Jakov Fak v Hochfilznu stopil na stopničke

Jakov Fak je z izjemnim tekom in enim zgrešenim strelom na šprintu v avstrijskem Hochfilznu osvojil tretje mesto in tako še drugič v karieri nastopov na tekmah svetovnega pokala prišel na zmagovalni oder. Tokrat sta bila hitrejša le Nemec Andreas Birnbacher in Francoz Martin Fourcade. Rezultat iz Östersunda je zelo izboljšal tudi Klemen Bauer, ki je končal na 26. mestu, Peter Dokl je bil 83., Lenart Oblak pa 97. Druga 10-kilometrska preizkušnja sezone svetovnega pokala je potekala v precej boljših pogojih kot v Östersundu, tako da smo spremljali zanimive boje več kot stotih tekmovalcev.

Peter Dokl, ki je med našimi biatlonci štartal prvi, je s prvim streljanjem opravil brez napake, v stoječem položaju pa ni bil tako natančen, saj je zgrešil dvakrat. Isto število zgrešenih strelov je v leže zabeležil tudi Klemen Bauer, ki pa je bil na progi znova hiter. Na drugem streljanju se je le uspel zbrati in svojo nalogo opravil odlično ter zadel vseh pet tarč. Lenart Oblak, ki je na tekmi nadomestil prehlajenega Janeza Mariča, je danes prvič v karieri nastopil med biatlonsko elito. 21-letni biatlonec je moral po prvem streljanju samo v en kazenski krog, na drugem postanku pa se je odrezal slabše in zgrešil štirikrat.


Jakov Fak [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Jakov Fak, najbolje uvrščeni Slovenec na prvem šprintu sezone, je na prvem postanku zadel vse tarče, v drugo pa je ob zelo hitrem streljanju zabeležil 80-odstotno uspešnost. Z izjemnim tekom v zadnjem krogu je nenehno pridobival na času in ob prihodu v cilj zasedel drugo mesto s 13,7 sekunde zaostanka za vodilnim Nemcem Andreasom Birnbacherjem.

Faka je na koncu prehitel le še vodilni biatlonec sezone, Francoz Martin Fourcade, ki je prvo mesto zgrešil le za štiri desetinke sekunde, kar je pomenilo, da je Jakov drugič v karieri prišel na zmagovalni oder na tekmi svetovnega pokala in prvič na šprinterski preizkušnji. Rezultat iz Östersunda je zelo izboljšal tudi Bauer, ki je končal na 26. mestu in se bo jutri pridružil Faku na zasledovalni tekmi, medtem ko sta Dokl in Oblak končala na 83. oziroma 97. mestu.

Trener Uroš Velepec je po tekmi o nastopu Jakova Faka dejal: “Tako dober je bil že pred današnjim nastopom, a se na streljanjih ni izteklo tako, kot bi se moralo. Ob taki konkurenci pa s tem hitro izgubljaš mesta. Včeraj praktično nismo vedeli ali bo sploh štartal in glede na to, da to ni bila popolna dirka, saj ni streljal perfektno, je ta rezultat več kot fantastičen. Klemen pa je imel na prvem streljanju nekaj smole z vetrom. Diopter je korigiral in v desno zgrešil dva strela. Toda potem se je zbral, streljal kot zna in tekel konkurenčno. Zaostanek pred jutrišnjo tekmo tako ni velik.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Tik preden je stopil na zmagovalni oder pa je spregovoril Jakov. “Na začetku tekme sem imel težave z ramo, tako da nisem začel teči tako hitro. Proti koncu sem moral stisniti zobe in se boriti da samega cilja. S tem rezultatom sem lahko precej zadovoljen, sploh glede na uvrstitev iz Östersunda. Tako nekako smo si zamišljali to sezono,” in dodal še nekaj besed o prihajajoči preizkušnji: “Jutri ciljam na visoko mesto. Upam, da bo vse potekalo po načrtih.

Jutrišnja zasledovalna preizkušnja se bo začela ob 12.45, še pred tem pa bomo spremljali ženski šprint, ki se začne ob 14.30. Slovenske barve bosta branili Teja Gregorin in Andreja Mali.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hochfilzen :. Sprint (m)


Leave a Comment