Jakov Fak zaradi ozeblin ostaja doma


Jakov Fak [foto: Črt Slavec]

Biatlonsko svetovno prvenstvo v ruskem Khanty Mansiysku je tako rekoč pred vrati, najboljši slovenski predstavnik letošnje sezone, Jakov Fak pa nanj zaradi težav s prstom, jutri ne bo odpotoval. Na zadnjih tekmah ameriške turneje biatlonskega svetovnega pokala je namreč na prstu desne roke dobil hude ozebline, ki so mu popolnoma omrtvičile kazalec s katerim sicer pritiska na sprožilec biatlonske puške.

Takšna je bila odločitev zdravniške ekipe in vodstva reprezentance,” je skrušeno povedal Fak. “Težko se je sprijazniti s takšnim dejstvom tik pred največjim tekmovanjem sezone, vendar je zdravje na prvem mestu. Sam težko realno ocenim situacijo, vendar so vsi zdravniki zelo jasno povedali svoje mnenje. Kolikor sem sam trmast, bi celo tvegal z nastopi, vendar se lahko stanje radikalno poslabša. Sprijazniti se je potrebno s tem in storiti vse, da se prst obnovi, vanj pa se znova vrne občutek za tipanje. Jutri bodo naredili še dodatne preiskave, vendar sam zagotovo ne bom med potniki za Khanty Mansiysk,” je svoje nenadno slovo od prvenstva razkril Fak.

Jakov se zaveda, da bi s takšnim dejanjem lahko postavil na kocko tudi svojo kariero, zato smo se skupaj odločili, da ostane doma in hodi k prof. dr. Igorju Mekjaviču, kjer s pomočjo terapije v hiperbarični komori pospešujejo obnovo in celjenje tkiva na poškodovanem prstu. Sam sicer nisem zdravnik, vendar so vsi priznani strokovnjaki s katerimi sodelujemo, od reprezentančnega zdravnika Mateja Svetca, Mateja Kastelca do Nade Rotovnik Kozjekove in Jurija Gorjanca ocenili, da je tveganje preveliko. Storili smo vse, kar je bilo v naši moči in poizkušali tudi z bionergetikom Zdenkom Domančićem. Stanje se resda izboljšuje, vendar je potreben čas, da se bo tkivo popolnoma obnovilo. S potovanjem v Rusijo, kjer so trenutne temperature okrog -15 stopinj Celzija, bi se ozeblina lahko ponovila in Jakov bi zelo verjetno ostal brez njegovega najpomembnejšega prsta. Nič ne pomeni eno, četudi veliko tekmovanje, v primerjavi z desetletjem ali več kariere, ki mu je še ostala,” je bilo stališče glavnega trenerja slovenske reprezentance, Uroša Velepca.

Po prihodu s tekem v ZDA smo ugotovili, da je Jakov dobil ozebline tretje stopnje. Kljub ukrepom in po predhodnem posvetu s slovenskim timom, ki se ukvarja z zdravljenjem ozeblin (op.p. asist. Jurij Gorjanc, prof. Igor Mekjavič, prof. Uroš Ahčan, prof. Matjaž Veselko), do odhoda na svetovno prvenstvo v Rusijo ni prišlo do takšnega okrevanja, ki bi omogočilo varno nastopanje v razmerah sibirskega mraza in bi lahko le še poslabšalo stanje ozeblin na prstu. Posvetoval sem se s prej omenjenimi člani tima in mag. Kozjek Rotovnikovo, ki so bili mnenja, da naj Jakov nadaljuje s predvidenim protokolom zdravljenja in opravi nadaljnje preiskave v UKC Ljubljana, ki bodo pokazale obsežnost poškodbe tkiva na kazalcu desne roke. Glede na izvide se bodo sprotno prilagajali principi zdravljenja ozeblin in glede na dolgotrajnost le-tega, se Jakov ne bo mogel udeležiti prvenstva. Predvsem ga vsi vpleteni zdravniki ne želimo izpostaviti okoliščinam, v katerih bi se njegovo stanje zelo verjetno nepovratno poslabšalo in kot posledica bi bil lahko tudi kirurški poseg na prstu. Vse to bi lahko pomenilo dokončno in prezgodnje končanje njegove biatlonske kariere. Skupaj s prej omenjenimi zdravniki bomo storili vse, da se bo Jakov pozdravil in z dodatnimi raziskavami našli optimalno rešitev za nadaljevanje kariere v pogosto zelo hladnih vremenskih razmerah, v kakršnih tekmujejo biatlonci. Kot zdravnik reprezentance bi se vsem vpletenim rad zahvalil za pomoč pri obravnavi in zdravljenju Jakovih zdravstvenih težav. Vsi po vrsti so se strokovno in nesebično odzvali tudi izven svojih delovnih obveznosti in ponudili pomoč tudi v prihodnje,” je bil komentar reprezentančnega zdravnika, Mateja Svetca.

Treba je poiskati trajno rešitev in Jakov bo najprej opravil začeto terapijo. Ponudili smo mu končanje letošnje sezone, vendar je bilo njegovo mnenje, da bo naredil vse, da se še letos vrne na tekme. V toplejših razmerah bo poizkusil s postopnimi treningi na Pokljuki, da bi se v primeru zadostnega izboljšanja, lahko udeležil finala svetovnega pokala v Oslu konec marca,” je še eno sago Faka sklenil Matej Oblak, vodja slovenske biatlonske reprezentance.

Vsi ostali člani reprezentance se bodo po načrtu odpravili na prvenstvo v Rusijo jutri zgodaj zjutraj.

Leave a Comment