Gladka zmaga Koflerja, Damjan deseti

Andreas Kofler
Andreas Kofler je dosegel svojo osmo zmago v svetovnem pokalu, drugo zaporedno. [foto: FIS]

V Lillehammerju se je danes končala še druga tekma svetovnega pokala, ki jo je dobil Avstrijec Andreas Kofler. Vodil je že po prvi seriji, skočil je izjemnih 105 m in si pred drugouvrščenim Nemcem Richardom Freitagom nabral precejšnjo zalogo prednosti skoraj 18 točk. V drugi seriji je skočil 98 m, kar je bilo dovolj dobro, da je prednost ohranil. Danes je bil vrh lestvice bolj obarvan kot pred enim tednom v Kuusamu, ko je na prvih treh mestih kraljevala avstrijska rdeče-bela zastava. Tokrat se je na drugo mesto zavihtel Nemec Richard Freitag in si z današnjim odličnim nastopom prislužil svoje prve stopničke v svetovnem pokalu. Prvo serijo je s 95.5 m končal takoj za Koflerjem, v drugi pa je daljavi dodal še 8 m in ohranil odlično uvrstitev. Kot tretji pa je končal glavni mož poljske ekipe, Kamil Stoch. V drugi seriji je z daljavo 96 m na oder za zmagovalce napredoval kar z 11. mesta. Roman Koudelka je končal na odličnem četrtem mestu. Tudi Lukas Hlava je bil presenetljivo visoko, saj je do danes za njegovo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu veljalo 15. mesto. Pokazal je dobro predstavo in v drugi seriji nazadoval le za eno mesto, bil je peti.

Andreas Kofler
Richardom Freitag, Andreas Kofler in Kamil Stoch so bili najboljši na današnji preizkušnji [foto: Ania Trybus/smucka]

Najboljši slovenski mož je bil tokrat Jernej Damjan, ki je končal na 10. mestu. Po prvi seriji mu je kazalo bolje, vendar se mu drugi poskus ni izšel po pričakovanjih. Naletel je na neugodne vetrovne razmere in nazadoval za pet mest. “S svojimi nastopi in z uvrstitvijo sem zadovoljen, čeprav sem imel v drugi seriji kar nekaj smole. Imel sem namreč slabše pogoje kot skakalci okoli mene. Tako pač je,” je dejal Damjan, ki mu bo današnji rezultat velika spodbuda za naslednje tekme. Tudi ostalim našim skakalcem se želje niso uresničile. Jure Šinkovec je z 20. mesta po prvi seriji padel na 22., Robert Kranjec pa je v finalu pridobil mesto in končal kot 16. Veliko smo pričakovali od Petra Prevca, ki je včeraj na kvalifikacijah, sicer s padcem, dosegel daljavo dneva. Danes je končal na skromnem 24. mestu. “V finalni seriji smo od Jerneja pričakovali več, vendar je imel slabše pogoje. Tisti, ti so bili med deseterico, je imel največ plusa ravno Jernej. 10. mesto je vsekakor dober rezultat. V drugi seriji so ga fantje tehnično nekoliko “pobiksali”, vendar je bilo zaletno mesto nizko, poleg tega pa se je vreme tudi spreminjalo nad hrbtiščem. Bilo je zelo težko. Sicer pa sem zadovoljen z nastopom vseh štirih,” je po tekmi povedal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus.

Jernej Damjan
Jernej Damjan [foto: FIS]

Gregor Schlierenzauer in Thomas Morgenstern sta Avstrijce razočarala. Prvi je po lestvici najbolj napredoval. S prvim skokom ni bil zadovoljen, v drugo pa je skočil bolje in vodil nekaj časa. Pridobil je kar 15 mest in se na koncu veselil zanj solidnega 6. mesta. Morgenstern pa je končal na 12. mestu. Kako pa so se odrezali Norvežani pred domačim občinstvom? Včerajšnji zmagovalec kvalifikacij Vegard-Haukoe Sklett tokrat ni navdušil. Po prvi seriji je bil 28., nato pa v finalu pridobil nekaj mest in bil na koncu (le) 23. Bjoernu Einarju Romoerenu pa se po včerajšnjem odličnem drugem mestu, ni uspelo uvrstiti niti na tekmo. Norvežani so se morali zadovoljiti s 15. mestom Andersa Bardala.

Stvari bodo jutri približno enake. Želim si le, da bo nam bo vreme dovoljevalo izvedbo tekme. Če bi tako pihalo, kot je danes, bi bilo težko na veliki skakalnici izpeljati tekmo,” je pred nedeljsko tekmo razmišljal Damjan.

Jutri bo ob 13.45 na sporedu še druga Lillehammerska preizkušnja, tokrat na večji skakalnici.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer :. Uradni rezultati


Izjava: Goran Janus (.mp3)
Izjava: Jernej Damjan (.mp3)


Leave a Comment