Janus: “Takšnih rezultatov nisem pričakoval”

V letošnji sezoni je na trenersko mesto glavnega trenerja slovenskih skakalcev sedel Goran Janus, ki je poskrbel, da so naši orli znova posegli po najvišjih mestih. Nekdanji skakalec, ki je v Planici leta 1997 s skokom 205,5 tri leta držal tudi državni rekord, je spregovoril o planiških tekmah in dogajanju tekom sezone. V letošnji sezoni mu je uspelo doseči pet mejnikov. Naslov svetovnega prvaka Roberta Kranjca, ekipni bron na svetovnem prvenstvu, prva ekipna zmaga, prva zmaga na domači tekmi v Planici in točkovni rekord v pokalu narodov.


Goran Janus [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Za vami so planiške tekme. Kakšne je strokovna ocene tekem v dolini pod Poncami?
Naši nastopi v Planici niso bili le uspešni, temveč odlični. Dosegli smo prvo slovensko zmago v poletih, na ekipni tekmi smo v poštenem boju osvojili četrto mesto, le tri najboljše reprezentance so bile pred nami. Za konec pa je Robert v nedeljo zdržal pritisk. V dogovoru z njim smo z zastavico zamahnili kar štirje, ki smo se z njim borili iz dneva v dan. Poleg mene še trenerja Jani Grilc in Nejc Frank ter kondicijski trener Matjaž Polak. Na zaletni rampi je imel nasmešek ter nato užival v poletu. Bili smo že pripravljeni na finalni nastop. Robi je dosegel tisto, kar smo napovedovali oz. kar je bila njegova želja – osvojiti drugič mali kristalni globus.

Nedeljska tekma je bila za Kranjca psihično zahtevna, saj so ga umaknili s štartne rampe, poleg tega pa so mu še znižali nalet. Kako ste to videli iz trenerske tribune?
Po pravici povedano mi je bilo v nedeljo med vsemi planiškimi tekmami najtežje. V igri je bil globus. Predvsem smo gledali nastop Daikija Ita, na ostale nismo bili osredotočeni. Govoril sem tudi z vodjo tekmovanja Jelkom Gros, ki je dejal, da so za Kranjca morda izbrali nekoliko prenizko zaletno mesto. Na koncu je bil tretji, kar je zadostovalo za globus.

Tudi ostali fantje so nastopili solidno. Kakšna je vaša ocena njihovih nastopov?
Veseli me, da je Jurij znova dokazal, da je pravi letalec. Upam, da bo to veljajo tudi vnaprej. Jure se je za Planico lepo zbral, potem ko ga je na zadnjih tekmah nekoliko pobiralo. Za Jako se je pričakovala uvrstitev med dobitnike točk, kar je tudi dosegel. Super.


Goran Janus [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Lahko bi dejali, da je bila letošnja sezona za slovenske skakalce polne presežkov. Ste si nadejali takšnih rezultatov?
Na takšne rezultate nisem računal. Bil bil nor, če bi na to računal. Dosegli smo pet mejnikov. Sedaj bodo pričakovanja večja oz. bomo morali ohraniti nivo letošnjih rezultatov. Vendar to ne bo odvisno le od nas. Upam, da bomo od Smučarske zveze Slovenije prejeli več posluha in podpore. V letošnji sezoni sodelovanje lahko le pohvalim. S krovno zvezo imam podpisano enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dve leti. Mislim, da bodo pogodbo podaljšali.

Kaj je bilo po vašem mnenju ključno, da so se skakalci rezultatsko tako dvignili?
Skrivnosti ima vsak, naj pri tem tudi ostane. Želim si le, da bo za nas več posluha tudi takrat, ko nam ne bo šlo. Da bo takrat tudi toliko ljudi z nami, kot jih je sedaj.


Goran Janus na trenerski tribuni [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Znotraj ekipe se odlično razumete?
Če določene kemije v prvi vrsti med trenerskim štabom ne bi bilo, ne bi bilo uspehov. Nato pride šele odnos trenerji – tekmovalci. Če se razumemo in ni blefiranja, potem se da tudi kaj narediti. Hodimo pa po zelo tanki črti.

Katerega izmed vseh dosežkov v letošnji sezoni pa bi postavili na prvo mesto?
Zame osebno je bil največji trenutek sezone zmaga Roberta na svetovnem prvenstvu v poletih.

Sezone je konec. Bodo fantje deležni počitka?
Za začetek si bomo vsi privoščili premor. Ta teden imam še obljubljeno večerjo s strani Robija. Zaradi izgubljene stave sledi še striženje las. Vse skupaj sem izvedel nekoliko taktično, saj skorajda nimam las. Približno mesec dni se ne bomo videli. Dve, tri teden bom potreboval, da bom prišel k sebi. Potem smo pa znova na začetku.

Leave a Comment