Jakov Fak sedmi na zasledovanju

Biatlonci so se v italijanski Antholz-Anterselvi pomerili na 12,5-kilometrski zasledovalni preizkušnji. Najboljše izhodišče je imel Nemec Simon SchemppEvgenij Garaničev, šest sekund za tem pa Jakov Fak. Le-ta je bil tudi edini slovenski predstavnik na tekmi, saj je Rok Tršan, ki je na sprintu zasedel 53. mesto, danes nabiral moči za jutrišnjo moško štafeto.

Po prvem streljanju se je vrstni red prvi vrhu nekoliko premešal, Jakov pa je po enem zgrešenem strelu zasedal šesto mesto. Novih pet pokritih tarč Garaničeva mu je prineslo 14 sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem, naš biatlonec pa je tokrat zgrešil drugi strel. Še vedno je zasedal šesto mesto, se je pa zaostanek za vodilnim povečal na 40 sekund.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Na polovici tekme je bil Rus še vedno v vodstvu, sledili pa so mu Avstrijec Simon Eder, Schempp ter Norvežan Ole Einar Bjoerndalen, ki so zaostajali približno 23 sekund. Po enem zgrešenem strelu Rusa na prvem streljanju v stoje so se trije zasledovalci približali na vsega nekaj sekund, zaostanek pa je zmanjšal tudi Fak, ki je zadel petkrat. Na zadnjo postajo je prišel kot peti. Četverica vodilnih biatloncev je nato zadela vse tarče, Jakov pa je znova zgrešil en strel in se v zadnji krog podal iz sedmega mesta.

Sprint vodilnih se je začel nekaj sto metrov pred ciljem, na koncu pa je bil najmočnejši Schempp (1,1,0,0), ki je premagal Edra (0,1,0,0) za desetinko sekunde. Tretji je bil Garaničev (0,0,1,0), Bjoerndalen pa četrti (0,0,0,0). Jakov je čez ciljno črto prišel kot sedmi in tako poskrbel za še en odličen rezultat.

O preizkušnji in o razlogih za zgrešene strele je rekel: ″Bila je zanimiva, pa tudi zelo težka tekma. Na strelišču mi puška nekako ni lepo sedla, dosti je bilo vibracij. Telo se ni umirilo. Po izdihu je po navadi veliko bolj mirna puška, danes pa je bilo preveč tega gibanja, tako da je bilo težko streljati. V stoje sem rabil veliko časa, da sem sploh prišel do prvega strela.″ Na vprašanje, ali je videl tekmece, ki so na zadnjem streljanju pred njim zadeli vse tarče, je odgovoril: ″To me nikoli preveč ne zanima, vidim samo koliko je kdo pred ali za mano. Samo s tem se moraš ubadati,″ nato pa podal še splošno oceno: ″Želim si več, a zato bo treba še pridno delati.

Nastop Faka je za tem komentiral glavni trener Uroš Velepec: »Tisti, ki so spremljali tekmo, so lahko videli, kako je silovita konkurenca. Napak preprosto ne smeš delati. Jakov je bil v leže precej nemiren, se pravi ni bil tako natančen kot zna biti. Prvo streljanje v stoje je bilo nato perfektno, v drugo pa je prišlo do tistega zgrešenega strela. Če bi zadel vse, bi nekako še lahko upali na kaj več. V tej konkurenci se eno napako lahko popravi, dve, če tečeš izjemno, tri se pa ne da več popraviti. S predstavo je lahko zadovoljen, je pa sposoben zadeti še kakšen strel več in tako priti višje.«


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Trener je nato navedel razloge za izostanek Tršana s tekm: ″Vedeti morate, da prihaja iz teka in da je čez poletje bolj treniral za hitre discipline, ni toliko pripravljen za distance. V oktobru, ko je prišel k nam smo startali s to preobrazbo, da bi formo na distancah spravili na boljši nivo. Za sabo ima letos 17 težkih tekem, zato je nesmiselno da ga preveč silimo. Je malo utrujen, tako da je bolje, da se zbere za jutrišnjo štafeto. Tekma bo težka, saj bomo brez Bauerja težko prišli do rezultatov kot do zdaj. Za vsako mesto se bo treba boriti, tako da smo se odločili da Rok današnjo tekmo izpusti. Danes je opravil dober trening in bo jutri na dirki poskušal štafeti pomagati bolj svež.

