Jakov Fak na stopničkah v Östersundu

Ob 11.30 se je v švedskem Östersundu začela prva moška šprinterska preizkušnja v sezoni. Na četrti tekmi na temu švedskemu prizorišču so nastopili tudi trije slovenski biatlonci, poleg njih pa se je na 10-kilometrsko pot podalo še 97 ostalih tekmovalcev.

Jakov je z nastopom začel vrhunsko, saj je v prvem krogu tekel zelo hitro, po 100-odstotnem strelskem izkupičku v leže pa se je v drugi krog odpravil kot drugi najboljši. Za vodilnim Francozom Martinom Fourcadom, ki je bil na strelišču sicer počasnejši, je takrat zaostajal 12,6 sekunde. Po drugem strelskem nastopu je bil v vodstvu še vedno Fourcade, na drugo in tretje mesto pa sta prišla Čeh Ondrej Moravec in Rus Evgenij Garaničev, ki sta zaostajala 26,3 oziroma 27,2 sekunde.

Naš biatlonec je bil strelsko znova izjemen in šel v zadnji krog kot četrti z zaostankom 27.4 sekunde. V zadnjem krogu je imel Garaničev težave zaradi katerih je precej izgubil na času, tako da je prehitel Čeh Michal Slesinger, Jakov pa se ni preveč oziral na druge, začel teči še hitreje in v cilj prišel s tretjim najboljšim časom, s samo štirimi desetinkami slabšim časom od Moravca.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Klemen je s tekom začel še bolj silovito kot Jakov, a je ob prihodu na strelišče za prvo sprožitev porabil nekaj več časa. Po tem je hitro zadel štirikrat zapored, zadnja tarča pa je žal ostala nepokrita. Kot vedno je nato tekel dobro, po streljanju v stoje, zaradi katerega je moral v kazenski krog, pa se mu je priložnost za najvišja mesta izmuznila. Njegova končna uvrstitev je bilo 26. mesto, na jutrišnji tekmi pa bo startal dobro minuto in pol kasneje kot zmagovalec Fourcade. Lenart je s štirimi pokritimi tarčami na prvem streljanju in tremi na drugem zasedel 88. mesto.

Jakov, ki je 15. v karieri stopil na oder za zmagovalce, je primerjal prvi dve tekmi z današnjo: ″V bistvu sem bil bolj sproščen, ni bilo nič kaj posebej drugače. Rabili smo kakšno tekmo več, da bi prišli v ta ritem, zdaj pa je vse lažje. S streljanjem sem seveda zelo zadovoljen, če je nula, nula, je vse v redu. Moram še pogledati čase, če so bili v nekih normalnih mejah. Mislim, da če sem tako sproščen, se nimam kaj za bati. A vedno je tako, da je en dan boljši, drugi pa slabši. Dnevna forma variira, tako strelska kot tekaška. Vedno je treba biti sproščen.

Odlična tudi Teja Gregorin s sedmim mestom

Po moški šprinterski preizkušnji, na kateri je Jakov Fak osvojil tretje mesto, so v Östersundu na svoj račun prišle še biatlonke. Prva izmed 97 tekmovalk se je na pot podala ob 14.45, med njimi pa so bile tudi tri slovenske predstavnice – Teja Gregorin, Andreja Mali in Anja Eržen.

Teja je svojo nalogo danes opravila vrhunsko. Prvo streljanje se je izšlo brezhibno, tako da je na polovici preizkušnje zasedala 22. mesto. Tudi streljanje v stoje je bilo popolno, tako da je v zadnji krog odtekla kot sedma najboljša, z odlično predstavo pa je to mesto zadržala vse do konca preizkušnje.

Andreja je začela z enim zgrešenim strelom, v drugo pa nastopila z odliko. Identičen strelski rezultat kot pred letom je ob dobrem teku pomenil precej boljšo uvrstitev kot 43. mesto, saj je bila na koncu 31. Anja je bila na obeh postankih 60-odstotno natančna in se uvrstila na 86. mesto.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Z enim zgrešenim strelom na drugi postaji je do zmage prišla Norvežanka Tiril Eckhoff, 4.6 sekunde pa je zaostala Čehinja Veronika Vitkova, ki je bila na strelišču natančna desetkrat. Finka Kaisa Mäkäräinen je prišla čez ciljno črto še tri sekunde kasneje in tako osvojila tretje mesto, navkljub temu, da je zadela le osemkrat.

Teja je po šprintu dejala: ″Sem zadovoljna, mislim, da je bil nastop kar v redu, sploh strelsko, spet ničla. Še posebej me veseli, da imam neko konstantno formo na strelišču. Tekaško pa vem, da to ni še tista forma, ki jo pričakujem v naslednjih tednih. Mogoče mi tudi ta proga na ustreza 100-odstotno. Verjamem, da tista forma še prihaja. Spusti so bili zelo težki predvsem zaradi teh razmer tukaj. Temperature so naredile svoje, tako da je sneg zelo mehak, spusti zelo težki, nisem bila edina s težavami. Ampak za vse tekmovalke je bilo isto in tista, ki se tu najbolj znajde tudi najbolje opravi. Sem v nekem povprečju kar se tega tiče, ni niti dobro niti slabo.

Glavni trener Uroš Velepec je imel danes veliko razlogov za veselje: ″Super dan, seveda smo zadovoljni, počasi se dvigujemo, kot je bilo načrtovano, začetna nervoza je mimo in mislim, da smo na pravi poti. Vemo, da vsi tekmovalci znajo streljati, a potem delajo napake na strelišču, eni ja , eni ne, nekateri jih ponavljajo. Na treningih vidimo, da so dobri in potem je to treba prenesti na tekmo in Teja ter Jakov sta bila danes zanesljiva, kar pa zdaj ne pomeni, da bosta vedno. Prihaja do napak, tudi šampioni “kiksnejo” in tudi mi bomo še “kiksnili”, ampak danes je bilo vse tako kot je treba. Andreja je naredila lepo tekmo, zdržala je do konca. Ni začela prehitro, tako kot včasih, ko je imela težave zaradi preveč eksplozivnega začetka. Tekla je taktično pametno in zdržala do konca. Moramo biti zadovoljni z 31. mestom in nekaj točkami tudi za njo.

Jutri je ob 11.00 na sporedu moško zasledovanje, ki ga bo odprl Francoz Martin Fourcade. 29 sekund kasneje se bo na pot podal Jakov Fak, Klemen Bauer pa minuto in 35 sekund. Ženska tekma se začne ob 13.30. Gregorinova bo šla na pot 43 sekund za Eckhoffovo, Malijeva pa še 51 sekund kasneje.


Rezultati: Svetovni pokal.: Östersund :. Sprint (m)
Rezultati: Svetovni pokal.: Östersund :. Sprint (ž)
Izjava: Jakov Fak (.mp3)
Izjava: Teja Gregorin (.mp3)
Izjava: Uroš Velepec (.mp3)


Leave a Comment