Jakov Fak z blestečo predstavo slavil prvo zmago na Pokljuki

Slovenski biatlonec Jakov Fak je zmagovalec uvodne tekme svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki. Z odličnim tekom in natančnim streljanjem je 10 km dolgo sprintersko preizkušnjo končal s časom 24:41,7. Za osem desetink je za njim zaostal Norvežan Emil Hegle Svendsen. Tretje mesto pa si je pritekel in pristreljal vodilni v skupnem seštevku Francoz Martin Fourcade. O tem, kako hitro je nastopil Jakov Fak, priča tudi podatek, da je v zadnjem krogu tekel osem sekund hitreje od tretjeuvrščenega Fourcada. To je njegova tretja zmaga v karieri in druga letos ter skupno sedma za slovensko reprezentanco. “Tek še vedno ni bil tako suveren. Vendar sem vesel, da mi je uspelo osvojiti prvo zmago za Slovenijo na domačem prizorišču. Vesel sem tudi, da nas je danes tukaj na Pokljuki spremljajo toliko navijačev. Rad bi se jim zahvalil za podporo,” je po koncu tekme dejal nasmejani Fak ter nekaj besed namenil tudi pogojem pri streljanju: “Razmere so bile kar vetrovne, treba je bilo ostati zbran. Za enkrat mislim, da dobro obvladam to strelišče.


Jakov Fak je bil nepremagljiv [foto: SZS]

Fak danes nastopil z nekoliko razbolelo ramo. Fizioterapevt Mitja Račečič je težavah našega najboljšega biatlonca opisal z naslednjimi besedami: “Jakov ima nekaj težav z ramo in ima dnevno terapijo, ki preprečuje nadaljevanje vnetja. Danes pred tekmo je terapijo opravil še enkrat, med tekmo bo imel tudi poseben ogrevalni neopren, ki omogoča popolno funkcionalnost rame.

Prvi od slovenskih biatloncev se je na progo podal Klemen Bauer. 26-letni Ihanec je tekel odlično. Če ne bi bilo padca koncentracije pri streljanju leže, ko je moral kar trikrat preteči dodatni 150-metrski kazenski krog, bi Bauer sprintersko preizkušnjo končal med najboljšo peterico. Na koncu pa se je moral zadovoljiti z 22. mestom. “Šel sem na vse ali nič, zato mi ni žal. Čeprav ne vem, kaj je šlo narobe na strelišču leže,” je takoj po prihodu skozi cilj menil Bauer ter po nekaj minutah počitka še enkrat analiziral tekmo: “Morda je bilo tako nekoliko zaradi razmer, a to ni bilo ključno. Enostavno sem šel v tekmo brezkompromisno. Vse do streljanja v stoje je šlo vse kot po maslu, potem pa se je vse zgodilo nekoliko prehitro. Vseeno nimam kaj obžalovati, v tekmo sem šel pogumno. Če danes nisem imel sreče, jo bom imel drugič.

Na zasledovalno tekmo Dokl, Marič pač ne

Slovenske barve sta zastopala še Janez Marič in Peter Dokl, ki sta na progo krenila v tretji oz. četrti skupini. Marič, ki je moral tekmovanja svetovnega pokala v Hochfilznu v Avstriji prejšnji teden izpustiti zaradi bolezni, se v izjemno težkih vetrovnih razmerah na strelišču ni znašel ter tekmo končal na 96. mestu. V ciljni areni je svoj nastop ocenil: “V tednu počitka zaradi bolezni sem si resnično želel nastopiti na domači tekmi, a so posledice očitno še prehude, tako da mi ni uspelo izpolniti cilja. Zdaj je najpomembneje, da se do konca pozdravim in pripravim na naslednje tekme. Počutil sem se nekako “za silo”, želja, da štartam pa je bila velika. Sem pa vesel za Jaka, tako da sploh nisem razočaran.

Bolje je nastopil Peter Dokl, ki je sprintersko preizkušnjo končal brez izgubljenega strela, a s slabšo tekaško predstavo zasedel 57. mesto, ki ga vodi na sobotno zasledovalno tekmo. “Na strelišču je bilo kljub težkim razmeram odlično. V smučini mi je šlo dovolj dobro za uvrstitev na zasledovalno tekmo, kar je bil moj prvi cilj. V zadnjem krogu mi je malo zmanjkalo moči in verjamem, da lahko v soboto nastopim še bolje,” je svoj uvodni nastop opisal Dokl.

Glavni trener Uroš Velepec je imel ponovno razlog za veselje: “Mislim, da je Jakov danes naredil nekaj fantastičnega. Držal je visok tempo, zmagal pa je na strelišču. Servis je bil tudi genialen, tako da gremo lahko naprej nasmejani. Razmere so bile težke ampak na vsak način je streljal vrhunsko,” za tem pa usmeril pogled še na jutrišnji nastop Klemna: “Verjamem vanj, mislim, da bo jutri zadel.

V tekmovalno smučino se bodo v petek podala še dekleta. Start 7,5 km dolge sprinterske preizkušnje bo ob 14.20.

Med navijači veliko otrok

Omenimo še, da je za slovenske biatlonce danes pesti stiskalo tudi dva tisoč otrok iz 30 slovenskih osnovnih šol. Ogled tekmovanja jim omogočila Zavarovalnica Triglav. “V Zavarovalnici Triglav smo se za to potezo odločili v okviru programa Otroci Triglava, s katerim smo se v letošnjem letu v sklopu družbeno odgovornih akcij usmerili na najmlajše. Ob druženju s sovrstniki in športniki želimo otroke spodbuditi k športnemu udejstvovanju, v katerem prepoznavamo enega od temeljev zdravega preživljanja prostega časa, in jim hkrati omogočiti brezskrben dan v naravi,” je dejala Urša Manček, pomočnica predsednika uprave Zavarovalnice Triglav.

Otroci so prvi tekmovalni dan na Pokljuki zaključili s srečanjem z biatlonci. V sodelovanju z navijaškim klubom Klemna Bauerja pa Organizacijski odbor svetovnega pokala na Pokljuki pripravlja tudi natečaj za najboljši navijaški transparent, v katerem lahko sodelujejo posamezniki, skupine otrok ali razred otrok.


Rezultati: Svetovni pokal .: Pokljuka :. Sprint (m)


Leave a Comment