Gregorinova boljša od Faka

Tretji dan tekmovanj svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki so se v smučino prvi podali fantje. 12,5 km dolgo zasledovalno tekmo. Na progo je prvi krenil Jakov Fak, ki si je najboljše startno izhodišče priboril kot zmagovalec četrtkovega sprinta. A po prvem zgrešenem strelu leže je vodstvo moral prepustiti Emilu Hegleju Svendsnu. Za trenutek je vodstvo v drugem delu drugega kroga prešlo v roke vodilnega v skupnem seštevku zasledovalnih tekem Martinu Fourcadu. Jakov Fak pa je zaradi slabega drugega strelskega nastopa leže, zgrešil je tri strele, padel na 19. mesto. Fourcade in Svendsen sta ohranila vodilni mesti tudi po treh strelskih nastopih. Roka se jima ni zatresla niti v prvem strelskem nastopu stoje. Na tretje mesto pa se je po treh natančnih strelskih nastopih s sedmega prebil Rus Jevgenij Ustjugov. Tako je o zmagovalcu odločalo zadnje streljanje. Fourcade je dvakrat zgrešil, Svendsen le enkrat in si tako pritekel ter pristreljal najvišjo stopničko: “Danes je dober dan. Razmere so bile težke, proga je bila povsem drugačna kot v čertrtek. Danes je bila mehka in počasna. Z Martinom sva dobro delala skupaj prve štiri kroge, odločil je zadnji postanek na strelišču. Vesel sem, ker sem v dobri formi, le streljanje ni bilo najboljše. Zdaj se je to popravilo. Upam, da bom v Oberhofu (op.p. naslednja postaja E. ON. IBU svetovnega pokala) še v boljši formi.


Jevgenij Ustjugov [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Vodilni v skupnem seštevku Francoz Fourcade je tako zaradi dodatnih dveh kazenskih krogov po zadnjem streljanju padel na tretje mesto. Po tekmi je svoj nastop ocenil: “Z Emilom sva res dobro sodelovala. Preveč sem bil skoncentriran na njegovo streljanje na zadnjem postanku, zato sem tudi dvakrat zgrešil. Vesel sem, da sem spet na zmagovalnih stopničkah.” Vodilnega v skupnem seštevku je namreč prehitel še Ondrej Moravec. 28-letni Čeh se je v slabih vremenskih razmerah dobro znašel, zgrešil le en strel stoje ter si z dobrim tekom priboril tretje mesto. Svojo prvo uvrstitev na zmagovalni podij je komentiral: “Zmaga Gabriele včeraj je naši reprezentanci dala veliko energije. Tudi sam sem skušal narediti podobno danes. Na strelišču mi je šlo odlično, le enkrat sem zgrešil. Na progi pa je bilo težko, ampak zame je to najboljša tekma v karieri in sem zelo vesel.

Fak s ponesrečenim nastopom

Jakovu Faku se je tokratni nastop ponesrečil. Po slabšem začetku se mu v nadaljevanju ni uspelo zbrati, preteči pa je moral še dodatnih šest kazenskih krogov. Slabšemu teku je pripomogla tudi utrujenost. “Iz slabih tekem se da veliko naučiti. Na strelišču mi ni šlo. Poleg tega so mi rokavice hitro premočile, zato me je zeblo v roke. Sem pa vesel uspeha Moravca, saj smo veliko trenirali s češko reprezentanco in smo dobri prijatelji,” so bile Jakove prve besede v ciljni areni.


Biatlonce v nedeljo čaka še tekma s skupinskim štartom [foto: Tomaž Šušteršič]

Trener slovenske reprezentance Uroš Velepec pa je dodal: “To je pač biatlon. Na zasledovalni tekmi lahko zmaga vsak. Lahko zmaga tisti, ki je bil prejšnji dan 60. Zmagovalec pa je lahko zadnji. Jakovu se je pripetila še smola na strelišču, ko se ga je za trenutek dotaknil Čeh Moravec. To ga je zmedlo, tako da je zgrešil strel. Na strelišču pa je bil tudi preveč okoren. Verjamem pa, da lahko po današnjem slabem rezultatu jutri na novi tekmi pokaže vse, kar zna.

Današnji nastop se ni posrečil niti Klemnu Bauerju. 26-letni Ihanec je s petimi zgrešenimi streli z 22. mesta nazadoval na 37. Zadnji slovenski predstavnik Peter Dokl pa je za mesto izboljšal svojo uvrstitev s četrtkovega sprinta in bil 56.