Na jutrišnji štafeti bodo slovenske barve tako branili Peter Dokl, Jakov Fak, Rok Tršan in Lenart Oblak. O postavi je Velepec rekel: ″Upamo, da prvi krog za Petra ne bo prehiter, da bo ostal zraven. Strelsko je ves čas vrhunski in če bo s hitro ničlo uspel teči z drugimi, lahko Jakov potem spet pride na višja mesta, glede na to v kakšni formi je. Rok je soliden tekač in lahko to mesto potem obdrži, pri Lenartu bomo pa videli. Zadnjič je izvrstno streljal, tudi tekaško se popravlja. Zadovoljni bi bili z mestom okoli dvanajstega, kar bo pa več, bo pa za to ekipo zelo dobro.

Gregorinova na zadnji tekmi v Anterselvi 32.

Po moški zasledovalni tekmi, na kateri je Jakov Fak zasedel sedmo mesto, so v Anterselvi, šesti postaji svetovnega pokala, na vrsto prišle še biatlonke. Na pot se je prva podala Belorusinja Darja Domračeva, slovenski predstavnici, Teja Gregorin in Andrej Mali, pa sta startali z zaostankom dveh minut in osmih sekund oziroma dveh minut in 39-ih sekund, t.j. iz 41. in 58. mesta.

Teja je s preizkušnjo začela zelo dobro in po popolnem strelskem izkupičku na prvi postaji napredovala na 30. mesto. Čeprav je v drugo enkrat zgrešila je na lestvici napredovala še za tri mesta, ponoven odličen nastop na tretji postaji pa ji je prinesel 24. mesto. Zadnji strelski nastop se nato ni izšel dobro, saj je morala po njem v kar tri kazenske kroge, ciljno črto pa je prečkala 32. po vrsti.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Prvi strelski nastop Andreje je bil 80-odstoten, v drugo pa je zgrešila trikrat, tako da je bila na polovici preizkušnje predzadnja, 51. Prvo streljanje v stoje se je končalo s tremi pokritimi tarčami, drugo pa s petimi, kar ji je na koncu prineslo uvrstitev na 48. mesto.

Domračeva je bila nenatančna le enkrat in sicer na prvem postanku, nato pa je vodila vse do cilja in prišla do nove zmage. Finka Daria Virolaynen je z istim strelskim izkupičkom na koncu osvojila drugo mesto, navkljub petim kazenskim krogom pa je na stopničke prišla še Finka Kaisa Mäkäräinen.

O svojem nastopu je najprej spregovorila Gregorinova: ″Danes sem streljala zanič, tekla sem pa malo bolje, kot na prejšnji tekmi, tudi počutila sem se veliko bolje na smučeh. Na strelišču pa enostavno ni šlo, na koncu sem se enostavno tako tresla, da če bi čakala ne bi nič več zadela. Mogoče na tresenje vpliva nadmorska višina, a če sem na tretjem postanku zadela vse, bi lahko tudi potem. Borila sem se kolikor sem se lahko, a kaj naj rečem, domov bom odšla razočarana, a tak je ta šport,″ za tem pa je dodala še nekaj besed o manjkajoči ženski štafeti: ″Žal je tako malo biatlonk v Sloveniji, da nam ne uspe. Enkrat zboli ena, enkrat druga. To je trenutno problem, a upam, da nam uspe sestaviti ekipo na naslednjih tekmah.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Andreja Mali je o svojem nastopu rekla: ″Po mestih sem vseeno napredovala, kar je svetla točka. Druga svetla točka je ničla na zadnjem streljanju, tretja pa to, da sem v sprintu na koncu prehitela dve tekmici. To si bom zapomnila, drugo pa pozabila. Sicer sem tu dosegla svoj najboljši rezultat kariere. Tekaško se ne počutim slabo, ni pa tako lahko biti na tej višini. Streljanje je tisto, ki me je potisnilo v ozadje.

Leave a Comment