernen. Za Norvežana je bila to prva uvrstitev na oder za zmagovalce. Na najnižjo stopničko pa je ponovno stopil Avstrijec Gregor Schlierenzauer.


Od leve proti desni: Andreas Stjernen, Richard Freitag in Gregor Schlierenzauer [foto: GEPA]

Prevc tik pod stopničkami

Letalnica Heinija Klopferja še ni ponudila slovenskega zmagovalca, danes pa so bili po prvi seriji z izjemo Petra Prevca naši letalci še precej bolj oddaljeni od najvišjih mest, kot bi po fantastičnih uvrstitvah izpred nekaj dni lahko pričakovali. Tekma je potekala v precej bolj stanovitnih razmerah kot včerajšnje kvalifikacije – še vedno v močnem sneženju, a veter je bil bistveno bolj stabilen. Prevc, ki je z vrhunskima daljavama 206,5 in 209,5 metra za las zgrešil skok na oder za zmagovalce, je bil po prvem polčasu celo na drugem mestu, a sta bila Stjernen z daljavo dneva 212 metrov in “Schlieri” zanj premočna. Z zaostankom le 2,8 točke je zasedel četrto mesto in tako izenačil svoj najboljši rezultat v svetovnem pokalu. Tudi sicer so o prvih mestih odločale minimalne razlike, na račun nenavadnih sodniških ocen pa je bil marsikateri tekmovalec povišan ali prikrajšan za uvrstitev.

Danes je bila zelo zanimiva tekma. Vse se je dogajalo okoli desetih metrov, zaradi česar so bile razlike zelo majhne. S četrtim mestom sem zadovoljen. Stopničke so bile dosegljive, saj sem bil po prvi seriji drugi. Žal se tokrat ni najbolje izšlo. Zaradi lanskoletnega padca kakšnega strahu ni bilo,” je po tekmi o svojem dosežku razmišljal Prevc.

Z odličnim nastopom nam je v drugi seriji postregel tudi Robert Kranjec, ki je pristal pri 210 metrih in se tako odkupil za nekoliko ponesrečen nastop v prvi seriji, kjer je dosegel daljavo 200 metrov v razmeroma dobrih pogojih. “Leteči Kranjčan” je bil daleč najboljši v poskusni seriji, na sami preizkušnji pa je zasedel 8. mesto. Tudi  preostala slovenska reprezentanta – junak Klingenthala Jaka Hvala in sicer odličen letalec Jurij Tepeš, sta ga v prvem polčasu rahlo polomila, kljub temu je Hvali uspelo popraviti vtis in tako sta dolžini skoka 194 in 204,5 metra zadostovali za končno 14. mesto. Tepeš je obakrat skočil v nekoliko slabših razmerah in tako pristal na 18. mestu.


Peter Prevc je bil na četrtem mestu najvišje uvrščeni Slovenec [foto: GEPA]

Norvežani prehiteli Avstrijce

Med ostalimi reprezentancami so z drugouvrščenim Stjernenom, Andersom Jacobsenom na 5. in Tomom Hilde na 7. mestu zablesteli Norvežani, a vladavine slovencev na vrhu razpredelnice skupnega seštevka niso ogrozili, saj se upoštevata le dve najboljši uvrstitvi reprezentance – za slovensko ekipo zaostajajo skoraj 45 točk. So pa vikingi prehiteli Avstrijce, pri katerih po dobrih rezultatih izstopa le Schlierenzauer. Mladi Stefan Kraft je bil na današnji preizkušnji prvi naslednji predstavnik avstrijske reprezentance na 11. mestu.

Jutri sledi še zadnje dejanje FIS ekipne turneje – ekipna preizkušnja v poletih, ki jo bomo lahko spremljali ob 17.00 uri in držali pesti za naše letalce, da še dokončno potrdijo položaj trenutno najboljše ekipe v svetovnem pokalu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf :. Uradni rezultati
Rezultati: Svetovni pokal .: FIS ekipna turneja :. Skupni seštevek
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment