IBU: Tretje mesto Rupnika v Osrblieju


Vasja Rupnik [foto: Klemen Zibelnik]

Medtem, ko so se najboljši svetovni biatlonci, ki so zbrani v Presque Isleu v ZDA, šele prebujali v svojih posteljah, sta se v Osrblieju na Slovaškem že veselila uspeha slovenska biatlonca Vasja Rupnik in Peter Dokl.

Pokal Mednarodne biatlonske zveze (IBU Cup), ki poteka na nekdanjem tekmovališču svetovnega pokala, je vmesna postaja za tiste tekmovalke in tekmovalce, ki niso odšli v ZDA oz. so že zaključili nastope na svetovnem mladinskem prvenstvu. Pod vodstvom trenerja B ekipe Boštjana Lekana, so se v Tatrah ta konec tedna zbrali Tadeja Brankovič Likozar, Lili Drčar, Vasja Rupnik, Peter Dokl, Vid Vončina, Simon Kočevar in Anže Povirk.

20-kilometrska moška posamična preizkušnja, ki je potekala v dopoldanskih urah, je slovenski vrsti prinesla lep ekipni uspeh. Vasja Rupnik je s prepričljivo tekaško predstavo in brezhibnima strelskima nastopoma na zadnjih dveh streljanjih (2,1,0,0) zaostal le za Nemcema Erikom Lesserjem (0,1,0,1) in Robinom Kielom (0,2,0,0) na prvih dveh mestih. To je tudi njegova prva uvrstitev na zmagovalni oder na mednarodnih tekmah pod okriljem Mednarodne biatlonske zveze. “Vedel sem, da prihajam v vse boljšo formo in tudi streljanje je bilo zadnje treninge vedno bolj stabilno. Rezultat je moral priti in tega sem se zavedal, zato sem tudi tokrat odločno odrinil s štarta. S kakšnim zadetkom več, bi bil lahko tudi blizu zmage. Škoda le, da nisem odpotoval na svetovni pokal v ZDA in tega prikazal tam,” je odločitev obžaloval Rupnik.

S petim mestom je njegov uspeh dopolnil Peter Dokl. Na strelišču je bil vsakokrat 100-odstotno uspešen, le na zadnjem streljanju leže mu je ponagajal veter in dva naboja nista zadela tarč v črno polje (0,0,2,0). “Res mi je žal za tisti veter, vendar se ni dalo narediti kaj dosti boljše. Mislim, da sva z Vasjo na pravi poti in prihajava v formo v ključnem delu sezone,” je bil njegov komentar po tekmi.

Še nekaj manj sreče je imel na strelišču Vid Vončina, ki je bil neuspešen sedemkrat (2,2,1,2) in je pristal na 37. mestu. Simon Kočevar je tekmo zaključil kot 54. (3,3,0,2), Anže Povirk pa kot 60. (2,2,3,0) med 83 uvrščenimi tekmovalci.

Na 15-kilometrski ženski posamični tekmi, ki je bila na sporedu popoldan, je slavila Norvežanka Jori Moerkve (1,0,0,0). Tudi v ženski konkurenci se je vrstni red krojil na strelišču, kjer je precej tekmovalk iz prve deseterice pustilo nepokritih tudi po štiri in več tarč. Tadeja Brankovič Likozar kot najuspešnejša slovenska predstavnica je bila nenatančna petkrat (1,2,1,1) in si je prisvojila 11. mesto. Mladinka Lili Drčar pa je bila strelsko neuspešna dvanajstkrat (2,3,4,3), kar ji je prineslo nič več kot 35. mesto med 47 tekmovalkami.

Osrblie bo jutri gostil še šprinterski preizkušnji za moške in ženske.


Rezultati: Svetovni pokal .: Osrblie :. Posamično (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Osrblie :. Posamično (ž)


Leave a Comment