Miriam Gössner z odličnim tekom na prvo mesto

22-letna Nemka je odlično tekaško predstavo s sprinterske preizkušnje ponovila tudi v zasledovalni tekmi svetovnega pokala v biatlonu. V težkih razmerah, mehki progi in dežju je kljub slabemu streljanju, preteči je morala pet kazenskih krogov, nastopila odlično in si pritekla prvo zmago v karieri. “Zahtevne razmere so mi pisane na kožo. Že zjutraj sem bila vesela, ko sem videla, da je deževalo in sem v takšnih razmerah zelo dobra. Mogoče se sliši smešno, ampak obožujem tekmovati v dežju, kar sem danes tudi dokazala. Celotna ekipa je imela zelo dobro pripravljene smuči, kar kažejo rezultati in vse to sem dobro izkoristila in kljub petim zgrešenim strelom zmagala,” je svojo drugo pokljuško izkušnjo opisala presrečna Nemka.

Odlično je znova nastopila tudi Gabriela Soukalova. 23-letna Čehinja je ponovila odlično strelsko predstavo s sprinta, saj tudi tokrat ni zgrešila tarče in še z drugimi stopničkami v dveh dneh potrdila, da ji proga na Rudnem polju res ustreza. “Danes zjutraj sem bila veliko bolj utrujena kot včeraj takoj po zmagi. Nisem pričakovala, da bi se lahko uvrstila med prvih pet. Vedela sem, da je Miriam odlična tekačica in da bom prvo mesto težko zadržala. Zelo sem zadovoljna z drugim mestom, saj sem v dveh dneh še drugič na odru za zmagovalke,” se je novih 54 točk veselila simpatična Čehinja.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Francozinja Marie Habert Dorin je za dve mesti izboljšala uvrstitev s sprinta in si z dobrim tekom ter streljanjem, zgrešila je le en strel, priborila tretje mesto. Zadovoljstva z nastopom ni skrivala: “Današnje tretje mesto je veliko olajšanje za celotno ekipo, saj so to prve francoske stopničke. S petega mesta mi je uspelo napredovati na tretje in kljub težkim razmeram dokazati, da smo dobro delale. Današnji rezultat je potrditev trdega dela.

Gregorinova lepo napredovala

Na startu 10 km zasledovalne preizkušnje sta bili tudi dve Slovenki. Teja Gregorin je prepolovila rezultat s sprinterske tekme in se z 28. prebila na 14. mesto. Zgrešila je dva strela, enega stoje in leže. “To je bila zelo težka tekma zaradi tega dežja. Težko je bilo biti na strelišču 100 %, ker so se oči rosile, a sem se bolj skoncentrirala kot včeraj. Vedno govorimo, da je en strel preveč, škoda pa je zadnjih strelov. 14. mesto je dobra uvrstitev. Sem zadovoljna. Jutri nas čaka še ena tekma, še ena priložnost, vem, da sem lahko še boljša, zbranost do konca, pa bo,” je nastop ocenila Gregorinova.

Andreji Mali se tudi tokrat ni izšlo po načrtih. S petimi zgrešenimi streli je poslabšala uvrstitev s sprinta in tekmo končala na 54. mestu: “Na strelišču mi nikakor ni šlo. Pogoji so bili kljub dežju dobri. Punce odlično streljajo. Z enim ali dvema zgrešenima streloma se nikamor ne premakneš. Zelo pomembna sta prva strela leže. Streljanje mi nikakor ne steče. Proga je bila hitra, smuči so bile hitre. Na koncu sem iztisnila vse moči. Odločilo pa je streljanje. Če bi bolje streljala, bi bila v boljši skupini in bi vse bilo bolje.

Norvežanki Tori Berger pokljuška proga ne ustreza najbolje. Tokrat je tekmo končala na devetem mestu. Še vedno pa ostaja trdno na vrhu skupnega seštevka s 328 točkami. Gabriela Soukalova, danes druga, je z drugega mesta izrinila Belorusinjo Darjo Domračevo, ki zaradi bolezni ni nastopila, in za Norvežanko zaostaja za 71 točk.


Rezultati: Svetovni pokal .: Pokljuka :. Zasledovalno (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Pokljuka :. Zasledovalno (ž)


Leave a Comment