Goran Janus: “Po novoletni turneji rezultati sunkovito navzgor”

Na svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v italijanski Val di Fiemme bodo poleg deklet, ki bodo nastopila tretjič v zgodovini, odpotovali tudi skakalci. Slovenska ekipa bo štela pet mož – Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Peter Prevc, Jaka Hvala in Matjaž Pungertar. Glavni trener Goran Janus se bo na podlagi uradnih treningov odločil, katera četverica bo nastopila na posamezni tekmi.


Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Goran Janus, Peter Prevc in Jaka Hvala [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Po novoletni turneji so šli rezultati sunkovito navzgor. Stopničke so bile na vsaki tekmi. Te rezultate je potrebno spoštovati, potrebno je biti realen. Težko je zdržati ritem. Mi ga sicer držimo, zaradi česar fantom le čestitam. V letošnji sezoni smo presegel v pokalu narodov lanski rezultat. Letošnja sezona je najbolj uspešna v zgodovini smučarskih skokov. Tekma v Klingenthalu, kjer je slavil Jaka Hvala, je bila zelo težka. Pošteno povedano pogoji niso bili realni za vse. Lahko bi zmagal tudi kdo druga, vendar se je zmage veselil Jaka. Zmago ima v roki. Vsaka čast. Cilji za svetovno prvenstvo so naslednji. Na posamični tekmi na mali skakalnici eden do šestega mesta, enega do petnajstega in enega do tridesetega. Enaki cilji veljajo tudi za tekmo na veliki skakalnici. Na ekipni tekmi do petega mesta, na mešani ekipni preizkušnji pa do šestega mesta. Pričakovanja so visoka, želje imamo in se bomo borili,” je dejal Janus.

Zmaga Hvali apetitov ni povečala

Tekma v Klingenthalu je bila zelo spremenljiva. Oba skoka sem naredili v letošnji sezoni že boljša. Sta bila dobra, vendar je bilo potrebno na tej tekmi imeti srečo. Tisti dan sem imel srečo. Pred samo tekmo nisem pričakoval zmage. Super. Apetitov pred svetovnim prvenstvom mi zmaga ni povišala, saj bom poskušal obdržati nivo skokov, ki sem jih prikazal do sedaj,” je svojo formo opisal Jaka Hvala.


Jaka Hvala [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Moji skoki so kar na visokem nivoju. Najprej mi je cilj tehnično pravilno izvesti skok. Če pravilno skačeš, daleč nese tudi na 90-metrski skakalnici. Na olimpijskih igrah sem bil tako recimo boljši na manjši skakalnici. Vedno je potrebno dobro nastopiti,” je dejal Robert Kranjec, ki si želi predvsem, da se mu na prvenstvu vse poklopi in v danem trenutku prikaže najboljše skoke.

Jurij Tepeš je v letošnji sezoni storil korak naprej v primerjavi s prejšnjo: “Na svetovnem prvenstvu upam, da bom približno tako skakal kot zadnji mesec. S tem bom zelo vesel.” Peter Prevc bo v Val di Fiemmu nastopil z novimi idejami. “Nemška turneja mi je dala nove ideje na kaj je potrebno med samim skokom paziti. Mislim, da lahko na svetovnem prvenstvu s to miselnostjo pridem zelo visoko. Najprej je potrebno pa seveda zdržati do tja ter skoke prenesti na manjši skakalnico.


Fotogalerija: 18.02.2013, Novinarska konferenca nordijcev [foto: Klemen Zibelnik/smucka]


Leave a Comment