Jakov Fak svetovni prvak!


Jakov Fak se je nadvse razveselil naslova svetovnega pokala [foto: Tomaž Šušteršič]

V Ruhpoldingu v Nemčiji je bila danes na sporedu moška posamična preizkušnja na 20 kilometrov. Po izjemnem uspehu slovenske mešane štafete pred nekaj dnevi, je danes Jakov Fak osvojil še žlahtnejše odličje – zlato. Do izjemnega rezultata je prišel tudi Klemen Bauer, zasedel je peto mesto.

Na startu tekme, ki se je začela ob 15:15 smo imeli štiri biatlonce – Klemen Bauer je startal kot 9., Jakov Fak 15., Janez Marič 43., Peter Dokl pa 108. Junak tekme, Fak, je po prvem brezhibnem streljanju zasedal 10. mesto, v vodstvu pa sta bila brata Fourcade iz Francije. Po drugem streljanju je bil Fak že na šestem mestu, še boljši od njega pa je bil Bauer, ki je z odličnim tekom napredoval celo na peto. Oba sta bila na drugem streljanju 100-odstotna.


Jakov Fak ob prečkanju ciljne črte [foto: Tomaž Šušteršič]

Po tretjem streljanju, ki je bilo še enkrat popolno, sta Fak in Bauer zasedala tretje in četrto mesto, prvi pa je bil Nemec Arnd Peiffer, ki je imel pred našima biatloncema 28,3 oziroma 29,9 sekunde prednosti. Na vrsto je prišlo zadnje, odločilno streljanje ter zagotovo eden izmed najbolj razburljivih dogodkov v zgodovini slovenskega biatlona. Na strelišče je prvi prispel Peiffer, za njim Fak, tretji Bauer, četrti Nemec Birnbacher, Simon Fourcade pa šesti.


Klemen Bauer med nastopom [foto: Tomaž Šušteršič]

Naša biatlonca sta prvič na tekmi zgrešila tarčo in iz strelišča odšla kot drugi in četrti. Fak je za vodilnim po času, Simonom Fourcadom, ki je bil na zadnjem streljanju nezgrešljiv, zaostajal 14,6 sekunde, Bauer pa 19,8. Temu je sledil odličen tek Faka, ki je v cilj prišel s časom 46:48.2, Fourcade (0,0,1,0) je za njim zaostal sedem sekund, Čeh Jaroslav Soukup (0,1,0,0) pa je tretje mesto osvojil z zaostankom 12,3 sekunde. Bauer je na koncu zasedel peto mesto – kar je njegov najboljši posamični rezultat na svetovnih prvenstvih – za reprezentančnim kolegom pa je zaostal 16,6 sekunde.


Jakov Fak na prestolu vodilnega [foto: Tomaž Šušteršič]

Po tretjem streljanju je zelo dobro kazalo tudi Mariču (0,1,0,2), ki je zasedal 18. mesto. Na zadnjem streljanju je zadel trikrat, na koncu pa je bil 34. Dokl (1,1,1,1) je s štirimi zgrešenimi streli dan v Ruhpoldingu končal na 84. mestu.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Občutki so izredni. Da postaneš svetovni prvak moraš zares veliko delati. Nisem imel lahke poti od začetka pa do danes. Šel sem skozi veliko stvari, tako da sem izjemno vesel. Še enkrat bi se rad zahvalil trenerjem, serviserjem, zdravnikom, fizioterapevtom, vsem ki ste mi pomagali. Zahvalil bi se rad tudi hrvaškim in slovenskim navijačem ter vsem ki stojijo za menoj in navijajo zame. Upam, da so veseli zame,” je presrečno dejal Fak in za tem opisal še svoj nastop: “Streljanje je bilo zelo umirjeno, tako sem pristopil k vsakemu strelu. Bil sem zelo sproščen, svoje moči sem razporedil pravilno. Nastop sicer ni bil popoln, saj nisem zadel vseh strelov, a zgleda, da jih je bilo danes devetnajst dovolj.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Ruhpolding :. Posamično (m)
Fotogalerija: 06.03.2012, Ruhpolding :. Posamična tekmaJakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment